Αρχή για μεγάλες εξελίξεις στο μεταναστευτικό θέμα της Ελλάδας ίσως αποτελεί η κατάληψη της Νομικής Σχολής από τους 237 μετανάστες. Παρότι το πρόβλημα με τους καταληψίες δεν έχει λυθεί, καθώς η μετεγκατάσταση τους στο κτήριο της οδού Πατησίων είναι προσωρινή, πηγές κοντά στην ασφάλεια πιστεύουν πως αυτό το θέμα ίσως έχει κλείσει.
Αυτό που ανησυχεί ιδιαίτερα την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ και του Υπουργείου είναι η πιθανότητα μιμητισμού της πράξεις αυτής. Η υπόθεση των μεταναστών που ήρθαν από την Κρήτη αποτελούσε «πυξίδα» για τους περισσότερους λαθρομετανάστες της χώρας. «Αποτελούσαν σανίδα σωτηρίας» είπε χαρακτηριστικά αξιωματούχος της Αστυνομίας, εκφράζοντας την ανησυχία του για ντόμινο ενεργειών.
Με 50.000 αιτήσεις χορήγησης πολιτικού ασύλου, κυρίως από μετανάστες οι οποίοι δεν το δικαιούνται, και άγνωστο πραγματικό αριθμό μεταναστών, είναι ορατός ο κίνδυνος ξεσηκωμού σε πόλεις της Ελλάδας με μεγάλη συγκέντρωση μεταναστών.
Πρώτος στόχος η Αθήνα
Με δεκάδες χιλιάδες μετανάστες να ζουν σε άθλιες συνθήκες σε μεταποιημένες περιοχές του κέντρου, η πρωτεύουσα αποτελεί το πιο «καυτό» σημείο ξεσηκωμού. Η νέα πολιτική που δειλά-δειλά εφαρμόζεται, είναι η προσπάθεια «καθαρισμού» του κέντρου από ναρκομανείς και εμπόρους, πολλοί από τους οποίους καταφεύγουν σε περιοχές «γκέτο» μεταναστών. Αυτή η εξέλιξη δεν χαροποιεί καθόλου το αστυνομικό τμήμα Ομόνοιας, που βλέπει τις συμπλοκές να αυξάνονται βδομάδα με βδομάδα. Ομάδες απελπισμένων μεταναστών ίσως προσπαθήσουν να αμυνθούν καταφεύγοντας σε κατάληψη άλλων χώρων, στα πρότυπα της Νομικής.
Μεγάλος κίνδυνος για την Πάτρα
Η εικόνα που έχει η Αστυνομία Πατρών και το Λιμεναρχείο για την πρωτεύουσα της Αχαΐας είναι δραματική. Λαθρομετανάστες κάνουν απέλπιδες προσπάθειες να επιβιβαστούν στα πλοία της γραμμής για Ιταλία, ώστε να διαφύγουν για την υπόλοιπη Ευρώπη. Το δύσκολο του εγχειρήματός τους, τους αναγκάζει να στοιβάζονται στο Λιμάνι ή σε χώρους κοντά του, υπό αντίξοες συνθήκες. Οι «Κασσάνδρες» λένε πως η Πάτρα είναι επόμενο μέρος στο οποίο υπάρχει πιθανότητα να συμβεί κάποια ενέργεια τύπου «Νομική».
Φόβοι στην Ηγουμενίτσα
Παρόμοιας η κατάσταση και στο άλλο μεγάλο λιμάνι της χώρας προς Ιταλία. Χιλιάδες μετανάστες προσπαθούν παράνομα να επιβιβαστούν στα πλοία με προορισμό την Ιταλία. Και εδώ οι συνθήκες διαμονής τους είναι άθλιες και οι χώροι που διαμένουν αρχίζουν και δημιουργούν μικρά «γκέτο». Κίνδυνος αποτελεί η μικρή, σχετικά, δύναμη της αστυνομίας, σε περίπτωση μαζική «μεταφοράς» των Λαθρομεταναστών σε εκεί κτήρια και η πιθανή κατάληψη τους.
Η Κρήτη το πρώτο λιμάνι
Λόγω εγγύτητας της Κρήτης στο Βόρειο τμήμα της Αφρικής, πιστεύεται πως ένα μεγάλο ποσοστό αραβόφωνων μεταναστών έχει εισέλθει στην Ελλάδα μέσω Κρήτης. Στις διάφορες πόλεις έχουν βρει καταφύγιο χιλιάδες λαθρομετανάστες, με αρκετούς από αυτούς να εργάζονται στον αγροτικό τομέα. Η συνεχιζόμενη αύξηση όμως του αριθμού των μεταναστών στο νησί, προκαλεί ανησυχία, αφού ήδη συγκεντρώνονται μεγάλες ομάδες σε μικρούς χώρους και διαμένουν μόνιμα, υπό ανθυγιεινές συνθήκες. Δεν είναι τυχαίο πως το «καραβάνι» της Νομικής είναι από την Κρήτη.
Ούτε η Θεσσαλονίκη εκτός στόχου
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Θεσσαλονίκη είναι ο ελάχιστος έλεγχος του πραγματικού αριθμού των μεταναστών. Χωρίς να έχουν γίνει έντονα τα φαινόμενα «γκέτο», οι αρχές της πόλης καταλαβαίνουν πως έχει αυξηθεί κατακόρυφα ο αριθμός των λαθρομεταναστών, χωρίς όμως να έχουν κανένα στοιχείο για τον αριθμό τους ή τις περιοχές κατοικίας τους. Η πιθανότητα να συμβεί κάτι στην Θεσσαλονίκη ανησυχεί πολύ την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ αφού θα πυροδοτούσε ρατσιστικό ντόμινο στην Βόρειο Ελλάδα.
Κύκλοι του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη τονίζουν πως σε περίπτωση που υπάρξει και πάλι ανάλογο ζήτημα με την κατάληψη της Νομικής, η αστυνομική επέμβαση θα είναι η τελευταία λύση. Η κατάσταση είναι δραματική, ειδικά τώρα που έχει γίνει ξεκάθαρο πως τίποτα δεν αλλάζει και πως όσοι δεν δικαιούνται πολιτικό άσυλο (που ούτως ή άλλως η Ελλάδα έχει ουσιαστικά παύσει να χορηγεί), θα επαναπροωθούνται.
Η ηγεσία του Υπουργείου και της ΕΛ.ΑΣ είναι με το ένα μάτι σε πολιτικούς χώρους που θα μπορούσαν να συνδράμουν σε μία νέα κατάληψη κτηρίου, που θα αναζωπύρωνε τη συζήτηση.