Ανακοίνωση δημοσιοποίησε το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών, δευτεροβάθμιο όργανο των συλλόγων μεταναστών στην Ελλάδα από το 2002, απαντώντας στη σωρεία επιθέσεων που δέχθηκε από μέρος των ΜΜΕ και πολιτικούς κύκλους, σύμφωνα με τις οποίες αποτελεί τον διοργανωτή της κατάληψης της Νομικής από τους 250 απεργούς πείνας.
Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών στήριξε από την πρώτη στιγμή τα αιτήματα των 300 μεταναστών απεργών πείνας στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. «Η μαχητική αυτή κίνηση διαμαρτυρίας είχε ως αποτέλεσμα τη γνωστοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των μεταναστών χωρίς άδεια παραμονής ή χωρίς χαρτιά» αναφέρεται, αλλά διευκρινίζεται: «Δεν είχαμε όμως καμία σχέση με τη διοργάνωση της διαμαρτυρίας ή τη μετακίνηση ανθρώπων από την Κρήτη όπως εσφαλμένα διατυπώθηκε από διάφορα ΜΜΕ και πολιτικούς κύκλους. Από την πρώτη στιγμή ενημερώσαμε τους απεργούς ότι πρόκειται για μια παρακινδυνευμένη προσπάθεια με κινδύνους παρεκτροπών, που δεν θα συμβάλλουν στην επίλυση των αιτημάτων τους».
Απαντώντας σε ανακοινώσεις, σύμφωνα με τις οποίες το Φόρουμ χρηματοδοτείται από το ΠΑΣΟΚ, διευκρινίζεται ότι το Φόρουμ δεν έχει λάβει χρηματοδότηση από κανέναν. Συμμετέχει όμως ως εταίρος σε ευρωπαϊκά προγράμματα, όποτε μπορεί και έχει πάρει δωρεές από σχολεία, ιδρύματα και άλλους φορείς. «Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν έχει ούτε στελέχη, ούτε δικά του γραφεία και φιλοξενείται σε χώρους των μελών του. Ένα από τα αιτήματά του εδώ και χρόνια είναι να υπάρξει επίσημη χρηματοδότηση (από τμήμα του παραβόλου που πληρώνουν οι μετανάστες την ανανέωση της άδειας παραμονής τους), ώστε να καταστεί δυνατή η εκπροσώπησή τους» αναφέρεται, θίγοντας μια από τις βασικές ελλείψεις στην Ελλάδα στην ένταξη μεταναστών. Στα άλλα κράτη της ΕΕ-15, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα, οι οργανώσεις μεταναστών χρηματοδοτούνται από το κράτος αφού θεωρούνται συνομιλητές στα μέτρα που λαμβάνονται γι αυτούς.
Το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών διευκρινίζει ότι δεν ανήκει σε συγκεκριμένο κομματικό χώρο, ότι υποστηρίζει το νόμο για την χορήγηση ιθαγένειας καθώς αποτελεί ένα από τα ουσιαστικότερα μέτρα ένταξης και ότι έχει ασκήσει επανειλημμένως κριτική στο νόμο 3386/2005 για τη νομιμοποίηση, τα προβλήματα του οποίου αποτελούν την αιτία της κατάστασης που ζούμε σήμερα. Τέλος, σημειώνει ότι η επίθεση κατά του προέδρου του κ. Αχμέτ Μοαβία έχει ως στόχο να χτυπηθεί η εκπροσώπηση των μεταναστών και η παρουσία τους ως συνομιλητών στη μεταναστευτική διαδικασία.