Διαψεύστηκαν τελικά οι αρχικές εκτιμήσεις των φαρμακευτικών εταιρειών ότι η θετική λίστα θα δημιουργούσε καλύτερες συνθήκες στην ελληνική αγορά, καθώς από την πρώτη μέρα εφαρμογή της εντοπίζονται σημαντικά προβλήματα και λάθος τιμές, που έρχονται να προστεθούν στις υπάρχουσες που περιείχε το τελευταίο δελτίο.
Πιο συγκεκριμένα σε συνέχεια της έκδοσης της λίστας την προηγούμενη εβδομάδα τα σημαντικότερα λάθη, σύμφωνα με εκπροσώπους του κλάδου της φαρμακοβιομηχανίας συνοψίζονται παρακάτω:
– Δεν έχουν συμπεριληφθεί οι συσκευασίες φαρμακευτικών προϊόντων μεγαλύτερες της μηνιαίας, με αποτέλεσμα να απουσιάζουν φάρμακα για χρόνιες παθήσεις που είναι σε κυκλοφορία για τα οποία όμως δεν κυκλοφορούν μηνιαίες συσκευασίες. Συνέπεια είναι η αδυναμία πρόσβασης των ασθενών στις θεραπείες τους, στις οποίες είναι αποτελεσματικά ρυθμισμένοι.
– Σε ορισμένες θεραπευτικές κατηγορίες της νέας λίστας περιλαμβάνονται φαρμακευτικά προϊόντα τα οποία δεν κυκλοφορούν. Συνέπεια είναι η αλλοίωση του υπολογισμού της ασφαλιστικής τιμής και η επιπλέον αδικαιολόγητη οικονομική επιβάρυνση των ασθενών.
– Στη θεραπευτική κατηγορία που αφορά σε «αναστολείς της αντλίας πρωτονίων» έχει τεθεί αδικαιολόγητος περιορισμός της αποζημίωσης σε συγκεκριμένες ενδείξεις (πεπτικό έλκος και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση) και συνταγογράφηση μόνο από ιατρούς γαστρεντερολόγους. Ο περιορισμός αυτός δεν τεκμηριώνεται επιστημονικά, καθώς πέραν των γαστρεντερολόγων και άλλες ιατρικές ειδικότητες είναι σε θέση να διαγνώσουν και να συνταγογραφούν τη θεραπεία που κρίνουν απαραίτητη για τον ασθενή τους, όπως είναι οι γενικοί ιατροί και οι παθολόγοι. Το ζήτημα αυτό πρόκειται να προκαλέσει σημαντική ταλαιπωρία των ασθενών, καθώς θα απαιτείται η υποχρεωτική παραπομπή τους σε γαστρεντερολόγο, που αποτελεί ειδικότητα με ιδιαιτέρως μικρό αριθμό ιατρών ανά την Ελλάδα.
– Θα πρέπει να καθορίζεται η λιανική τιμή ως ασφαλιστική τιμή για όλες τις μορφές, τις περιεκτικότητες και τις συσκευασίες των φαρμακευτικών προϊόντων που ανήκουν σε θεραπευτική κατηγορία με μία μοναδική δραστική ουσία/φαρμακευτικό προϊόν χωρίς γενόσημα. Ο καθορισμός ποσού συμμετοχής για συγκεκριμένες μόνο περιεκτικότητες ενός φαρμακευτικού προϊόντος (π.χ. περιεκτικότητες τιτλοποίησης), πρόκειται να επηρεάσει σημαντικά την ορθή θεραπευτική πρακτική που εφαρμόζεται στους ασθενείς.
– Εχουν κατηγοριοποιηθεί στην ίδια θεραπευτική κατηγορία προϊόντα με συνδυασμό δραστικών ουσιών τα οποία ωστόσο έχουν μεταξύ τους μόνο μια κοινή δραστική ουσία.
– Από τη λίστα που δημοσιεύθηκε απουσιάζουν τα φαρμακευτικά προϊόντα του καταλόγου του Ν.3816/2010, δηλαδή τα ακριβά φάρμακα, όπως αυτά δημοσιεύθηκαν σε πρόσφατο ΦΕΚ (235/Β’/7 Φεβρουαρίου 2013). Για τα προϊόντα αυτά, θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι αποζημιώνονται κανονικά από τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση των ασθενών.
– Στην κατηγορία των Αυξητικών Ορμονών, όπως και αντιρετροϊκών φαρμάκων έχει οριστεί ασφαλιστική τιμή. Ο καθορισμός ποσού συμμετοχής που προκύπτει έχει επηρεάσει την απρόσκοπτη διάθεση των προϊόντων αυτών και την πρόσβαση των ασθενών στη θεραπεία τους, καθώς τα φαρμακεία των νοσοκομείων δεν εκτελούν τις συνταγές. Και οι δύο κατηγορίες φαρμάκων, βάσει νομοθετικής ρύθμισης μπορούν να διατεθούν μόνο από τα φαρμακεία νοσοκομείων, στα οποία ωστόσο δεν προβλέπεται μηχανισμός απόδοσης συμμετοχής.
– Στο Θετικό Κατάλογο που έχει δημοσιευθεί, φαρμακευτικά προϊόντα διαφορετικών ενδείξεων έχουν κατηγοριοποιηθεί στην ίδια θεραπευτική κατηγορία, χωρίς ωστόσο να είναι θεραπευτικά ανταλλάξιμα μεταξύ τους. Αποτέλεσμα είναι η σημαντική και αδικαιολόγητη οικονομική επιβάρυνση των ασθενών.