Ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων επαναλαμβάνεται σήμερα, η δίκη των εννέα κατηγορουμένων για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς». Η δίκη είχε ξεκινήσει στις 17 Ιανουαρίου, αλλά διακόπηκε όταν οι κατηγορούμενοι αποχώρησαν από την αίθουσα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Οι κατηγορούμενοι αποχώρησαν από τη διαδικασία έπειτα από αλλεπάλληλες εντάσεις με το προεδρείο.
Στη διάρκεια της συνεδρίασης οι συνήγοροι υπεράσπισης Σπύρος Φυτράκης, Νίκος Κωνσταντόπουλος και Αννα Παπαρούσου ζήτησαν από το Δικαστήριο να θέσει κανόνες, ώστε να εξασφαλιστεί δίκαιη δίκη.
Οι συνήγοροι έθεσαν το θέμα της καταγραφής στοιχείων στην είσοδο της αίθουσας και ζήτησαν να να μην έχουν χειροπέδες οι κατηγορούμενοι, όταν παραμένουν στην αίθουσα στη διάρκεια των διακοπών της διαδικασίας.
Το δικαστήριο έκανε δεκτά τα αιτήματα να μην φορούν χειροπέδες οι κατηγορούμενοι στη διάρκεια των διακοπών της διαδικασίας, εφόσον παραμένουν στην αίθουσα, καθώς και το αίτημα για τη μη τήρηση στοιχείων όσων εισέρχονται στο δικαστήριο.
‘Όπως είπε η πρόεδρος, «είναι αποδεκτή η επίδειξη ταυτότητας, μηδενός εξαιρουμένου, η πρώτη που επέδειξα ήμουν εγώ, δεν είναι όμως αποδεκτές οι λίστες και οι φωτοτυπίες στοιχείων. Η είσοδος στο ακροατήριο θα είναι αδιακώλυτη. Θα μπαίνουν όλοι ανεξαιρέτως, όμως θα εισέρχονται τόσοι όσοι είναι και τα καθίσματα της αίθουσας».
Μεγάλη ένταση δημιουργήθηκε, όμως, όταν κατηγορούμενοι ζήτησαν να αποχωρήσουν οι αστυνομικοί με πολιτικά που κάθονται σε θέσεις του ακροατηρίου, ενώ ένας εκ των κατηγορουμένων, ο Παναγιώτης Αργυρού, είπε στην πρόεδρο ότι θέλει να ενημερώσει το δικαστήριο πως αν γίνουν προσαγωγές συντρόφων τους, θα αποχωρήσουν από τη δίκη «και να δικάσετε μόνοι σας με τους φίλους σας τους μπάτσους».
Κατόπιν τούτου όλοι οι κατηγορούμενοι αποχώρησαν από το εδώλιο σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Έπαυσαν τους συνηγόρους τους οι εννέα κατηγορουμένοι
Νέα εμπλοκή σημειώθηκε στη δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων όπου δικάζεται η υπόθεση της οργάνωσης “Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς”. Οι κατηγορούμενοι ανακάλεσαν τις εντολές τους προς τους συνηγόρους τους, αποχώρησαν από τη διαδικασία και δήλωσαν ότι ξεκινούν αποχή συσσιτίου. Είπαν επίσης με δήλωσή τους στο δικαστήριο ότι αν προχωρήσει στο διορισμό νέων συνηγόρων θα ξεκινήσουν απεργία πείνας.
Η στάση των κατηγορουμένων ήταν ουσιαστικά αντίδραση στην απόφαση του δικαστηρίου να εφαρμόζεται το μέτρο της παρακράτησης ταυτοτήτων σε όσους εισέρχονται στο χώρο.
Στη δήλωση των έξι κρατούμενων κατηγορουμένων που ανέγνωσε ο Γιώργος Καραγιαννίδης και με την οποία είπαν ότι συντάσσονται και οι τρεις ελεύθεροι κατηγορούμενοι, αναφέρεται: “Είμαστε ανυποχώρητοι για την παρακράτηση των στοιχείων των συντρόφων μας”. Ο Γ. Καραγιαννίδης έκανε λόγο για κατασταλτικό χαρακτήρα του μέτρου και είπε ότι οι κατηγορούμενοι θέλουν να μεταφέρουν τη φωνή τους έξω από τα τείχη της φυλακής. Στη δήλωση γίνεται αναφορά και στους δημοσιογράφους, τους οποίους χαρακτηρίζει “διαστρεβλωτές της πραγματικότητας σε απευθείας σύνδεση με την Αντιτρομοκρατική. Όπως έχουν εκθέσει τις προσωπικές μας ζωές και των οικογενειών μας, έτσι είναι κι αυτοί εκτεθειμένοι”.
