Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η Ισραηλιτική Κοινότητας της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων-Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, τίμησαν σήμερα τη μνήμη των Εβραίων-Θεσσαλονικέων, που θυσιάστηκαν στα γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος, το οποίο βρίσκεται στην πλατεία Ελευθερίας.
Η τελετή μνήμης άρχισε με επιμνημόσυνη δέηση που πραγματοποίησε ο Σοφολογιότατος Ραβίνος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Ελιάου Σιτρίτ.
Τον πρωθυπουργό Γιώργιο Α. Παπανδρέου, στην εκδήλωση αυτή, εκπροσώπησε ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννης Μαγκριώτης. Ο κ. Μαγκριώτης, στην ομιλία του, αναφέρθηκε στην παρουσία του εβραϊκού στοιχείου στην πόλη της Θεσσαλονίκης, εδώ και τεσσερσήμισι αιώνες, αλλά και στο μαρτυρικό ταξίδι των 50.000 Εβραίων της Θεσσαλονίκης, που ξεκίνησε από την πλατεία Ελευθερίας, την άνοιξη του 1943. Παράλληλα, ο κ. Μαγκριώτης, αναφέρθηκε στην ανάγκη «αποδοχής του διαφορετικού» σήμερα, ενώ κάλεσε την Τουρκία, να αναγνωρίσει τις δικές της γενοκτονίες, συμβάλλοντας αποφασιστικά με τον τρόπο αυτό, στη βελτίωση του κλίματος των διμερών σχέσεων με τη χώρα μας.
Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στην Ελλάδα Άριε Μέκελ αναφέρθηκε στη διεθνή αναγνώριση του Ολοκαυτώματος, αλλά και στη σύγχρονη ανάγκη να μην επαναληφθεί ποτέ πια ξανά η θυσία του 26% των Ελλήνων Εβραίων, οι οποίοι δολοφονήθηκαν στα γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Παράλληλα, αναφέρθηκε στη μη αποδοχή του Ολοκαυτώματος από το Ιράν, αλλά και στην προσπάθεια της Τεχεράνης να συνεχίσει την ανάπτυξη του πυρηνικού προγράμματος της.
Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης τόνισε ότι «η Θεσσαλονίκη δεν διαγράφει τις εφιαλτικές στιγμές των Εβραίων της πόλης», δίνοντας έμφαση στο κεντρικό σύνθημα της εβραϊκής κοινότητας Θεσσαλονίκης «θα ζήσουμε», με τη λήξη του Β’ Παγκόσμιου Πόλεμου.
Ο αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Απόστολος Τζιτζικώστας αναφέρθηκε στην ουσιαστική παρουσία του εβραϊκού στοιχείου στην πόλη της Θεσσαλονίκης, από το 315 π.Χ., δίνοντας έμφαση στη διαμόρφωση της πολυπολιτισμικής ταυτότητας της πόλης.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονικέων Γιάννης Μπουτάρης τόνισε την «απώλεια» που υπέστη η πόλη από την έλλειψη της αριστερής σκέψης των Εβραίων διανοουμένων, την απουσία της επιχειρηματικής καινοτομίας τους, αλλά και την έλλειψη του γόνιμου πολυπολιτισμικού διαλόγου, που πάντοτε προωθούσε το εβραϊκό στοιχείο.
Ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ αναφέρθηκε στους στίχους του Ελληνοεβραίου ποιητή από τα Ιωάννινα, Γιοσέφ Ελιγιά «Δε θρηνώ και δεν κλαίω, μόνο τον πόνο κοιτώ και σωπαίνω» τονίζοντας τους διωγμούς που υπέστη το εβραϊκό στοιχείο στη διάρκεια της Ιστορίας. Παράλληλα, στη διάρκεια της ομιλίας του, έδωσε έμφαση στην πολυπολιτισμική διάσταση της Θεσσαλονίκης, αλλά και στους δεσμούς με την εβραϊκή κοινότητα.