Στήριξη από την Πολιτεία ζητά ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), προκειμένου ο κλάδος, στον οποίο απασχολούνται άμεσα και έμμεσα περισσότερα από 400.000 άτομα, να έχει μέλλον. Μόνο την τελευταία διετία, περισσότερες από 7.000 κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις έκλεισαν, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός τους να διαμορφώνεται σε περίπου 135.000, δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΚ, Παναγιώτης Πεβερέτος.
Ο ίδιος, με αφορμή την εκδήλωση του Συνδέσμου που έχει προγραμματιστεί για το απόγευμα, στο πλαίσιο της 7ης Διεθνούς Έκθεσης Κτηνοτροφίας και Πτηνοτροφίας Zootechnia, στη Θεσσαλονίκη, κάλεσε την Πολιτεία να λάβει μέτρα, τόσο για την προστασία του κλάδου, όσο και των καταναλωτών.
Στα αιτήματα του ΣΕΚ σημαντική θέση έχει η εντατικοποίηση των ελέγχων για την εξάλειψη των «ανεξέλεγκτων εισαγωγών αμφιβόλου ποιότητας γάλακτος – γαλακτοκομικών, αλλά και κρέατος, που σε μεγάλο βαθμό ελληνοποιούνται παράνομα, εξαπατώντας τους καταναλωτές», είπε ο κ. Πεβερέτος.
Ο ΣΕΚ ζητά, μεταξύ άλλων, το “πάγωμα” των χρεών (ληγμένων και άληκτων) των κτηνοτρόφων για 3 χρόνια (με ανάληψη των τόκων από το κράτος και αποπληρωμή σε 10 χρόνια, με επιδοτούμενο το 50%), την άμεση λειτουργία του ΤΕΜΠΜΕ για την κτηνοτροφία, τη μείωση του ΦΠΑ των ζωοτροφών στο 6,5%, την επιστροφή φόρου πετρελαίου 4% επί των τιμολογίων πώλησης των κτηνοτροφικών προϊόντων και την εφαρμογή των κανόνων της αγοράς στις μεγάλες αλυσίδες λιανικής.
Σε ετήσια βάση, η παραγωγή γάλακτος (αιγοπρόβειου και αγελαδινού) ανέρχεται σε μισό εκατομμύριο τόνους, όμως, η “φυγή” των κτηνοτρόφων- τόνισε ο κ. Πεβερέτος- «εντείνεται κάθε μέρα που περνάει, αφού δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα».
Ο ίδιος κάλεσε τους καταναλωτές να προτιμούν το φρέσκο γάλα και όχι το μακράς διαρκείας, διότι, όπως είπε, «το φρέσκο είναι ελληνικό, ενώ το μακράς διαρκείας εισάγεται και η επεξεργασία του είναι τέτοια που δεν του αφήνει κανένα θρεπτικό συστατικό».