Προτάσεις τεσσάρων σημείων σχετικά με τις αποζημιώσεις και το καθεστώς λειτουργίας του ενδιάμεσου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα μέχρι τη σύσταση νέου παρουσίασε στους εργαζόμενους της ΕΡΤ ο Παντελής Καψής.
Την Τρίτη θα αξιολογηθούν από τη γενική συνέλευση των εργαζομένων.
Όσον αφορά στις προτάσεις της κυβέρνησης αυτές έχουν ως εξής:
– Για τον υπολογισμό των αποζημιώσεων δεν θα εφαρμοστούν οι διατάξεις του ν.173/1967 (θα απαιτηθεί νομοθετική ρύθμιση. Κατ’ αρχήν θα ενταχθεί ως ρύθμιση σε τροποποιητική κ.υ.α., της κ.υ.α. κατάργησης της ΕΡΤ Α.Ε.).
– Για τον υπολογισμό του ύψους των αποζημιώσεων θα εφαρμοστούν οι διατάξεις του ενιαίου μισθολογίου, και προκειμένου για δημοσιογράφους, οι διατάξεις της κ.υ.α. με αριθ. 2/17805/0022/ (ΦΕΚ Β΄ 662/21.3.2013).
– Για τον υπολογισμό του τελικού ποσού θα θεωρηθεί ότι η εφαρμογή των διατάξεων του ενιαίου μισθολογίου, και προκειμένου για δημοσιογράφους των διατάξεων της κ.υ.α. με αριθμ. 2/17805/0022/ (ΦΕΚ Β΄ 662/21.3.2013), ξεκίνησε την 1-1-2013 όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία.
Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να εντάξει και τους εργαζομένους στην πρώην ΕΡΤ Α.Ε. στα κίνητρα πρόωρης συνταξιοδότησης που θα προβλεφθούν για τους εργαζομένους στο Δημόσιο με πρωτοβουλία των υπουργείων Δημόσιας Διοίκησης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Οικονομικών, στο πλαίσιο του συστήματος κινητικότητας των δημόσιων υπαλλήλων.
Κατά την επιλογή του προσωπικού στο νέο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα που θα απασχολεί 2.000 άτομα με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, μετά τη λήξη της μεταβατικής περιόδου θα προβλεφθεί η μοριοδότηση της προϋπηρεσίας των εργαζομένων της πρώην ΕΡΤ Α.Ε. των οποίων οι συμβάσεις λύθηκαν με την κ.υ.α. με αριθ. 02/11-6-2013 (ΦΕΚ Β΄ 1414) (κ.υ.α. κατάργησης ΕΡΤ Α.Ε.), σύμφωνα με τη διαδικασία στο ΑΣΕΠ.
Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Καψής, δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι δεν υπάρχει περιθώριο για μακρές διαπραγματεύσεις, κάτι το οποίο διεμήνυσε προς τους εργαζομένους και με τηλεοπτική του παρέμβαση.