Με μεγάλη προσέλευση εκπροσώπων οργανώσεων ιδιοκτητών ακινήτων από όλη τη χώρα, επισήμων, εκπροσώπων φορέων και κοινού, ολοκληρώθηκε σήμερα στον κιν/φο ΑΠΟΛΛΩΝ το 28ο Πανελλήνιο Συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ, όπως αναφέρει το σημερινό δελτίο τύπου της Ομοσπονδίας:
Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Ενέργειας κ. Γιάννης Μανιάτης, την Νέα Δημοκρατία ο Αναπλ. Γραμ. Πολ. Σχεδιασμού, Βουλευτής Β΄Αθηνών κ. Αργύρης Ντινόπουλος και ο βουλευτής, πρώην υπουργός κ. Προκόπης Παυλόπουλος, το ΚΚΕ ο υπεύθυνος Οικονομικών κ. Ηλίας Τσιμπουκάκης, τη Δημοκρατική Συμμαχία η Πρόεδρος και τέως Υπουργός κα Ντόρα Μπακογιάννη και ο ευρωβουλευτής κ. Θόδωρος Σκυλλακάκης, τη Δημοκρατική Αριστερά ο κ. Χάρης Πεπόνης. Τον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Γιώργο Καμίνη εκπροσώπησε ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Μιχάλης Μουσού.
Ο Πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς επισήμανε ότι με πρόσφατα νομοθετήματα υιοθετήθηκαν τα εξής εξοντωτικά δημοσιονομικά και άλλα μέτρα κατά των ιδιοκτητών ακινήτων:
1. Έκτακτη εισφορά ακίνητης ιδιοκτησίας επί ΕΤΑΚ 2009 έως και 9 ο/οο
2. 10-20πλασιασμός του ετήσιου Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) από 1ο/οο σε έως 1%-2%
3. 10πλασιασμός του Φόρου κληρονομιάς – γονικής παροχής από 1% σε έως 10%
4. Αύξηση φορολογίας εισοδήματος έως 45%, χωρίς κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου
5. Βαρύ ετήσιο τεκμήριο διαβίωσης σε ιδιόκτητη ή και μισθωμένη κατοικία
6. Κατάργηση απαλλαγής των δαπανών επισκευών κτιρίων από το φορολογητέο εισόδημα
7. Περιορισμός απαλλαγής ΦΜΑ και τόκων για αγορά πρώτης κατοικίας
8. Εξαίρεση ιδιοκτητών ακινήτων από το δικαίωμα επαγγελματικής περαίωσης.
9. Δυνατότητα μονομερούς κατάργησης των μισθωτικών συμβάσεων εκ μέρους των μισθωτών.
10. Καθιέρωση υποχρεωτικών επιθεωρήσεων και αμοιβών σε βάρος των ιδιοκτητών κτιρίων.
Τα μέτρα αυτά, σε συνδυασμό με τις νέες προτάσεις για ποινές ακόμη και κάθειρξης για όσους αδυνατούν να πληρώσουν τις οφειλές από ΦΑΠ και λοιπούς φόρους ακινήτων, οδηγούν σε πλήρη “ποινικοποίηση” της κατοχής ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας η οποία αποτελεί το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο του ελληνικού λαού. Ειδικότερα οι εκατοντάδες χιλιάδες υπόχρεοι σε ΦΑΠ από όλη τη χώρα, που θα πολλαπλασιάζονται κάθε φορά που θα αυξάνονται οι “αντικειμενικές αξίες”, δεν έχουν καμιά δυνατότητα να πουλήσουν ακίνητα για να πληρώσουν τους φόρους που άρχισαν να βεβαιώνονται αυτόματα στο όνομά τους. Σύντομα το δημόσιο θα αναγκαστεί να αρχίσει μαζικούς πλειστηριασμούς ακινήτων όσων έχουν απρόσοδες περιουσίες, όπου τα “κοράκια” θα ενεδρεύουν… Έτσι σε λίγο τα ακίνητα θα αρχίσουν να περνούν στα χέρια όσων έχουν χρήματα και μπορούν να αντέξουν την εξοντωτική φορολογία, ή τη δημιουργία εταιρειών. Θα έχουμε δηλαδή σημαντική αναδιανομή του πλούτου, μόνον που θα είναι αντίστροφη: Οι πλούσιοι, δηλαδή όσοι έχουν οικονομική ρευστότητα, θα γίνουν ακόμη πλουσιότεροι!
