Θύμα ρατσιστικής επίθεσης έπεσε ένα 15χρονο αγόρι από το Αφγανιστάν στο κέντρο της Αθήνας, όπως καταγγέλλουν οι Γιατροί του Κόσμου.
Σύμφωνα με τις μαρτυρίες του παιδιού, μια ομάδα ανδρών ντυμένοι με μαύρα ρούχα, του επιτέθηκαν, τον χτύπησαν και το χαράκωσαν στο πρόσωπο με σπασμένο μπουκάλι μπίρας.
Πρόκειται για ένα αγόρι που έμεινε πίσω όταν η οικογένειά του προσπάθησε να φύγει για την Ελβετία. «Είναι αρκετά συνηθισμένο αυτό το φαινόμενο, κάποιος να μένει πίσω, είτε γιατί τον χρησιμοποιούν ως εγγύηση για να αποπληρωθούν τα υπόλοιπα λεφτά του ταξιδιού, είτε γιατί τελευταία στιγμή ζητούν περισσότερα και κάποιος μένει πίσω» δήλωσε στο in.gr ο Νικήτας Κανάκης από τους Γιατρούς του Κόσμου.
«Θα μπορούσε να είναι ένας οποιοσδήποτε έφηβος από τα παιδιά μας. Που ερωτεύονται, πεισμώνουν, μάς θυμώνουν, τριγυρίζουν, ονειρεύονται. Αλλά όχι. Αυτός ήταν αλλιώς» έγραψε στο προφίλ του στο Facebook.
«Το παιδί δέχτηκε επίθεση στο δρόμο. Ο ίδιος περιγράφει ανθρώπους με μαύρες μπλούζες, το κλασικό στοιχείο που βλέπουμε σε όλες τις επιθέσεις που γίνονται από ακροδεξιές συμμορίες. Αφού τον χτύπησαν, τον χαράκωσαν στο πρόσωπο με σπασμένο μπουκάλι μπίρας. Ήταν βάρβαρο. Μιλάμε πια με ψυχωτικούς» προσθέτει.
Όπως ανέφερε ο κ. Κανάκης το παιδί μετά την επίθεση που δέχτηκε, πήγε στο νοσοκομείο για να του παρασχεθεί βοήθεια, αλλά το περιστατικό δεν καταγράφτηκε ποτέ. «Πως είναι δυνατόν σε ένα νοσοκομείο να πάει παιδί τραυματισμένο και να το αφήνουν να φύγει; Κανένας δεν ενδιαφέρεται τι γίνεται με αυτά τα παιδιά;» αναρωτιέται ο κ. Κανάκης.
Στη συνέχεια, ένας συμπατριώτης του 15χρονου το πήγε στο πολυϊατρείο των Γιατρών του Κόσμου και μετά από πρωτοβουλία της οργάνωσης ενημερώθηκε η Ύπατη Αρμοστεία και κινήθηκαν οι δικαστικές διαδικασίες.
«Εμείς βρήκαμε μια μόνιμη στέγη για το παιδί σε κάποιους ξενώνες, το παρακολουθούμε, έχουμε αναλάβει τα χαρτιά του και την ιατρική του φροντίδα και το κυριότερο να επισπεύσουμε την διαδικασία να βρεθεί ξανά με την υπόλοιπη οικογένεια».
«Πέσαμε πάνω του όλοι στους Γιατρούς του Κόσμου για να απαλύνουμε τον τρόμο στην ψυχή του, να εξασφαλίσουμε να μείνει κάπου, να βρούμε να φάει, να ψάξουμε τους δικούς του, να τον κάνουμε να αισθανθεί πως πλέον είναι ανάμεσα σε ανθρώπους, πως δεν είναι πια μόνος» γράφει ο κ. Κανάκης.
Όπως προσθέτει στο in.gr ο κ.Κανάκης: «Αρχίζει πια να επιβεβαιώνεται αυτό που φοβάμαι. Υπάρχει μια προσπάθεια με τα χαράγματα και όλα αυτά που γίνονται, να αφήνουν σημάδια για να τρομοκρατούν και την υπόλοιπη κοινότητα. Μπαίνουν πια σε μια άλλου είδους λογική».
«Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι αν αρχίσουμε να έχουμε όλο και περισσότερους έφηβους που είναι ανυπεράσπιστοι ή θα πέφτουν θύματα ή είναι πρώτη ύλη σε εγκληματικότητα».