Περί τις 6 το απόγευμα έφτασε στην Αθήνα ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλος, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης στη χώρα μας.
Τον Κύριλλο και τη συνοδεία του υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο των Σπάτων ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ο Μητροπολίτης Μεσογαίας κ. Νικόλαος, ο πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος Μητροπολίτης Φιλίππων Προκόπιος και ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ελλάδα, Βλαντίμιρ Τσικβισβίλι.
Αμέσως μετά την άφιξη του προκαθημένου της ρωσικής Εκκλησίας, τελέσθηκε δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου χοροστατούντος του Πατριάρχη και με τη συμμετοχή αρχιερέων και κληρικών της Εκκλησίας της Ελλάδος.
«Σας καλωσορίζουμε με αγάπη πολλή στην ιστορική αυτή πόλη, η οποία εδέχθη τον λόγο του Θεού δια του Αποστόλου Παύλου», τόνισε ο κ. Ιερώνυμος, ενώ αναφερόμενος στη σύνδεση των δύο λαών είπε: «Η χαρά που σήμερα δοκιμάζουμε αποτελεί καρπό της αγάπης, η οποία συνέχει τις καρδιές των Ελλήνων προς την αδελφή μας Ορθόδοξο Εκκλησία της Ρωσίας και τον ευγενή λαό της, ο οποίος διακρίνεται για τη βαθειά και πηγαία ευλάβεια, και με τον οποίο συνδεόμεθα ιστορικώς με αρραγείς δεσμούς φιλαλληλίας και ομοδοξίας».
«Η επίσκεψη μου αυτή στην Εκκλησία της Ελλάδος επιτελείται κατά την πασχάλιο περίοδο όταν δοξάζουμε τον λυτρωτικό αγώνα του Σωτήρος και τη νίκη Αυτού κατά του θανάτου, αποβλέποντας να καταστήσουμε τους μετόχους της χαράς της εορτής τους ομοδόξους αδελφούς μας», υπογράμμισε ο προκαθήμενος της ρωσικής Εκκλησίας, ενώ αναφέρθηκε στις σχέσεις των δύο Εκκλησιών.
Ο κ. Κύριλλος συμπλήρωσε πως «η Ρωσική Εκκλησία, η οποία διήλθε μέσω άνευ προηγουμένου σκληρότατων και ευρύτερων διωγμών από τη θεόμαχη εξουσία τον 20ό αιώνα, βιώνει την αναγέννησή της. Αναπτύσσεται το φιλανθρωπικό και κοινωνικό της έργο. Είναι χαρά μας να βλέπουμε να στερεώνονται και να συσφίγγουν έτι περαιτέρω οι καλές και αγαστές σχέσεις μεταξύ των Εκκλησιών Ρωσίας και Ελλάδος».
Μετά την τέλεση της δοξολογίας, οι δύο ιεράρχες είχαν συνάντηση στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Υποδεχόμενος τον πατριάρχη, ο αρχιεπίσκοπος υπενθύμισε πως μετά την Τουρκοκρατία, η πρωτεύουσα της Ελλάδας και η έδρα του αρχιεπισκόπου βρίσκονταν στο Ναύπλιο, ενώ όταν η Αθήνα έγινε πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους, ακολούθησε και η Αρχιεπισκοπή.
«Η Αθήνα δεν είναι τόσο μεγάλη όσο οι δικές σας πόλεις, αλλά έχουμε σχεδόν τα ίδια προβλήματα και την ίδια πορεία», τόνισε, προσθέτοντας πως «η Αρχιεπισκοπή, όπως και άλλες Μητροπόλεις, αγωνίζονται και προσπαθούν, όπως το Πατριαρχείο της Μόσχας και οι Μητροπόλεις της Ρωσίας, για τους ίδιους σκοπούς».