Ο Πρόεδρος επεσήμανε ότι η κατοχή ακίνητης ιδιοκτησίας, κλασσικό αποταμιευτικό πρότυπο της μέσης ελληνικής οικογένειας, έχει τεθεί πλέον σε διαδικασία πραγματικής “κατεδάφισης”, ενώ τα μέτρα αυτά “καταδικάζουν σε θάνατο” την οικοδομή και την κτηματαγορά, και όλους όσοι ασχολούνται σ΄ αυτές.
Ο Πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ απεύθυνε προς την κυβέρνηση τα εξής αιτήματα:
* ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Ζητούμε την άμεση μείωση των τιμών ζώνης και των συντελεστών εμπορικότητας των επαγγελματικών ακινήτων σε όλη τη χώρα, καθώς και την αύξηση των συντελεστών παλαιότητας όλων των κατηγοριών κτισμάτων.
* ΦΟΡΟΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ: Μείωση των συντελεστών του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας και διεύρυνση των φορολογικών κλιμακίων, ώστε να μπορεί ο φορολογούμενος να καταβάλει τις υποχρεώσεις του. Εξαίρεση των απρόσοδων ακινήτων από τη φορολογία αυτή.
* ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΦΟΡΩΝ ΜΕ ΕΚΧΩΡΗΣΗ ΑΚΙΝΗΤΟΥ. Η εφαρμογή του Φ.Α.Π. με δημευτικούς συντελεστές 1-2% ετησίως, σε συνδυασμό με την ποινικοποίηση (μέχρι και κάθειρξη για οφειλές προς το Δημόσιο) του νέου νομοσχεδίου, επιβάλλει επιτακτικά πλέον την ανάγκη θέσπισης του δικαιώματος του φορολογούμενου πολίτη που βρίσκεται σε αδυναμία πληρωμής, να εξοφλεί τις οφειλές του από κεφάλαιο ή εισόδημα ακινήτων, με μονομερή “εκχώρηση ακινήτου” προς το δημόσιο, στην τιμή της εκτίμησης του από το ΚΕΠΥΟ, με σκοπό την δια συμψηφισμού εξόφληση οφειλών του προς το δημόσιο για κάθε ποσό οφειλής που επισύρει ποινή κάθειρξης ή και φυλάκισης.
*ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΑΠΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΑΙΩΣΗ. Ζητούμε να τεθεί τέρμα στην απαράδεκτη και αντισυνταγματική “ομηρεία” τουλάχιστον 70.000 επαγγελματιών από όλη τη χώρα, και να ισχύσει και γι΄αυτούς ότι και για όλους τους φορολογούμενους, και με τους ίδιους όρους.
*ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΒΕΒΑΙΩΣΕΩΝ. Η ισχύουσα νομοθεσία απαιτεί προσκόμιση βεβαιώσεων Δ.Ο.Υ. για την απονομή έννομης προστασίας (δηλώσεως μισθωμάτων για δίκες, φόρου κληρονομιάς ή ΦΑΠ για συμβόλαια). Επειδή αυτό ταλαιπωρεί αφόρητα τόσο τους πολίτες, όσο και τις υπερφορτωμένες Δ.Ο.Υ, προτείνουμε να αντικατασταθούν με υπεύθυνες δηλώσεις των φορολογουμένων.
*ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ. Η ΠΟΜΙΔΑ ζητά από τις νέες δημοτικές αρχές να μην προβούν σε οποιαδήποτε αύξηση των δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού, πράγμα που θα επιβάρυνε υπέρμετρα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις στη σημερινή δύσκολη συγκυρία, αλλά και τον ήδη υψηλότατο τιμάριθμο.
*ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ: Είναι αδικαιολόγητα χρονοβόρο, υπεργραφειοκρατικό και ανασταλτικό για κάθε πώληση ή μίσθωση ακινήτου, να εφαρμόζεται για την έκδοση ενός πιστοποιητικού, λογισμικό που απαιτεί έως και 17 δικαιολογητικά! Πρέπει να απλοποιηθεί άμεσα το σύστημα γιατί είναι πρακτικά ανεφάρμοστο τόσο για τον πολίτη όσο και για τον ίδιο το μηχανικό που θα το εκδώσει.
* ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΕΛΑΧΙΣΤΩΝ ΑΜΟΙΒΩΝ. Με τις διάφορες υποχρεωτικές πιστοποιήσεις δημιουργείται μια νέα κατηγορία καταναλωτή/πολίτη: του αναγκαστικού πελάτη-καταναλωτή υπηρεσιών ελέγχου και πιστοποίησης. Γι΄ αυτό η κατάργηση των ελαχίστων αμοιβών θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει πρώτα απ’ όλα τις αμοιβές που αφορούν ολόκληρο τον ελληνικό λαό ως εν δυνάμει αναγκαστικό πελάτη, όπως τα ενεργειακά πιστοποιητικά, τις αμοιβές για τις επικείμενες αναγκαστικές επιθεωρήσεις “ταυτότητας κτιρίων”, τις επιθεωρήσεις ανελκυστήρων, τα πιστοποιητικά ηλεκτρολόγων, κλπ. Σε κάθε περίπτωση για το ενεργειακό πιστοποιητικό να καθοριστεί ως ενδεικτική αμοιβή το 1€/τ.μ. για κάθε είδος κτιρίου.
* ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ “ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΚΑΤ΄ ΟΙΚΟΝ”. Το πρώτο και ιδιαίτερα σημαντικό πρόγραμμα επιδότησης για αναβάθμιση των παλαιών οικοδομών. Προβληματίζει όμως τον πολίτη ο τραπεζοκεντρικός του χαρακτήρας και η απόλυτα αποτρεπτική για τον πολίτη γραφειοκρατία του. Η ΠΟΜΙΔΑ επιμένει ότι άμεση και μαζική αναβάθμιση παλαιών κατοικιών θα γίνει μόνον όταν θεσπιστεί φοροαπαλλαγή για το 100% της αξίας των υλικών και εργασιών, σε πέντε (5) οικονομικά έτη (ήτοι 20% ετησίως).
* ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΜΙΣΘΩΣΕΙΣ. Πέρυσι η ΠΟΜΙΔΑ έκανε έκκληση με απόλυτη επιτυχία στους ιδιοκτήτες ακινήτων όλης της χώρας, τα καταβαλλόμενα μισθώματα να μην αποτελέσουν αιτία να χαθεί έστω και ένας ενοικιαστής μέσα στη σημερινή κρίση. Όμως την ίδια ώρα που η κυβέρνηση αξιώνει εξοντωτικούς φόρους από τους ιδιοκτήτες ακινήτων, καθιστά την ιδιοκτησία κυριολεκτικά “ξέφραγο αμπέλι”, τόσο με τη γενική διάταξη που διευκολύνει την ουσιαστικά ανέξοδη αποχώρηση μισθωτή, όσο και με τις διατάξεις για την αναδρομική ακύρωση των παραιτήσεων και για τα διατηρητέα, οι οποίες πρέπει να καταργηθούν αμέσως.
*ΔΥΣΤΡΟΠΙΑ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΜΙΣΘΩΜΑΤΩΝ, ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΚΙΝΗΤΩΝ. Απόλυτα ανυπεράσπιστοι είναι οι εκμισθωτές ακινήτων απέναντι στους κακοπληρωτές όχι μόνον ενοικίων, για τα οποία το δημόσιο απαιτεί εντός έτους “εκχώρηση χωρίς αντάλλαγμα”, αλλά και κοινοχρήστων, λογαριασμών κοινής ωφέλειας και σημαντικών ζημιών σε κατοικίες και επαγγελματικά ακίνητα. Ιδιαίτερα χρονοβόρα και δαπανηρή είναι η διαδικασία του άρθρου 943 Κ. Πολ. Δικ. για απαλλαγή του εκμισθωτή από την αναγκαστική φύλαξη των συνήθως άχρηστων κινητών που εγκαταλείπονται από τους αποβληθέντες μισθωτές. Η ΠΟΜΙΔΑ, λόγω και της καθυστέρησης απονομής της δικαιοσύνης, ζητά την επιμήκυνση του χρόνου εκχώρησης μισθωμάτων στο δημόσιο κατά ένα ακόμη έτος, την επιτάχυνση της διαδικασίας αποβολής μισθωτών που δεν σέβονται τις υποχρεώσεις τους και τον καθορισμό νόμιμου χρόνου υποχρέωσης φύλαξης εγκαταλελειμένων κινητών αποβληθέντα μισθωτή, από τον ιδιοκτήτη – αναγκαστικό μεσεγγυούχο, σε τρείς (3) το πολύ μήνες.
*ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΟΜΗΣΗ. Η ανακίνηση και μόνον θέματος απαγόρευσής της, είναι ικανή να στείλει δεκάδες χιλιάδες πολίτες στις πολεοδομίες για έκδοση αδειών που δεν χρειάζονται ούτε οι ίδιοι ούτε η χώρα.
Στο ενημερωτικό – χρηστικό κομμάτι του συνεδρίου:
Ο κ. Σταμάτης Περδίος, τεχνικός σύμβουλος της ΠΟΜΙΔΑ και της UIPI επεσήμανε τέσσερα προβλήματα στην εφαρμογή των πιστοποιητικών ενεργειακής απόδοσης και του προγράμματος “Εξοικονομώ κατ’ Οίκον”: τη γραφειοκρατία (ο ιδιοκτήτης πρέπει να προσκομίσει έως και 17 δικαιολογητικά στον ενεργειακό επιθεωρητή για να εκδώσει το πιστοποιητικό ενώ για να ενταχθεί μια πολυκατοικία 20 διαμερισμάτων στο “Εξοικονομώ κατ’ Οίκον” χρειάζονται 178 δικαιολογητικά), την έλλειψη εκπαίδευσης για την εκπόνηση ενεργειακών μελετών, την πολυπλοκότητα των μελετών αυτών και το γεγονός ότι οι ενεργειακοί επιθεωρητές καλούνται να καταγράφουν όλες τις τυχόν πολεοδομικές αυθαιρεσίες του ακινήτου.
Ο πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής, ορκωτός εκτιμητής κ. Μπάμπης Χαραλαμπόπουλος παρουσίασε μελέτη για τα προβλήματα και τις στρεβλώσεις του συστήματος των αντικειμενικών αξιών σε εντός και εκτός σχεδίου ακίνητα. Μεταξύ άλλων, τόνισε την ανάγκη μείωσης των αντικειμενικών αξιών στα εμπορικά ακίνητα, μείωσης των συντελεστών εμπορικότητας και αύξησης των συντελεστών παλαιότητας.
Ο κ. Δημήτρης Ρόκκος, διευθυντής Προγραμματισμού και Επενδυτικών Προγραμμάτων του Κτηματολογίου παρουσίασε το πρόγραμμα δράσης για την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης της χώρας η οποία, όπως είπε, αναμένεται το 2020. Στα επόμενα βήματα περιλαμβάνονται:
1.Η κτηματογράφηση 33 περιοχών σε Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα και Θεσσαλονίκη.
2.Η προκήρυξη για την κτηματογράφηση 260 περιαστικών Δήμων που αφορά 4,4 εκατομμύρια στρέμματα.
3.Η προκήρυξη, ως το τέλος του 2012, της κτηματογράφησης αγροτικών περιοχών και, τη διετία 2014-2015 των ορεινών περιοχών με μικρούς οικισμούς.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αμίσθων Υποθηκοφυλάκων κ. Χρήστος Χριστόπουλος προειδοποίησε ότι μέσα στο 2011 θα καταστούν αμάχητες οι κτηματολογικές εγγραφές που έγιναν στο πλαίσιο των πρώτων, πιλοτικών προγραμμάτων στις οποίες εντοπίζονται σημαντικά προβλήματα: μεταξύ άλλων αδήλωτα ακίνητα ή εγγραφές από μη δικαιούχους. Ο ίδιος ζήτησε να παραταθούν οι προθεσμίες ώστε η ολοκλήρωση των κτηματογραφήσεων να γίνει με σωστό και ασφαλή τρόπο, καθώς και να απλοποιηθεί η διαδικασία διόρθωσης λαθών στους κτηματικούς χάρτες. Απαντώντας, ο κ. Ρόκκος τόνισε ότι τα όποια προβλήματα είναι εντοπισμένα σε συγκεκριμένες περιοχές όπου οι πολίτες δεν είχαν τίτλους ιδιοκτησίας ή δεν έκαναν δηλώσεις και ότι η πρώτη γενιά κτηματογραφήσεων δεν μπορεί να συγκρίνεται με τις προκηρύξεις που γίνονται τώρα, αφού έχει αποκτηθεί εμπειρία.