H Σεσίλια Μάλμστρεμ, Επίτροπος αρμόδια για τις Εσωτερικές Υποθέσεις και τα θέματα Δικαιοσύνης στην ΕΕ, ζήτησε από τις ελληνικές Αρχές να προχωρήσουν σε πλήρη διερεύνηση του περιστατικού που συνέβη στη Μανωλάδα Ηλείας, με τους πυροβολισμούς και τον τραυματισμό εργατών από το Μπαγκλαντές.
Αυτό επισημαίνει, μεταξύ άλλων, το δελτίο πληροφόρησης Agence Europe, τονίζοντας πως η Επίτροπος σε ανάρτησή της στο twitter έγραψε: «Σοκαριστικά νέα για τον πυροβολισμό μεταναστών στην Ελλάδα. Περιμένω πλήρη διερεύνηση από τις ελληνικές Αρχές».
Η Agence Europe σχολιάζει ότι, όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα ελληνικών ΜΜΕ, «οι εργάτες που δουλεύουν στην περιοχή, ζουν σε φριχτές και απαράδεκτες συνθήκες ενώ συχνά εκτυλίσσονται περιστατικά βίας εναντίον τους. Παρότι κανείς δεν σκοτώθηκε στο περιστατικό, αρκετοί εργάτες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για νοσηλεία. Η ελληνική κυβέρνηση υποσχέθηκε να λάβει άμεσα και υποδειγματικά μέτρα για την καταπολέμηση τέτοιων απάνθρωπων επιθέσεων. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας δήλωσε σχετικά ότι πλέον δεν θα γίνεται ανεκτή στην Ελλάδα, η οικονομική εκμετάλλευση εκατοντάδων ή χιλιάδων μεταναστών εργατών υπό απαράδεκτες συνθήκες».
Το δημοσίευμα καταλήγει με την επισήμανση ότι οι ξενοφοβικές επιθέσεις έχουν αυξηθεί την τελευταία περίοδο στην Ελλάδα, όπως ανέφερε σε έκθεσή του την περασμένη εβδομάδα ο Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ο Επίτροπος, λέει το δημοσίευμα, άσκησε κριτική για την ατμόσφαιρα μίσους που έχει καλλιεργηθεί από το νεοναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής και έκανε έκκληση στις ελληνικές αρχές να δράσουν εναντίον του φαινομένου.
Σε καθεστώς προστασίας τα 35 θύματα της Μανωλάδας
Από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε δόθηκε εντολή να τεθούν σε καθεστώς προστασίας οι 35 εργάτες-θύματα στη Μανωλάδα Ηλείας, ενώ με εγκύκλιό του δίνει οδηγίες προς τους Εισαγγελείς Εφετών και Πρωτοδικών για εντατικοποίηση ελέγχων προστασίας της εργασίας ημεδαπών και αλλοδαπών εργαζομένων, καθώς και της παραβίασης ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.
Όπως είναι γνωστό, πρόσφατα στελέχη επιχείρησης στη Νέα Μανωλάδα πυροβόλησαν εν ψυχρώ αλλοδαπούς εργαζομένους στη συγκομιδή της φράουλας, οι οποίοι ήταν απλήρωτοι επί σειρά μηνών, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δεκάδες εξ αυτών, κάποιοι εκ των οποίων σοβαρά.
Ειδικότερα, ο κ. Τέντες παρήγγειλε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αμαλιάδας Ηλείας να εκδώσει πράξη με την οποία να χαρακτηρίζονται οι 35 τραυματίες αλλοδαποί «θύματα εμπορίας ανθρώπων». Ο χαρακτηρισμός αυτός των 35 τους θέτει -σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία- σε καθεστώς προστασίας, ενώ παράλληλα απαγορεύεται η απέλασή τους. Επίσης, η πράξη αυτή της Εισαγγελίας θα επιδοθεί στους ίδιους τους 35 αλλοδαπούς και στις αρμόδιες αρχές, όπως είναι η Ελληνική Αστυνομία, το υπουργείο Εξωτερικών κ.λπ.
Παράλληλα, ο κ. Τέντες εξέδωσε εγκύκλιο (στο πνεύμα των σχετικών εγκυκλίων των προκατόχων του Γ. Σανιδά και του αείμνηστου Ευαγ. Κρουσταλάκη) προς τους προϊστάμενους των Εισαγγελιών Εφετών και Πρωτοδικών της χώρας και ζητεί να δραστηριοποιηθούν δυναμικά σε περιπτώσεις παραβίασης των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων κακομεταχείρισης εργαζομένων Ελλήνων και αλλοδαπών, παραβίασης της εργατικής νομοθεσίας κ.λπ.
Αναλυτικότερα, η εγκύκλιος του κ. Τέντε στάλθηκε στους συναδέλφους του με αφορμή ένα πλέγμα γεγονότων και φαινομένων που απασχολούν και πλήττουν την ελληνική κοινωνία και παραβιάζουν παράλληλα βασικές συνταγματικές αρχές. Τα φαινόμενα αυτά είναι η κακομεταχείριση ημεδαπών και αλλοδαπών (για την οποία μάλιστα εκφράζονται παράπονα από διεθνείς και μη κυβερνητικές οργανώσεις), η παράβαση πλειάδας κανόνων του εργατικού δικαίου, ιδίως σε βάρος αλλοδαπών μεταναστών εργαζομένων, αλλά και ημεδαπών μισθωτών και η μη τήρηση των όρων υγιεινής και ασφάλειας κατά την εργασία, τόσο από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις όσο και από τον δημόσιο τομέα.
Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός επικαλείται στην εγκύκλιό του την συνταγματική εκείνη διάταξη, σύμφωνα με την οποία ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν την πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας, αλλά και τη συνταγματική υποχρέωση που έχουν όλα τα κρατικά όργανα για να διασφαλίζουν την ανεμπόδιστη άσκηση των δικαιωμάτων του ανθρώπου ως ατόμου και ως μέλους του κοινωνικού συνόλου. Οι συνταγματικές αυτές αρχές, επισημαίνει ο κ. Τέντες, απευθύνονται προεχόντως μάλιστα, στους εισαγγελικούς λειτουργούς, αποστολή των οποίων είναι και η προστασία των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων του πολίτη.
Ακόμη, ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός ζητεί από τους εισαγγελείς του κράτους να δραστηριοποιηθούν, όσο είναι δυνατόν εντονότερα και δυναμικότερα, για την τήρηση της συνταγματικής αρχής της προστασίας της αξίας του ανθρώπου από όλα τα κρατικά όργανα που ευρίσκονται στην περιοχή της αρμοδιότητάς τους, ενώ ζητεί να δείξουν οι συνάδελφοί του την προσήκουσα αυστηρότητα για την πρόληψη ή την καταστολή φαινομένων που «ευτελίζουν τον άνθρωπο και προσβάλλουν τη δημοκρατική και πολιτισμένη μας κοινωνία».
Τέλος, ο κ. Τέντες ζητεί από τους συναδέλφους του να ενημερώνουν ανά τρίμηνο την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου αναφορικά με τις σχετικές δικογραφίες που σχηματίζονται για μη εφαρμογή της νομοθεσίας (εργατικής, ποινικής κ.λπ.).