Πρόταση για την δημιουργία “Παρατηρητηρίου Δημοσίων Μελετών και Έργων Κρήτης”, κατέθεσε ο Πρόεδρος του Τμήματος Δυτικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Αντώνης Πιτταριδάκης, κατά την διάρκεια της διημερίδας για την εφαρμογή του προγράμματος ” Καλλικράτης” στην Κρήτη, που οργάνωσαν στα Χανιά το Ινστιτούτο Μεσογειακών Μελετών, το ΙΣΤΑΜΕ και η Περιφέρεια Κρήτης.
Η διημερίδα ολοκληρώθηκε με προτάσεις που κατέθεσαν οι ομιλητές για την ανάπτυξη του πρωτογενούς και του δευτερογενούς τομέα.
Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε, ο πρόεδρος του ΤΕΕ, η σύσταση και λειτουργία Παρατηρητηρίου Μελετών και Έργων σε επίπεδο Περιφέρειας Κρήτης είναι απαραίτητη, για το συντονισμό της δράσης με τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας, όσον αφορά:
– Την τακτική επικαιροποίηση της πραγματικής κατάστασης όλων των μελετών και έργων στο νησί, με τη χρήση αναλυτικών δελτίων ταυτότητας έργου για κάθε έργο που προτείνεται στα ΤΕΠ, αλλά και στο ΠΕΠ Κρήτης.
– Τη συνεχή ενημέρωση κάθε εμπλεκόμενου αλλά και κάθε ενδιαφερομένου (με αντίστοιχη διαβάθμιση και δικαιοδοσία στο βαθμό της πληροφόρησης που θα λαμβάνει ο καθένας)
– Την ανάδειξη και αξιολόγηση της αναπτυξιακής σπουδαιότητας των προτάσεων με στόχο την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων.
– Την ανάδειξη των άμεσων ενεργειών που συντονισμένα πρέπει να γίνουν για την ωρίμανση των έργων σε σχέση και με την ιεράρχηση των στόχων που έχουν τεθεί.
Στις οικονομικές προοπτικές και δυνατότητες ανάπτυξης της Κρήτης αναφέρθηκε στην ίδια διημερίδα ο Γιώργος Μπαουράκης, οικονομολόγος , συντονιστής σπουδών και έρευνας του ΜΑΙΧ.
Ο κ. Μπαουράκης μίλησε για τις δυναμικές αγορές και την ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού τονίζοντας ότι ιδιαίτερη τάση για τις περισσότερες μορφές εναλλακτικού τουρισμού και δραστηριότητες δείχνουν οι αλλοδαποί τουρίστες κυρίως από την Πολωνία για αγροτουρισμό και αθλητικό τουρισμό, το Βέλγιο για γαστρονομικό και συνεδριακό τουρισμό, την Τσεχία για περιπατητικό και ορειβατικό τουρισμό, την Αυστρία για αρχαιολογικό και σπηλαιολογικό τουρισμό, τη Σλοβακία για φυσιολατρικό και βοτανικό τουρισμό και τη Ρωσία για εκκλησιαστικό και μοναστηριακό τουρισμό.
Παρουσιάζοντας τις προτάσεις του για τον πρωτογενή τομέα μίλησε για τις ενέργειες αναδιάρθρωσης καλλιεργειών, τη διαχείριση σύγχρονων αγροτικών εκμεταλλεύσεων, την ενίσχυση δυναμικών καλλιεργειών, τη παραγωγή προϊόντων εγγυημένης ποιότητας, τα προϊόντα πιστοποίησης και ονομασίας προέλευσης, τις μεθόδους παραγωγής φιλικές προς το περιβάλλον και τη σημαντική βελτίωση στην τυποποίηση, προβολή, διακίνηση και εμπορία των αγροτικών ποιοτικών προϊόντων.
Για τον δευτερογενή τομέα επεσήμανε την αλλαγή των κανόνων του επιχειρηματικού πλαισίου και της γενικότερης επιχειρηματικής νοοτροπίας, τη πλήρη αξιοποίηση της τεχνολογίας, την αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού, την υιοθέτηση καινοτομιών και επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη, τη βελτίωση στην ποιότητα προϊόντων και παροχή υπηρεσιών, τη μείωση του κόστους παραγωγής, τη προώθηση επιχειρηματικών συνεργασιών, την υιοθέτηση διεθνών επιχειρησιακών προτύπων και τη διεύρυνση των επιχειρήσεων με στροφή προς την διεθνή αγορά.
