Με στόχο να ενισχυθεί το εισόδημα των αλιέων, το Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας προχωρά σε νομοθετική πρωτοβουλία που θα επιτρέπει τον αλιευτικό τουρισμό από επαγγελματικά σκάφη.
Οι τουρίστες στα πλαίσια της διαμονής τους σε ελληνικά νησιά θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν και να συμμετάσχουν στη διαδικασία του ψαρέματος αλλά και να απολαύσουν τα δικά τους αλιεύματα που έπιασαν.
Ήδη στην Κάλυμνο έχει κατασκευαστεί για το λόγο αυτό εδώ και χρόνια, τεχνητός ύφαλος, προκατασκευασμένος από τσιμεντένιους ογκόλιθους για τον εποικισμό διαφόρων θαλάσσιων οικοσυστημάτων, με στόχο την αύξηση των αλιευτικών ιχθυοαποθεμάτων και την ανάπτυξη του αλιευτικού και καταδυτικού τουρισμού.
Ο κ.Διαμαντίδης έχει δηλώσει ότι μέσα σε δύο με τρεις εβδομάδες θα έχει κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου το οποίο το επεξεργάζεται νομοπαρασκευαστική Επιτροπή σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Το ΥΘΥΝΑΛ προχωρά επίσης στη χάραξη εθνικής πολιτικής για την ανάπτυξη της αλιείας με στόχο τον εκσυγχρονισμό και την απλοποίηση της εθνικής νομοθεσίας.
Σημειώνεται ότι η βασική αλιευτική νομοθεσία της χώρας είναι από το 1966 ενώ η κωδικοποίησή της έγινε το 1970. Επίσης μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν στοιχεία για ποιος είναι ο επαγγελματίας ψαράς και ποιος όχι.
Γι αυτό το λόγο το υπουργείο έχει ήδη συστήσει ομάδα εργασίας προκειμένου να καθορίσει τα κριτήρια για τον επαγγελματία αλιέα, το πόρισμα της οποίας αναμένεται εντός των επόμενων ημερών να τεθεί σε διαβούλευση.
Σημαντική έμφαση δίνει το υπουργείο και στον τομέα των υδατοκαλλιεργειών και ειδικότερα των θαλάσσιων ιχθυοκαλλιεργειών ο τζίρος των οποίων είναι περίπου 600 εκ.ευρώ εκ των οποίων 450 είναι εξαγωγές.
Το ΥΘΥΝΑΛ προχωρά επίσης στην επιτάχυνση για απορρόφηση των πόρων που προβλέπονται από το ΕΠΑΛ ένα σημαντικό πρόγραμμα εκτός του ΕΣΠΑ με πόρους ευρωπαϊκού ταμείου, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται να υπογραφούν και τα πρώτα leader (χρηματοδότηση από την ΕΕ) αλιείας για 5 περιοχές.