Στην κατάσταση των ατόμων με αναπηρία εν μέσω οικονομικής κρίσης και στην εφαρμογή της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο επικεντρώθηκε φέτος η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία (EDF), που έγινε στην Αθήνα.
Κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνέλευσης έγιναν και οι εκλογές για τα όργανα του EDF. Στην προεδρεία επανεκλέχθηκε ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ, Ιωάννης Βαρδακαστάνης, ο οποίος ηγείται του Φόρουμ από το 1999, ενώ στην Εκτελεστική Γραμματεία του Φόρουμ εκλέχτηκε ο Γιάννης Γιάλλουρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΕΣΑμεΑ, από την Ευρωπαϊκή Ένωση Κωφών.
«Ακόμα και όταν η κρίση θα έχει τελειώσει, οι επιπτώσεις της κρίσης θα εξακολουθήσουν να είναι μαζί μας για πολλά χρόνια. Η ΕΕ πρέπει να διασφαλίσει ότι τα θεμελιώδη δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία προστατεύονται και μια κοινωνική διέξοδος από την κρίση θα βρεθεί. Η κρίση δεν θα πρέπει να αφαιρέσει τα επιτεύγματα που έχουμε σημειώσει όλα αυτά τα χρόνια. Και το αναπηρικό κίνημα είναι εδώ ενωμένο και με μια φωνή για να υπενθυμίσει στους ηγέτες της ΕΕ ότι τίποτα δεν μπορεί να αποφασιστεί για εμάς χωρίς εμάς» δήλωσε ο κ. Βαρδακαστάνης.
Το αναπηρικό κίνημα καλεί τους ηγέτες της ΕΕ σε ένα στρατηγικό σχέδιο για την αποκατάσταση της ανάπτυξης και της κοινωνικής ένταξης των ατόμων με αναπηρία στην έξοδο από την κρίση. Συγκεκριμένα ζητά:
– Αναθεώρηση και ανάπτυξη νέων μέσων πολιτικής με ιδιαίτερη προσοχή στα άτομα με αναπηρία, παροχή μακροπρόθεσμων επενδύσεων σε κοινωνικά μέτρα για τη συμμετοχή και την ανεξάρτητη διαβίωση, όπως στον τομέα της στέγασης, της υγείας, της εκπαίδευσης και της απασχόλησης.
– Πραγματοποίηση επενδύσεων για την προσβασιμότητα, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών των υποδομών και του δομημένου περιβάλλοντος ως ένα αποτελεσματικό μέσο για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και ενίσχυσης της οικονομικής ανάπτυξης της ΕΕ.
– Δημιουργία πολιτικών για εθνικά προγράμματα συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων και νομοθετικών προτάσεων για την ένταξη των ατόμων με αναπηρία στην απασχόληση, την εκπαίδευση και την πλήρη συμμετοχή τους στην κοινωνία ως πολίτες σε ισότιμη βάση με τον γενικό πληθυσμό.
– Συμμετοχή των οργανώσεων των ατόμων με αναπηρία στη διαδικασία της κατασκευής των Εθνικών Προγραμμάτων Μεταρρυθμίσεων.
– Ειδικές εκδόσεις ανά χώρα συστάσεων για την βελτίωση της κατάστασης για τα άτομα με αναπηρία.
– Διάθεση επαρκούς χρηματοδότησης για τις τρέχουσες προκλήσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και εξασφάλιση ότι ο προϋπολογισμός της ΕΕ δεν θα δημιουργεί περαιτέρω εμπόδια στα τα άτομα αναπηρία.