«Ίσα δικαιώματα για ανθρώπους που έχουν όλες τις υποχρεώσεις του έλληνα πολίτη» ζήτησαν εκπρόσωποι μεταναστευτικών κοινοτήτων, οργανώσεων της Αριστεράς και άλλων φορέων που συμμετείχαν στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε την Τρίτη (26/2) με θέμα «Ιθαγένεια για όλα τα παιδιά».
Αφορμή στάθηκε η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που έκρινε ως αντισυνταγματικό το μεγαλύτερο μέρος του νόμου Ραγκούση, συγκεκριμένα τις διατάξεις που ορίζουν τα κριτήρια για τη χορήγηση ιθαγένειας σε παιδιά αλλοδαπών.
Τον λόγο πήραν και τρεις νεαρές γυναίκες για τις οποίες η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια δικαστική απόφαση. Και οι τρεις είτε γεννήθηκαν εδώ είτε έχουν ζήσει το μεγαλύτερο κομμάτι της ζωής τους εδώ και μοιάζουν σε όλα με οποιαδήποτε κοπέλα της ηλικίας τους. Εκεί που διαφοροποιούνται (οι δύο από αυτές) είναι στο χρώμα του δέρματος και βέβαια στο γεγονός πως δεν έχουν ελληνική ταυτότητα.
«Είναι καθοριστική για το επαγγελματικό μου μέλλον»
Η Σόλες Γκόντγουιν, 27 ετών σήμερα, γεννήθηκε στη Νιγηρία, ζει στη χώρα μας από τα 14 της και το 2011 τελείωσε τις σπουδές της ως γιατρός. «Αυτή τη στιγμή όλοι οι συμφοιτητές μου είναι είτε ήδη ειδικευόμενοι είτε σε κάποια λίστα αναμονής για ειδικότητα. Για μένα το ζήτημα της ιθαγένειας είναι απολύτως καθοριστικό σε σχέση με το επαγγελματικό μου μέλλον. Αυτή τη στιγμή το μόνο που μπορώ να κάνω είναι κάποιες εφημερίες σε ιδιωτικά νοσοκομεία. Είναι μια απόφαση που παγώνει τη ζωή μου».
«Όταν κάποιος πληρώνει φόρους, γενικά είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του απέναντι στο κράτος, δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν πολίτης δεύτερης κατηγορίας» σχολίασε η κυρία Γκόντγουιν, παραθέτοντας επίσης στοιχεία σύμφωνα με τα οποία την περίοδο 2000-2008 σε χώρες με πληθυσμό παραπλήσιο της Ελλάδας, όπως η Αυστρία, η Σουηδία και το Βέλγιο, δόθηκε η ιθαγένεια σε 250.000-300.000 άτομα ανά χώρα. «Ο αντίστοιχος αριθμός στην Ελλάδα δεν ξεπέρασε τις 30.000. Πώς θέλει μια χώρα να λέγεται ευρωπαϊκή όταν δεν εναρμονίζεται με τα δεδομένα στην Ευρώπη σε τέτοια ζητήματα;» σχολίασε.
Οι άλλες δύο γυναίκες, η Μαριάνθη Ιντόου, 21 ετών, γεννημένη εδώ με γονείς που κατάγονται από τη Νιγηρία, και η 30χρονη Εμμανουέλα Ραπούση, που ζει στη χώρα μας από τα εννιά της χρόνια, αναφέρθηκαν στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν ακόμα και για υποτίθεται λυμένα ζητήματα, όπως είναι η ανανέωση της άδειας παραμονής τους.
«Καταθέτουμε κάθε χρόνο την αίτηση, μαζί με τα χρήματα που απαιτούνται, ώσπου όμως να φτάσει στα χέρια μας η ανανεωμένη άδεια, έχει λήξει η προηγούμενη. Αυτό δημιουργεί μια καθημερινή ανασφάλεια και βέβαια μας δυσκολεύει ακόμα περισσότερο στο θέμα της απόκτησης των προϋποθέσεων για την ιθαγένεια» είπαν. «Είναι ιδιαιτέρως σημαντικό τα ίδια τα παιδιά των μεταναστών να βγουν και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους» είπε η κυρία Ιντόου που έχει σπουδάσει μεν βρεφονηπιοκόμος, αδυνατεί όμως να εργαστεί σε δημοτικό παιδικό σταθμό ακριβώς λόγω της έλλειψης ελληνικής ιθαγένειας.
«Βιομηχανία προπαγάνδας»
«Η απόφαση του ΣτΕ είναι άδικη και οπισθοδρομική» σχολίασε ο κ. Γιάννης Αλμπάνης από το Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών. «Γύρω από τον νόμο Ραγκούση έχει στηθεί μια βιομηχανία προπαγάνδας από την άκρα Δεξιά. Ο νόμος Ραγκούση δεν αποτελεί κίνητρο για να έρθουν καινούργιοι μετανάστες στην Ελλάδα. Όσο καιρό ισχύει, την ελληνική ιθαγένεια έχουν πάρει περίπου 6.000 από τα πλέον των 200.000 παιδιά μεταναστών που αφορά», είπε ο κ. Αλμπάνης.
«Δεν θεωρούμε πως ο νόμος έλυνε όλα τα προβλήματα» επισημαίνει ο κ. Αλμπάνης και εξηγεί ότι «ασφαλώς όμως αποτελούσε ένα πρώτο βήμα για τη ρύθμιση του ζητήματος. Αυτή τη στιγμή επιχειρείται η κατάργησή του. Εμείς σε αυτή τη φάση ζητάμε μια μίνιμουμ τροποποίηση, ώστε ο νόμος να είναι συμβατός με την απόφαση του ΣτΕ, παράλληλα όμως να δίνει τη δυνατότητα σε αυτά τα παιδιά να αποκτήσουν αυτό που δικαιωματικά τους ανήκει. Συνηθίζουμε να αποκαλούμε τα παιδιά των αλλοδαπών που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα “μετανάστες δεύτερης γενιάς”, έναν όρο λανθασμένο κατά τη γνώμη μου. Αυτά τα παιδιά δεν έχουν ούτε πρόθεση ούτε δυνατότητα να πάνε σε καμιά άλλη χώρα».
Η τροπολογία για τις στρατιωτικές σχολές
Η πρόσφατη τροπολογία 84 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας με την οποία ζητούσαν να γίνονται δεκτοί μόνο «Έλληνες κατά το γένος» στις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές και την οποία υιοθέτησε μέσω Διαδικτύου ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ σχολιάστηκε και αυτή από τους διοργανωτές της συνέντευξης. «Πρόκειται για άλλη μία ακροδεξιά διολίσθηση. Η τροποποίηση της συγκεκριμένης διάταξης είναι αντίθετη στην κοινοτική νομοθεσία. Επιπλέον, ουσιαστικά μεγάλη μερίδα βουλευτών της κυβέρνησης, αλλά και ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων εμφανίζονται να υιοθετούν πρόταση που πριν από κάποιους μήνες είχε τεθεί από βουλευτή της Χρυσής Αυγής».
Οι διοργανωτές έδωσαν ραντεβού για τις 21 Μαρτίου στο Θησείο, όπου και θα γίνει συναυλία από συγκροτήματα στα οποία συμμετέχουν μετανάστες.
Διαβάστε επίσης: Κόντρες για το κριτήριο του γένους στις ΕΔ