Στη Γερμανία «μεταναστεύουν» οι περισσότεροι Έλληνες γιατροί, προκειμένου να εργαστούν. Στα γερμανικά νοσοκομεία «χηρεύουν» αυτή την περίοδο πολλές θέσεις.
Οι Γερμανοί γιατροί αρχίζουν να αναζητούν δουλειά στη γειτονική Ελβετία, όπου οι μισθοί και οι συνθήκες εργασίας είναι καλύτερες. Δεύτερος «προορισμός» των Ελλήνων γιατρών είναι η Βρετανία -και ακολουθούν η Σαουδική Αραβία, το Ντουμπάι και το Κατάρ.
Ο ένας στους τρεις γιατρούς της Αθήνας δεν εργάζεται ή υποαπασχολείται, σύμφωνα με στοιχεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ). Το 2007 οι εξειδικευμένοι άνεργοι γιατροί της Αθήνας ήταν 592 και το 2012 έφθασαν τους 1.191. «Δηλαδή, μέσα σε μία πενταετία οι άνεργοι εξειδικευμένοι γιατροί της Αθήνας σχεδόν διπλασιάστηκαν», δηλώνει ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης, ανακοινώνοντας παράλληλα την ίδρυση Γραφείου Εύρεσης Εργασίας για τους άνεργους γιατρούς της Αθήνας.
Επιπλέον, όπως λέει ο κ. Πατούλης, πενταπλασιάστηκε ο αριθμός των εξειδικευμένων γιατρών που αναζητούν δουλειά στο εξωτερικό. Το 2007 έφυγαν στο εξωτερικό 292 έλληνες γιατροί και πέρυσι 1.166.
«Το έγκλημα είναι τεράστιο. Οι ιθύνοντες φέρουν βαρύτατες ευθύνες και οφείλουν να λογοδοτήσουν. Με έναν υγειονομικό χάρτη στα σπάργανα, με νησιά, κέντρα υγείας, νοσοκομεία σε λειτουργική κατάρρευση και χωρίς γιατρούς, με ένα δυναμικό χιλιάδων νέων γιατρών στο πουθενά, με την πρόληψη της υγείας στα αζήτητα, κυριολεκτικά ισοπεδώνεται ό,τι έχει απομείνει από το Σύστημα Υγείας» τονίζει ο κ. Πατούλης, και προσθέτει:
«Το 1998 καταθέσαμε ως ΙΣΑ πόνημα για τον τρόπο διαχείρισης του ιατρικού δυναμικού σε βάθος χρόνου, μέσα από αναλογιστική μελέτη που πραγματοποιήσαμε, ώστε να μη φθάσουμε στα σημερινά αδιέξοδα».