Μηχανοκίνητη πορεία σε ένδειξη αλληλεγγύης στον απεργό πείνας Κώστα Σακκά διοργανώνεται το απόγευμα της Παρασκευής.
Η πορεία θα ξεκινήσει από τα Προπύλαια στις 18:00 και θα καταλήξει στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, όπου νοσηλεύεται ο Κ.Σακκάς, έχοντας συμπληρώσει ήδη ένα μήνα απεργία πείνας.
Ο κρατούμενος Κώστας Σακκάς κατηγορείται για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» και είναι προφυλακισμένος για 30 μήνες, χωρίς να έχει γίνει η δίκη του – έχοντας συμπληρώσει το ανώτατο νόμιμο όριο προφυλάκισης. Ωστόσο, το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε πρόσφατα να επεκτείνει χρονικά την προφυλάκισή του για ακόμη 6 μήνες.
Η κατάσταση της υγείας του Κώστα Σακκά είναι κρίσιμη. Οι συνήγοροι και οι γιατροί που τον παρακολουθούν στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας ανησυχούν για την υγεία του, καθώς έχει χάσει 13 κιλά και κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή από ανακοπή καρδιάς ή ανεπανόρθωτη βλάβη σε ζωτικά του όργανα.
Οι συνήγοροι του Κώστα Σακκά έχουν υποβάλει νέο αίτημα αποφυλάκισής του και αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών.
Από χθες, Πέμπτη 4 Ιουλίου, έχει αναληφθεί πρωτοβουλία συλλογής υπογραφών για την άμεση αποφυλάκιση του Κ.Σακκά από την Κίνηση για τις Ελευθερίες και τα Δημοκρατικά Δικαιώματα της Εποχής μας (ΚΕΔΔΕ).
Παράλληλα, άρθρο στην περίπτωση του κρατούμενου Κώστα Σακκά αφιέρωσε η βρετανική εφημερίδα Guardian. O τίτλος του άρθρου είναι αποκαλυπτικός: «Τα πράγματα στην Ελλάδα κινούνται γρήγορα, εκτός από την περίπτωση του Σακκά».
Στο άρθρο, μεταξύ άλλων, σημειώνεται: «Ένας μήνας απεργίας πείνας, σε σύγκριση με τον ρυθμό των κοινωνικών εξελίξεων ίσως φαίνεται μεγάλο διάστημα. Ούτως ή άλλως η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει ολόκληρη επιχείρηση [ΕΡΤ] σε λίγες μόνο ώρες, η δε απόφαση να μειωθεί ο κατώτατος μισθός στα 586 ευρώ ήταν επίσης μια απόφαση ωρών. Το ίδιο και η απόφαση για την κατάργηση της ελληνικής ιθαγένειας σε μετανάστες δεύτερης γενιάς».
Επισημαίνει, δε: «Φαινομενικά δεν υπάρχει καμία λογική εξήγηση για την παράταση της προσωρινής κράτησης του Σακκά, αλλά δεν είναι παρά ένα ακόμη γεγονός στη θάλασσα του παράλογου της ελληνικής πραγματικότητας».
Η βρετανική εφημερίδα κάνει αναφορά σε περιπτώσεις αστυνομικής βίας και άδικων κυβερνητικών αποφάσεων και τονίζει ότι η περίπτωση Σακκά εμπεριέχει τη φύση αυτής της αδικίας που κατακλύζει την καθημερινότητα στην Ελλάδα.