Ανοικτός σε προτάσεις για αλλαγές στο νομοσχέδιο για την ΝΕΡΙΤ, αλλά όχι στην κατεύθυνση ανατροπής του, δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης, μιλώντας στη Διαρκή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης.
Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, Χρυσή Αυγή, ΔΗΜΑΡ, ΚΚΕ) διαφώνησαν με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, που στηρίζεται από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
Ο κ. Σταμάτης, ο οποίος εισηγείται και το νομοσχέδιο, επεσήμανε ότι «το νομοσχέδιο αυτό θα καθορίσει το είδος και την ποιότητα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στην Ελλάδα» και ότι «οι μεγάλες συμπτώσεις επήλθαν. Ήταν ατυχία που όταν αυτό ήρθε, χτυπήθηκε άγρια. Οι συνθήκες όμως ωρίμασαν». Σχολιάζοντας την κριτική που έγινε ο Δημήτρης Σταμάτης παρατήρησε ότι δεν άκουσε κριτική επί του νομοσχεδίου και αναρωτήθηκε αν η έλλειψη κριτικής σε αυτό συνιστά αποδοχή του. Διευκρίνισε ακόμη ότι το σήμα στην εικόνα της τηλεόρασης δεν θα γράφει «ΝΕΡΙΤ».
«Η κυβέρνηση είχε δύο επιλογές: η μία είναι να επιβάλλει το νόμο και την απόφαση των δικαστηρίων. Αν θέλετε εσείς εκεί να έχετε ηρωικές σκηνές δεν θα τις έχετε», είπε ο Υπουργός απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση. «Το ότι δεν έχει φύγει το μαύρο δεν είναι ευθύνη της κυβέρνησης» είπε και πρόσθεσε «θέλουμε να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια μίας ήπιας λύσης».
«Τι εννοείτε; Μετά θα περάσετε στα περιθώρια της άγριας λύσης;», ρώτησε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.
«Αν δεν καταλαβαίνετε δεν φταίω εγώ», απάντησε ο Δ. Σταμάτης.
«Πείτε μας τι σημαίνει περιθώρια ήπιας λύσης», επέμεινε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ο Υπουργός επέμεινε: «Δεν θα καταλάβετε».
Ο βουλευτής της ΝΔ Προκόπης Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι «σωστά έρχεται σύντομα το νομοσχέδιο, γιατί όσο δεν εκπέμπει βρισκόμαστε σε καθεστώς ανωμαλίας», ενώ έθεσε το ζήτημα ποιος κρατικός φορέας θα ασκεί την εποπτεία στην ΕΡΤ, καθώς το Εποπτικό Συμβούλιο που διορίζεται δεν είναι κρατικός φορέας.
Η κρατική εποπτεία, απάντησε ο Υπουργός, ασκείται από τρία σημεία: το Εποπτικό Συμβούλιο όσον αφορά το Διοικητικό Συμβούλιο, το ΕΣΡ και τη Γενική Συνέλευση όπου το κράτος έχει τη μία και μόνη μετοχή. «Ασκείται τριπλή εποπτεία επί του όλου συστήματος», υποστήριξε, όμως ο Πρ. Παυλόπουλος επέμεινε ότι «από πουθενά δεν προκύπτει αυτό» και «πρέπει να μπει ρητά».
Αναφερόμενος στην απόφαση του ΣτΕ, ο Δημήτρης Σταμάτης αναρωτήθηκε σε τι παραβιάζεται η απόφαση από το νομοσχέδιο. «Ουσιαστικά νομιμοποιεί όλες πλην μίας. Η απόφαση επιτάσσει στην κυβέρνηση να λειτουργήσει τις συχνότητες», είπε και εκτίμησε ότι «αυτοί που εμποδίζουν την λειτουργία της ΕΡΤ είναι εκείνοι που κάνουν κατάληψη, οργανώνουν εκδηλώσεις και κάνουν πολιτικές ομιλίες».
Ο Υπουργός Επικρατείας έδωσε έμφαση στο ότι η ΝΕΡΙΤ δεν θα υφίσταται τον ασφυκτικό έλεγχο του κράτους. «Δεν υπάρχει δυνατότητα για ευθεία κυβερνητική κομματική παρέμβαση. Ουσιαστικά η κυβέρνηση απεκδύεται κάποιων πλεονεκτημάτων που σημαίνει η εξουσία», σημείωσε, ενώ απέρριψε πρόταση της ΔΗΜΑΡ για το ποια πρόσωπα θα συμμετέχουν στο Εποπτικό και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΝΕΡΙΤ. Χρειαζόμαστε πρόσωπα εγνωσμένου κύρους, που όμως θα βοηθήσουν στην εφαρμογή του νόμου, τόνισε.