Την αυστηροποίηση των ποινών για τις παράνομες παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας. Μ. Σαλμάς, κάνοντας λόγο για στοιχεία που προέκυψαν από σχετικούς ελέγχους του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων.
Όπως γνωστοποίησε ο κ. Σαλμάς, ο φάκελος θα δοθεί στην δικαιοσύνη και το θεσμικό πλαίσιο θα αλλάξει, προκειμένου να αποκατασταθεί η αγορα, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο, η περιορισμένη διαθεσιμότητα για τα 75 σκευάσματα από τα 12.000 στην ελληνική αγορά αφορούν όλα σε φάρμακα που βρίσκονται σε εξαγωγές.
Στις υποθέσεις που έδωσε στη δημοσιότητα ο αναπληρωτής υπουργός εμπλέκεται πλήθος φαρμακείων. Τα ονόματα μάλιστα των εμπλεκόμενων φαρμακοποιών απεστάλησαν από την ηγεσία του υπουργείου στον πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου προκειμένου να τα κοινοποιήσει και στους άλλους προέδρους των Φαρμακευτικών Συλλόγων. Ο αναπληρωτής υπουργός ξεκαθάρισε πάντως ότι οι παραβάτες «δεν συμπαρασύρουν το κύρος του φαρμακευτικού επαγγέλματος», διότι «η συντριπτική πλειοψηφία των φαρμακοποιών κάνουν έντιμα την δουλειά τους».
Ενδεικτικά, όπως ανέφερε ο κ. Σαλμάς, τον Φεβρουάριο διαπιστώθηκε ότι εταιρεία εμπορικών αντιπροσώπων φαρμάκων στην Καλλιθέα , η οποία είναι θυγατρική βουλγάρικης εταιρείας με κοινό ιδιοκτήτη έλληνα γιατρό, πραγματοποιούσε τριγωνικές ενδοκοινοτικές εξαγωγές φαρμάκων σε Βουλγαρία, Αγγλία και Γερμανία με φάρμακα που προμηθευόταν από φαρμακεία όλης της χώρας και τιμολογούσε στην μητρική στην Βουλγαρία.
Τα φαρμακεία που προμήθευαν φάρμακα από 20-12-2011 έως 15-01-2013 είναι 202. Στο πλαίσιο των ελέγχων κατασχέθηκαν 48 σκευάσματα τα οποία ήταν σχεδόν κατεστραμμένα και έλλειπαν οι ταινίες γνησιότητας.
Παράλληλα, σε ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα από τον Εθνικό Οργανισμό διαπιστώθηκε ότι σε φαρμακαποθήκη με έδρα το Περιστέρι από τον Ιανουάριου του 2013 προμηθευόταν φαρμακευτικά σκευάσματα από 240 φαρμακεία και πραγματοποιούσε παράλληλες εξαγωγές.
Από άλλο έλεγχο σε εταιρεία παροχής υπηρεσιών φαρμακευτικών σκευασμάτων διαπιστώθηκε η εμπλοκή 29 φαρμακείων σε αγοραπωλησίες φαρμάκων σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Φαρμακείο στο κέντρο της Αθήναςδιαπιστώθηκε επίσης ότιστο χρονικό διάστημα από 18.06.2010 έως και 16.06.2011 είχε εξαγάγει 930 τεμάχια συγκεκριμένου φαρμάκου αξίας 721.665,47 ευρώ από δέκα έξι παρτίδες αν και είχε προμηθευτεί μόνο δύο τεμάχια.
Επιπλέον, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε τηντον Σεπτέμβριο του 2011 στο Ιατρείο Καθηγητή Οφθαλμολογίαςκαι Διευθυντή Πανεπιστημιακής Κλινικής βρέθηκαν και κατασχέθηκαν σε ψυγείο εντός του ιατρείου του39 κουτιά συγκεκριμένου φαρμάκου από τα οποία έλλειπαν οι ταινίες γνησιότητας (κουπόνια). Επίσης διαπιστώθηκεότι σε έξι περιπτώσεις έφεραν τον ίδιο μοναδικό αριθμόσκευάσματος, δηλαδή είχαν εκτελεστεί οι συνταγές, είχαν επιβαρυνθεί τα ασφαλιστικά ταμεία, χωρίς να χορηγηθούν στους ασθενείς.
Σύμφωνα με τα όσα διαπιστώθηκαν από τους ελέγχους ο συγκεκριμένος Καθηγητής Οφθαλμολογίας προμήθευε τον ιδιοκτήτη φαρμακείου στο κέντρο της Αθήνας (προηγούμενη περίπτωση) με φάρμακα χωρίς παραστατικάπου του τα έδινε στην είσοδο πολυκατοικίαςσε κούτες με παγοκύστες. Για κάθε σκεύασμα έπαιρνε 350 ευρώ.
Τον Μάιο του 2012 εντοπίστηκε φαρμακείο στο κέντρο της Αθήνας, το οποίο εξήγαγε φάρμακα στην Γερμανία αξίας 150.977,51 ευρώ, ενώ δεν είχε υποβάλλει δηλώσεις ΦΠΑκαι εισοδήματος την τελευταία δεκαετία, δεν τηρούσε βιβλία και δεν εξέδιδε θεωρημένα παραστατικά. Επιπλέον κατασχέθηκαν 1.180 κουτιά φαρμάκων από τα οποία είχαν αφαιρεθεί οι ταινίες γνησιότηταςκαι βρισκόταν στα ράφια του φαρμακείου. Τα κατασχεθέντα φάρμακα παραδόθηκαν στον ΕΟΦ. Επιπλέονδιακίνησε 1.350.000 κουτιά αναβολικών σκευασμάτωναξίας 2.263.237 ευρώ για τα οποία δεν υπάρχουν παραστατικά πωλήσεων.
Κατόπιν σχετικού ελέγχου τον Απρίλιο του 2011 εντοπίστηκε φαρμακαποθήκη στον νομό Μεσσηνίας , η οποία διενεργούσε εξαγωγές από φάρμακα που προμηθευόταν από διάφορες εταιρείες εισαγωγήςφαρμάκωνκαθώςκαι από 15 φαρμακείατης Πελοποννήσου και όμορων Νομών.
Σύμφωνα με τον κ. Σαλμά, τα συγκεκριμένα φαρμακεία έστελναν φάρμακα στην επιχείρησηεκδίδοντας Δελτία Αποστολήςχωρίς να εκδίδουν τιμολόγια, ως όφειλαν. Η επιχείρηση τους εξέδιδε πιστωτικά τιμολόγια παρόλο που δεν ήταν η προμηθεύτριατους επιχείρηση.