Αλλαγές στη συνδικαλιστική εκπροσώπηση των εργαζομένων στη μητρική ΔΕΗ και τις θυγατρικές της, φέρνει η διάσπαση της εταιρείας σε μητρική και θυγατρικές μεταφοράς και διανομής, αλλά και η συνδικαλιστική διαμάχη στο εσωτερικό της δευτεροβάθμιας οργάνωσης, σε συνδυασμό με τις δικαστικές περιπέτειες της ηγεσίας της.
Τελικός στόχος είναι η δημιουργία τριών πρωτοβάθμιων σωματείων ένα για κάθε επιχείρηση της ΔΕΗ, δηλαδή ΔΕΗ ΑΕ, ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ (δίκτυο διανομής) και ΑΔΜΗΕ ΑΕ (δίκτυο μεταφοράς), ώστε η ΓΕΝΟΠ να λειτουργεί πραγματικά ως δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση.
Συγκεκριμένα, η διοίκηση του το πλέον μαζικού πρωτοβάθμιου σωματείου στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, ο Σπάρτακος, προωθεί την ενοποίηση όλων των πρωτοβάθμιων σωματείων, τα μέλη των οποίων εργάζονται στη ΔΕΗ ΑΕ.
Σε πρώτη φάση ο Σπάρτακος με τροποποίηση του καταστατικού του, προχώρησε στην ίδρυση σωματειακών παραρτημάτων στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ, που είναι εγκατεσπαρμένες σε όλη την επικράτεια.
Τις επόμενες μέρες καλεί σε συνάντηση όλα τα προεδρεία των Πρωτοβάθμιων Σωματείων της ευρύτερης περιοχής (Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Φλώρινα, Αμύνταιο) η οποία θα γίνει στην Κοζάνη, προτείνοντας ενότητα σε επίπεδο πρωτοβάθμιων σωματείων.
Όπως λέει στο Euro2day.gr, ο πρόεδρος του Σπάρτακου Γιώργος Αδαμίδης, το σωματείο σε δεύτερη φάση θα διεκδικήσει την υπογραφή συλλογικής σύμβασης με τη ΔΕΗ ΑΕ, ως το πλέον αντιπροσωπευτικό σωματείο. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι στην παραγωγή, έχουν έντονα παράπονα από την ηγεσία της ΓΕΝΟΠ σε ό,τι αφορά στο περιεχόμενο της συλλογικής σύμβασης, για το οποίο κρίνουν ότι υποβαθμίζει το ρόλο τους.
Ως γνωστόν η ηγεσία του Σπάρτακου και ειδικότερα ο πρόεδρος του Σωματείου Γιώργος Αδαμίδης, βρίσκεται σε μόνιμη αντιπαράθεση με τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ Νίκο Φωτόπουλο, καθώς αμφότεροι προέρχονται μεν από την παράταξη της ΠΑΣΚΕ, αλλά στη συνέχεια ο σημερινός πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, αποστασιοποιήθηκε συνεργαζόμενος με άλλες παρατάξεις προκειμένου να πετύχει την επανεκλογή του στο προεδρείο.
Ιδιαίτερη ένταση υπήρξε ανάμεσα στις δύο πλευρές, με αφορμή επαναλαμβανόμενες απεργίες που κήρυσσε η ΓΕΝΟΠ, με συμμετοχή που κυμαίνονταν σε ποσοστά της τάξης του 2%-3%, ενώ η εκλογή των εκπροσώπων των εργαζομένων στο δ.σ. της ΔΕΗ, αποτέλεσε αφορμή για πλήρη ρήξη, καθώς η παράταξη ΣΑΔ (ΣΥΡΙΖΑ) της Κοζάνης, υπαναχώρησε από συμφωνία για στήριξη υποψήφιων από την περιοχή και ενίσχυσε το ψηφοδέλτιο Φωτόπουλου, με αποτέλεσμα να μην εκπροσωπηθεί στο δ.σ. της ΔΕΗ, η πλέον συμπαγής ομάδα εργαζομένων, δηλαδή οι υπάλληλοι στα ορυχεία και τις μονάδες παραγωγής της Δυτικής Μακεδονίας.
Τη στάση του Φωτόπουλου και της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ, κατήγγειλε με δημόσια δήλωσή του ο πρόεδρος του Σπάρτακου, μιλώντας για σοβινιστική συμπεριφορά, βοήθεια που έλαβε ο Φωτόπουλος από τη διοίκηση της ΔΕΗ και αντισυνδικαλιστικές συμπεριφορές.