Έρευνες σε κατοικία στην οδό Τζαβέλα στην Αθήνα πραγματοποιούν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να διαλευκάνουν πλήρως την υπόθεση ανεύρεσης οπλισμού σε ταχύπλοο σκάφος που έπλεε μεταξύ Χίου και Οινουσσών και είχε προορισμό τα τουρκικά παράλια.
Στο σκάφος επέβαιναν δύο Έλληνες και δύο Τούρκοι κουρδικής καταγωγής. Οι δύο τελευταίοι φέρεται να είναι καταζητούμενοι στη γειτονική χώρα για συμμετοχή σε ένοπλες επιθέσεις. Ένας από τους έλληνες συλληφθέντες είναι 22 ετών, σπουδαστής στη Σχολή Εμπορικού Ναυτικού στον Ασπρόπυργο και υποστήριξε ότι πήρε αμοιβή για να οδηγήσει το φουσκωτό στην Τουρκία.
Έρευνες πραγματοποιούνται επίσης σε κατοικίες σε Θεσσαλονίκη και Κόρινθο. Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. μιλούν για «ενδεχόμενη μεταφορά όπλων από κουρδική οργάνωση -πιθανόν το Μέτωπο Επαναστατικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Κόμματος (DΗΚΡ-C)- προς τη γειτονική χώρα με σκοπό να πραγματοποιηθούν ένοπλες επιθέσεις σε τουρκικό έδαφος, πιθανότατα στη Σμύρνη».
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εκφράζουν φόβους ότι «αν επαληθευθεί το σενάριο αυτό, η ελληνική κυβέρνηση θα δεχθεί πιέσεις και κατηγορίες από την τουρκική και την αμερικανική πλευρά ότι υποβοηθά κούρδους εξτρεμιστές και ότι επιτρέπει εκπόρευση επιθέσεων προς την Τουρκία από το ελληνικό έδαφος».
Ας σημειωθεί ότι μέσα στο σκάφος εντοπίστηκαν δύο αντιαρματικές ρουκέτες, τεσσάρες χειροβομβίδες, δύο πιστόλια, μεγάλος αριθμός εκρηκτικών μηχανισμών και σφαιρών.
Η έκρηξη στην Τριανδρία
Σημειώνεται ότι στις 5 Οκτωβρίου 2011 είχε σκοτωθεί ένας 32χρονος Κούρδος σε έκρηξη χειροβομβίδας σε διαμέρισμα στην οδό Υψηλάντου 27 στην περιοχή της Τριανδρίας στη Θεσσαλονίκη. Στο διαμέρισμά του βρέθηκαν τότε και πάλι αντιαρματικά, πολυβόλα, εννέα χειροβομβίδες, άλλες εκρηκτικές ύλες και άλλος οπλισμός. Στη συνέχεια υπήρξαν και άλλες συλλήψεις υπόπτων για συμμετοχή σε κουρδική οργάνωση η οποία προετοίμαζε πιθανόν επιθέσεις σε ελληνικό και τουρκικό έδαφος.
Προσφάτως είχαν υπάρξει αναφορές στον τουρκικό Τύπο για συσχετισμό επιθέσεων κούρδων εξτρεμιστών στην Τουρκία με τον χώρο κράτησης λαθρομεταναστών στο Λαύριο.
Αναφέρεται επιπλέον ότι την περίοδο 1996-98 οι τουρκικές Αρχές είχαν κατηγορήσει τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες ότι προχωρούν σε εκπαίδευση κούρδων εξτρεμιστών σε περιοχή της Ευβοίας προκειμένου να προχωρούν σε αιματηρές επιχειρήσεις σε τουρκικό έδαφος.
Οι καταγγελίες αυτές αυξήθηκαν μετά τον εντοπισμό στην περιοχή της Δροσιάς στην Αθήνα ενός μυστηριώδους Κούρδου, του Σέιντο Χαζάρ, ο οποίος φέρεται να αναφέρθηκε σε αυτήν την «εκπαίδευσή» του από στελέχη της ΕΥΠ και από ιδιώτες!
Τέλος, από σειρά ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. είχαν προκύψει, κυρίως τη δεκαετία του 1980, σχέσεις ελληνικών ένοπλων οργανώσεων (17Ν, Αντικρατική Πάλη) με την τουρκική οργάνωση Dev Sol.