Να ανασταλούν ως αντισυνταγματικές και παράνομες όλες οι κυβερνητικές αποφάσεις με τις οποίες έπαυσε η λειτουργία της κρατικής τηλεόρασης, ζητεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας ο δικηγόρος της ΕΡΤ Γεώργιος Κόκκας, ενώ ζητεί να εκδοθεί και προσωρινή διαταγή για να «παγώσουν» όλες οι κυβερνητικές πράξεις που αφορούν στην ΕΡΤ.
Στη νέα αίτησή του, ο δικηγόρος της ΕΡΤ ζητεί επίσης την πρόσληψη αρχικά 589 και κατόπιν 2.000 προσώπων (εκτός δικηγόρων), την αναγνώριση δυνατότητας εκπομπής από τις συχνότητες της ΕΡΤ Α.Ε. μόνο του προγράμματος που παράγουν οι πρώην εργαζόμενοι της κρατικής τηλεόρασης και την άσκηση των καθηκόντων του διαχειριστή της ΕΡΤ Γκίκα Μάναλη.
Ακόμη ο κ. Κόκκας υπογραμμίζει ότι «διενεργήθηκαν ανεπίτρεπτες πράξεις» από τον κ. Μάναλη που «προσβάλλουν το αναγκαίο επίπεδο και ποιότητα της Ελληνικής Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης».
Μεταξύ των πράξεων αυτών είναι «η σύναψη συμβάσεων με ιδιώτες και ραδιοτηλεοπτικά στούντιο και εγκαταστάσεων κακών προδιαγραφών για την εκπομπή «χείριστου μόνο τηλεοπτικού προγράμματος (και όχι ραδιοφωνικού)», χωρίς να ζητούνται οι αναγκαίες άδειες των δικαιούχων πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων των προγραμμάτων που εκπέμπονται υπό «τον αυθαίρετο και αδόκιμο διακριτικό τίτλο «Δημόσια Τηλεόραση», κατά τρόπο που καταλύει κάθε έννοια κράτους δικαίου, ενώ αντίκειται παντελώς στις γενικές αρχές εκπομπών και διαφημίσεων που προέβλεπε ο καταστατικός νόμος της ΕΡΤ Α.Ε. , όπως επίσης αντίκειται παντελώς στην προβλεπόμενη από το άρθρο 15 του Συντάγματος αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση των ειδήσεων υπό τον έλεγχο του κράτους (στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν καθόλου μέχρι σήμερα ειδήσεις και ειδησεογραφικές εκπομπές)».
Ως προς την προκήρυξη για τις προσλήψεις προκειμένου να στελεχωθεί η ΝΕΡΙΤ Α.Ε., ο κ. Κόκκας τονίζει ότι προκηρύχθηκαν θέσεις εργασίας χωρίς να αναφέρονται οι όροι των ατομικών συμβάσεων εργασίας, ενώ παρέχεται μπόνους 200 μονάδων για τους εργαζομένους στην ΕΡΤ χωρίς να διευκρινίζεται αν θα προστίθενται επιπλέον οι 10 μονάδες βαθμολόγησης ανά μήνα για την προηγούμενη ραδιοτηλεοπτική εμπειρία τους.
Υπενθυμίζεται πως στις 14 Ιουλίου ο κ. Κόκκας είχε προσφύγει στο ΣτΕ ζητώντας να ακυρωθούν όλες οι κυβερνητικές αποφάσεις με τις οποίες σταμάτησε η λειτουργία της κρατικής ραδιοτηλεόρασης.