Αντιδράσεις πυροδοτεί η ενδεχόμενη μετάταξη των συνολικά 4.000 μελών της δημοτικής Αστυνομίας στην ΕΛ.ΑΣ., η οποία βρίσκεται, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.
Αυτήν την ώρα, η ΠΟΕ – ΟΤΑ πραγματοποιεί παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η ηγεσία του οποίου συναντήθηκε νωρίτερα με την τρόικα. Η Ομοσπονδία ζητεί να μην υπάρξει καμία απόλυση δημοτικού αστυνομικού.
Συγκεντρωμένοι αποδοκίμασαν μάλιστα τους εκπροσώπους της τρόικας την ώρα που αποχωρούσαν από το υπουργείο, για να μεταβούν στο ΥΠΟΙΚ. Στις 10.45 έφθασε στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, για να συμμετάσχει στη σύσκεψη.
«Κοιμηθήκαμε δημοτικοί αστυνομικοί και σήμερα το πρωί δεν γνωρίζουμε τι είμαστε», δήλωσε ο πρόεδρος Δημοτικών Αστυνομικών Αθήνας, Απόστολος Κόσσυβας, κάνοντας λόγο για μη νόμιμες διαδικασίες και προαναγγέλοντας κινητοποιήσεις.
«Θεωρούμε ότι βρήκανε πολύ καλή δεξαμενή για να προχωρήσουν σε απολύσεις ώστε να τους βγουν οι αριθμοί», επισήμανε και διεμήνυσε: «Δεν είμαστε εύκολος στόχος. Δεν πρόκειται να σταματήσουμε τις κινητοποιήσεις μέχρι να δικαιωθούμε».
Η ΠΟΕ – ΟΤΑ κήρυξε για τη Δευτέρα στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως και τη λήξη του ωραρίου, ενώ στις 12:30 το μεσημέρι προγραμματίζεται πορεία προς τα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εσωτερικών.
Η πρόταση της κυβέρνησης
Τα δημοσιεύματα αναφέρουν πως η κυβέρνηση φέρεται να πρότεινε τις εν λόγω μετατάξεις, προκειμένου να κλείσει το ζήτημα της κινητικότητας, με την πρόταση αυτή να έχει γίνει κατ’ αρχήν αποδεκτή από την τρόικα.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, πιθανή μετάταξη των δημοτικών αστυνομικών στην ΕΛ.ΑΣ. θα απελευθέρωνε προσωπικό που σήμερα ασχολείται με γραφειοκρατικές ή χαμηλής έντασης εργασίες και θα ενίσχυε στην πράξη την αποτελεσματικότητα του Σώματος.
Αναφερόμενος στο θέμα της κινητικότητας ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκαθάρισε χθες, μετά τη σύσκεψη στο Μαξίμου με την τρόικα, ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα συνολικής αύξησης του αριθμού των απολύσεων πέρα από τις 15.000 για τις οποίες έχει δεσμευθεί η ελληνική πλευρά.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, από τους 12.500 της κινητικότητας που πρέπει να μετακινηθούν άμεσα, κάποιοι αναμένεται να μετακινηθούν με απευθείας μετατάξεις και άλλοι μέσω διαθεσιμότητας.
Συγκεκριμένα, μέσω μετατάξεων αναμένεται να μετακινηθούν 5.000 εκπαιδευτικοί και οι περίπου 4.000 υπάλληλοι της δημοτικής αστυνομίας, ενώ σε διαθεσιμότητα, προκειμένου στη συνέχεια να μετακινηθούν, αναμένεται να βγουν 2.500 υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας και 1.500 από τη γενική κυβέρνηση.