Υπό βροχή και χωρίς απρόοπτα πραγματοποιήθηκε η στρατιωτική παρέλαση για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στην παραλιακή λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου της Θεσσαλονίκης, παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια.
Οι αρχές ασφαλείας είχαν φροντίσει να μην υπάρχουν θεατές μπροστά και δίπλα από την εξέδρα επισήμων, η οποία ήταν σε απόσταση λίγων μέτρων από το προξενείο της Γερμανίας.
Σε απόσταση 500 μέτρων, ανατολικά και δυτικά της εξέδρας, επί της Μ. Αλεξάνδρου, δεν υπήρχαν θεατές και σε αυτόν τον χώρο επιτρεπόταν η είσοδος μόνο με ειδικές προσκλήσεις. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις είχαν λάβει θέσεις στην περιοχή, μεταλλικά κάγκελα είχαν τοποθετηθεί στα πεζοδρόμια και κλούβες της Αστυνομίας είχαν αποκλείσει τις κάθετες οδούς προς τη λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου. ‘Ενοπλοι στρατιώτες είχαν τοποθετηθεί κατά μήκος της λεωφόρου και από τις δύο πλευρές, ως τιμητική συμμετοχή του στρατού στις εορταστικές εκδηλώσεις. Πάνω από τον χώρο της παρέλασης πετούσε ελικόπτερο της Αστυνομίας.
Δεν έλειψαν, ωστόσο και οι διαμαρτυρίες καθώς μέλη του ΣΥΡΙΖΑ -μαζί τους και οι βουλευτές Τάσος Κουράκης, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Γιάννης Αμανατίδης- της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της Πρωτοβουλίας Σωματείων επιχείρησαν, πριν την έναρξη της παρέλασης, να προσεγγίσουν στη λεωφόρο Μ. Αλεξάνδρου, με σκοπό να πάρουν θέση απέναντι στην εξέδρα των επισήμων, με πανό, για να φωνάξουν συνθήματα. Δυνάμεις των ΜΑΤ δεν τους επέτρεψαν κάτι τέτοιο και τους περιόρισαν σε ένα σημείο κοντά στο κτίριο του Τεχνικού Επιμελητηρίου, με αποτέλεσμα να υπάρξουν μικροεντάσεις μεταξύ τους, ενώ και κάποιοι από τους θεατές αποδοκίμασαν την παρουσία διαδηλωτών.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλαν τη στάση της Αστυνομίας και μίλησαν για «αστυνομοκρατία». Μόλις τέλειωσε η παρέλαση οι διαδηλωτές βγήκαν στη λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου για να κάνουν πορεία διαμαρτυρίας για την πολιτική της κυβέρνησης και τα Μνημόνια, αλλά κλούβες της Αστυνομίας τους έκλεισαν το δρόμο, μέχρι να αποχωρήσουν οι επίσημοι από τον χώρο της παρέλασης. Επειδή καθυστερούσε η αποχώρηση των επισήμων, οι διαδηλωτές επέλεξαν να κάνουν την πορεία τους επί της οδού Βασιλίσσης Όλγας, που είναι παράλληλη προς την παραλιακή λεωφόρο.
Διαμαρτυρία την ώρα της παρέμβασης έκαναν και μέλη του ΠΑΜΕ, που συγκεντρώθηκαν απέναντι από το ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλάς», με πανό και φώναξαν συνθήματα.
Μαζί τους ήταν και ο βουλευτής του ΚΚΕ Θεοδόσης Κωνσταντινίδης.
Την κυβέρνηση στην παρέλαση εκπροσώπησε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος. Την παρακολούθησαν, επίσης, ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Χρήστος Σαρτζετάκης, ο υπουργός Αμυνας της Κύπρου Δημήτρης Ηλιάδης, ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Θεόδωρος Καράογλου, ο βουλευτής Πάρις Κουκουλόπουλος ως εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, ο βουλευτής Γαβριήλ Αβραμίδης ως εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Γκιουλέκας, ο εν αργία περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, ο μητροπολίτης ‘Ανθιμος και η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. «Από τη σημερινή μέρα αντλούνται δύναμη και επίγνωση της πορείας του έθνους.
Πρέπει να μείνουμε όρθιοι και δυνατοί σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες και πρέπει να επιδείξουμε δημοκρατική πειθαρχία, λέγοντας όχι στον εκφασισμό της δημόσιας ζωής, με τη μέγιστη δυνατή ενότητα για να μείνει όρθια η πατρίδα μας. Θα μείνουμε όρθιοι ως το τέλος», δήλωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Πάρις Κουκουλόπουλος.
Ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Απόστολος Τζιτζικώστας, επισήμανε: «Το παράδειγμα των προγόνων μας οι οποίοι έδωσαν τη ζωή τους για να προφυλάξουν την Ελλάδα και να μας χαρίσουν την ελευθερία, πρέπει να αποτελεί για μας τους νεότερους έναν φάρο που μας καθοδηγεί και μας οδηγεί στην έξοδο από αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Ο αγώνας που έδωσαν οι πρόγονοι μας ενάντια στον φασισμό και στο ναζισμό μας υποχρεώνει και μας να φύγουμε μακριά από τα άκρα και τις ακρότητες».
Τα μέτρα ασφαλείας δεν συνάδουν με τη σημερινή μέρα τόνισε ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος σημείωσε: «Ηταν μια πολύ ωραία εκδήλωση σήμερα Το δυσάρεστο είναι ότι τα μέτρα ασφαλείας δεν συνάδουν, δεν ταιριάζουν με μια τέτοια μέρα.
Υποτίθεται ότι την ημέρα του «Όχι» ο λαός ήταν ενωμένος και τέτοιες μέρες, επετειακές, πρέπει όλος ο λαός να είναι ενωμένος. Είναι κακό, είναι κακή αίσθηση να αισθάνεσαι ότι είναι αποκλεισμένη η πόλη για πρόληψη φασαρίας. Δεν πρέπει να γίνεται αυτό».