Νέα προϊόντα στα οποία ανιχνεύτηκε DNA αλόγου εντόπισε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων.
Πρόκειται για τα εξής προϊόντα:
Σαλάμι “MOCKOBCKAЯ ΠΡΕΜИУΜ” (ΜΟΣΚΟΒΣΚΑΙΑ ΠΡΕΜΙΟΥΜ), σε συσκευασία των 200g, με ημερομηνία λήξης 22/04/2013, που παράγεται από τη λετονική επιχείρηση “SIA GRAVENDALE” (LV A003355 EK ) και διακινήθηκε από την επιχείρηση «ΧΑΡΑΤΣΙΔΟΥ Ε. – ΤΣΑΚΙΡΙΔΟΥ Α. Ο.Ε.» (Πέτρου Ράλλη 8, Αθήνα) – ανιχνεύθηκε DNA αλόγου σε ποσοστό 95,8%.
Κονσέρβα «Κρέας βοδινό στο φυσικό του ζωμό», σε συσκευασία των 325 γρ., με ημερομηνία λήξης 31/10/2014, που παράγεται από τη λετονική επιχείρηση “VIKTORS RADILOVECS VALDES LOCEKLIS RITAL D” (LV A002138 EK ) και διακινήθηκε από την επιχείρηση «ΟΛΓΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ» (Αριστογείτονος 1, Αχαρναί) – ανιχνεύθηκε DNA αλόγου σε ποσοστό <1%.
Κονσέρβα «Τουσόνκα μοσχαρίσια», σε συσκευασία των 400γρ., με ημερομηνία λήξης 29/10/2015, που παράγεται από τη γαλλική επιχείρηση “ETS PAUL TOUPNOT CONCERVES VIANDES” (FR 65 286 002 CE) και διακινήθηκε από την επιχείρηση «KΕΣΙΔΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ & ΣΙΑ Ο.Ε.» (Ασπρόπυργος) – ανιχνεύθηκε DNA αλόγου σε ποσοστό >10%.
Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Νότιου Τομέα ζήτησε την άμεση ανάκληση/απόσυρση των προϊόντων από την ελληνική αγορά και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικοί έλεγχοι.
Επιπλέον, έχουν σταλεί δείγματα στο Γενικό Χημείο του Κράτους για τον προσδιορισμό της ουσίας φαινυλοβουταζόνη.