Για «προκρούστειες αλλαγές, που οδηγούν στη συρρίκνωση της δημόσιας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης», κάνει λόγο η ΠΟΣΔΕΠ, σχολιάζοντας το σχέδιο του υπουργείου για τη συγχώνευση – κατάργηση σχολών και τμημάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (σχέδιο «Αθηνά»).
Η ΠΟΣΔΕΠ θεωρεί ότι είναι αναγκαίος «ο ορθολογικός επανασχεδιασμός της οργάνωσης και χωροθέτησης των Ιδρυμάτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης και της Έρευνας», αλλά στο πλαίσιο «ενός μακροπρόθεσμου στρατηγικού σχεδιασμού, που οφείλει να διαμορφώσει άμεσα η ελληνική πολιτεία, ανεξάρτητα από μνημόνια και συγκυριακές-πελατειακές πολιτικές».
Οι καθηγητές διαμαρτύρονται για τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια (έως την 1η Δεκεμβρίου), που έχει θέσει το υπουργείο Παιδείας, για να υποβάλουν τις προτάσεις τους και καταγγέλλουν «τη βιασύνη, την προχειρότητα και την έλλειψη διαλόγου, με την οποία επιδιώκονται προκρούστειες αλλαγές, που οδηγούν στη συρρίκνωση της δημόσιας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης».
Κατά την πρόσφατη παρουσίαση των αλλαγών στη ναυτική εκπαίδευση, ο υπουργός Παιδείας Κ.Αρβανιτόπουλος είχε σημειώσει ότι είναι αναγκαίος ο συνολικός εξορθολογισμός του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας,. «γιατί όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι 40 ΑΕΙ στη χώρα είναι πολλά».
Είχε μάλιστα φέρει ως παράδειγμα χώρες, όπως το Ισραήλ, το οποίο έχει μόνο επτά ΑΕΙ.
«Και ξέρουμε όλοι πώς έγινε αυτή η ανάπτυξη του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας. Δεν λογοδοτούσε ούτε σε ακαδημαϊκά ούτε σε αναπτυξιακά κριτήρια. Αυτό θα το κάνουμε μέσα από συγχωνεύσεις, έχοντας γνώμονα τον Στρατηγικό Αναπτυξιακό Χάρτη της χώρας, τα εθνικά συμφέροντα και βεβαίως και ακαδημαϊκά κριτήρια. Αυτό θα ολοκληρωθεί και αυτό θα συντελέσει στην αναβάθμιση των ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων» κατέληξε.