Για τον τριτογενή τομέα ο κ. Μπαουράκης πρότεινε την βελτίωση υποδομών, του οδικού δικτύου και της σήμανσης, τη καθαριότητα και προστασία του περιβάλλοντος, τη βελτίωση των υπηρεσιών Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, την προώθηση της παραγωγής και των τοπικών προϊόντων μέσω τυποποίησης, εμπορίας και επιτυχούς προβολής, την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και παράδοσης προς το εξωτερικό και το εσωτερικό της χώρας και τη συγκροτημένη προώθηση και ανάδειξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού.
Για την προστασία της βιοποικιλότητας στην Κρήτη και την αειφόρο ανάπτυξη, μίλησε η κ. Χριστίνα Φουρναράκη, Βιολόγος, από τη Μονάδα Διατήρησης Μεσογειακών Φυτών του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων.
Ορισμένα άμεσα μέτρα προστασίας που προτείνονται ανέφερε η κ. Φουρναράκη, για την αντιμετώπιση της απώλειας της Βιοποικιλότητας στην Περιφέρεια της Κρήτης σε συνδυασμό με την αειφόρο ανάπτυξη στους τομείς γεωργίας και τουρισμού, είναι η ανάπτυξη ενός Περιφερειακού Κέντρου που θα συγκεντρώσει, θα καταγράψει και θα συντονίσει δράσεις διατήρησης και αξιοποίησης της αγροτικής βιοποικιλότητας – ντόπιες ποικιλίες κηπευτικών, οπωροφόρων και τοπικές φυλές ζώων, η ανάδειξη των ντόπιων παραδοσιακών ποικιλιών και ενίσχυση της βιολογικής γεωργίας.
Στην περίπτωση των αρωματικών – φαρμακευτικών φυτών της Κρήτης αναφέρθηκε ο Κώστας Δ. Οικονομάκης, Γεωπόνος, τέως Τακτικός Ερευνητής ΕΘΙΑΓΕ. Η αρωματική – φαρμακευτική χλωρίδα της Κρήτης, είπε, είναι γνωστή και αναγνωρισμένη από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα για τον πλούτο και την ποιότητα της. Τα είδη στα οποία γίνεται εκμετάλλευση σήμερα στην Κρήτη είναι ο δίκταμος, η ρίγανη, η μαλοτίρα, η φασκομηλιά, η μαντζουράνα.
Από τα παραπάνω είδη μόνο ο δίκταμος και η ρίγανη, τόνισε ο κ. Οικονομάκης, καλλιεργούνται σε μικρή σχετικά έκταση, ενώ για τα υπόλοιπα γίνεται εκμετάλλευση των υπαρχόντων φυσικών πληθυσμών. Η πιλοτική καλλιέργεια της μαλοτίρας σε έκταση 5 στρεμμάτων στην ορεινή ζώνη έδωσε πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα.
Για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, μίλησε ο πρόεδρος της Ενότητας Αγροτικών Συνεταιρισμών Αποκορώνου – Σφακίων, Σπύρος Βουτσαδάκης.
Όπως υποστήριξε, είναι άμεση και επιτακτική ανάγκη να πάμε σε μια νέα γενιά Αγροτικών Συνεταιρισμών, μια γενιά Αγροτικών Συνεταιρισμών απαλλαγμένων από τα ανενεργά μέλη (συνεταιρισμοί σφραγίδες), είτε είναι φυσικά, είτε νομικά πρόσωπα.
Οι νέοι Συνεταιρισμοί πρέπει να είναι οικονομικές επιχειρήσεις με μεγάλη κοινωνική βάση, με ισότιμη συμμετοχή των μελών και δημοκρατική διοίκηση, κυρίως όμως να αποτελούν ένα τεράστιο κεφάλαιο αλληλεγγύης και συνεργασίας.
Στην Ελληνική ναυτιλία ως εργαλείο περιφερειακής ανάπτυξης αναφέρθηκε ο κ. Παντελής Πετσετάκης, πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δυτ. Κρήτης.
Ο ίδιος, κατέθεσε τις προτάσεις ανάπτυξης για την κρουαζιέρα στη Κρήτη 2011-2020 λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η συνολική διαχείριση της κρουαζιέρας στα λιμάνια της Κρήτης πρέπει να γίνεται από κεντρικό φορέα με μορφή ΑΕ.
Η σύσταση, η ανάπτυξη, ο προγραμματισμός δράσεων και ο έλεγχος εποπτείας της ΑΕ να γίνεται από την Περιφέρεια Κρήτης με βάθος 10ετίας τουλάχιστον, τόνισε και πρότεινε μέλη του ΔΣ της ΑΕ να γίνουν οι φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης (Περιφέρεια Κρήτης, Αντιπεριφέρειες, Δήμοι, Λιμεναρχεία, Επιμελητήρια και Ενώσεις Ξενοδόχων).