Ποια είναι η σημασία μιας Ταινιοθήκης σήμερα, από την στιγμή που υπάρχει τόσο μεγάλη πρόσβαση σε όλων των ειδών τις κινηματογραφικές ταινίες, ανεξαρτήτως εποχής, μέσω του διαδικτύου; Μήπως η Ταινιοθήκη είναι μια πολυτέλεια σε μια εποχή κρίσης; Μήπως είναι αναπόφευκτο για την Πολιτεία να δίνει προτεραιότητα σε άλλες υπηρεσίες;
Ερωτήματα σαν τα παραπάνω τέθηκαν στο τραπέζι της συζήτησης που έγινε την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου στην κατάμεστη μεγάλη αίθουσα της Ταινιοθήκης της Ελλάδας, παρόντος του καθύλην αρμοδίου, του σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά, προέδρου της σημαντικότερης ταινιοθήκης του κόσμου, της Γαλλικής.
Ο Γαβράς που το πρωί της επομένης (Πέμπτη 31 Ιανουαρίου) έδωσε masterclass στην Στέγη Γραμμάτων και τεχνών, βρίσκεται πολλαπλώς στην επικαιρότητα κατά την διάρκεια του Ιανουαρίου αφού εκτός από την πρεμιέρα της τελευταίας ταινίας του «Το κεφάλαιο» στις αίθουσες, τιμάται στην Ταινιοθήκη με ένα μεγάλο αναδρομικό αφιέρωμα σε όλο το έργο του.
«Η συντήρηση των εικόνων είναι αναγκαία γιατί έτσι ξέρουμε το παρελθόν και μπορούμε να κοιτάξουμε το μέλλον» είπε ο Κώστας Γαβράς συγκρίνοντας την έννοια της Ταινιοθήκης με εκείνη του Μουσείου. Αλλά για τον σκηνοθέτη του «Ζ», του «Αγνοούμενου», του «Μουσικού κουτιού» και τόσων άλλων ταινιών, ο κυριότερος ρόλος μιας Ταινιοθήκης είναι να μπορέσει να φέρει το κοινό στην αίθουσα, τον φυσικό χώρο των ταινιών. «Η Ταινιοθήκη μπορεί να δημιουργήσει νέους κινηματογραφόφιλους, να αναπτύξει μια σχέση ανάμεσα στον κόσμο».
Στην συζήτηση που συντόνισε η δημοσιογράφος Μαρία Κατσουνάκη, συμμετείχαν επίσης οι σκηνοθέτες Κατερίνα Ευαγγελάκου (πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου), Γρηγόρης Καραντινάκης (διευθυντής του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, Θάνος Αναστόπουλος) και η πρόεδρος της Ταινοθήκης Μαρία Κομνηνού.
Η απαξία της πολιτείας όχι μόνον απέναντι στον κινηματογράφο αλλά σε κάθε τι που σχετίζεται με τον πολιτισμό εκφράστηκε από όλο το πάνελ με έντονα χρώματα. «Εδώ και 3.000 χρόνια η Ελλάδα είναι μια χώρα κουλτούρας και πολιτισμού» είπε ο Κ. Γαβράς. «Ο κινηματογράφος είναι και αυτός ένα μέρος του πολιτισμού μας. Η Ελλάδα οφείλει να τον προστατεύει».