Λίγο πριν από την αποχώρηση των κατηγορουμένων η πρόεδρος του δικαστηρίου ανέγνωσε έγγραφο του υπουργείου Δικαιοσύνης σύμφωνα με το οποίο λόγω του υψηλού κόστους που θα απαιτηθεί δεν είναι δυνατή η καταγραφή (μαγνητοφώνηση και απομαγνητοφώνηση) των πρακτικών της δίκης. Η υπεράσπιση αντέδρασε και στην απόφαση για την παρακράτηση των ταυτοτήτων και για το ζήτημα των πρακτικών, ενώ η συνήγορος του Παναγιώτη Αργυρού Ιωάννα Κούρτοβικ ζήτησε από το δικαστήριο μέσω του εισαγγελέα να κινήσει όλες τις νόμιμες πειθαρχικές διαδικασίες ώστε να εντοπιστεί ο ένοχος και να επιβληθούν ποινικές κυρώσεις για τη διαρροή καταθέσεων συγγενών των κατηγορουμένων σε κυριακάτικη εφημερίδα. Όπως είπε η κυρία Κούρτοβικ, πρόκειται περί ατοπήματος ενώ η πρόεδρος χαρακτήρισε τη δημοσιοποιήση αυτών των στοιχείων “ασχήμια”.
Κατά την αποχώρηση των κατηγορουμένων προς τα κρατητήρια δεκάδες φίλοι τους φώναζαν συνθήματα ενώ πολλοί από αυτούς με υψωμένες γροθιές τους φώναζαν “γερά, γερά, περήφανοι και δυνατοί”.
Το δικαστήριο διέκοψε για λίγο τη διαδικασία του.
Διακόπηκε για αύριο η δίκη για την οργάνωση “Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς”-Ενταση στη δικαστική αίθουσα
Για αύριο το πρωί διακόπηκε η δίκη για την υπόθεση της οργάνωσης “Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς”.
Το δικαστήριο προχώρησε στο διορισμό νέων συνηγόρων των κατηγορουμένων, καθώς νωρίτερα και οι εννέα κατηγορούμενοι απέσυραν τις εντολές τους προς τους συνηγόρους τους.
Λίγο πριν τη διακοπή του δικαστηρίου σημειώθηκε μεγάλη ένταση με αφορμή τη διαταγή της προέδρου προς τους αστυνομικούς για να απομακρυνθεί από την αίθουσα μία νεαρή κοπέλα, που μίλησε δυνατά.
Οταν οι αστυνομικοί την πλησίασαν για να τη βγάλουν από την αίθουσα, μαζεύτηκαν γύρω τους δεκάδες νεαροί φωνάζοντάς τους να μην την αγγίζουν και να μην τη σπρώχνουν.
Η κατάσταση γρήγορα εκτραχύνθηκε, άρχισαν οι μεν να σπρώχνουν τους δε και στην αίθουσα εμφανίστηκε διμοιρία της υπηρεσίας Μέτρων Τάξης, οι άνδρες της οποίας με τα γκλοπ προσπαθούσαν να απομακρύνουν από την αίθουσα τους νεαρούς που φώναζαν και έσπρωχναν τους αστυνομικούς.
Στο μεταξύ, ακούγονταν δυνατά χτυπήματα της πόρτας από την πλευρά των κρατητηρίων και ο επικεφαλής της φρουράς εισήλθε στην αίθουσα του δικαστηρίου, (τα μέλη του δικαστηρίου είχαν κατέβει από την έδρα λόγω της έντασης) και άρχισε να φωνάζει ότι οι κρατούμενοι επιχειρούν να φύγουν.
Οι αστυνομικοί έσπευσαν προς το μέρος των κρατητηρίων και διαπίστωσαν ότι οι έξι κατηγορούμενοι είχαν φύγει από το δωμάτιο κράτησης και είχαν μετακινηθεί τρέχοντας προς τον προαύλιο χώρο.
Ο επικεφαλής της φρουράς φώναζε να λάβουν μέτρα οι αστυνομικοί για να μην υπάρξει απόδραση και μέσα στη δικαστική αίθουσα επικρατούσε πανζουρλισμός.
Τελικά, η διμοιρία της υπηρεσίας Μέτρων Τάξης έσπευσε στην πίσω πλευρά της αίθουσας μαζί με δύναμη από τη φρουρά των φυλακών και οι κατηγορούμενοι ξαναοδηγήθηκαν στο χώρο των κρατητηρίων.