Στην απόλυση 40 εργαζομένων, από τους συνολικά 147 που απασχολούνταν στο εργοστάσιο τής πρόσφατα συγχωνευθείσας θυγατρικής ΑΛΟΥΝΕΦ, στην Ξάνθη, προχώρησε ο όμιλος ΑΛΟΥΜΥΛ. Η απορρόφηση της ΑΛΟΥΝΕΦ από τη μητρική ΑΛΟΥΜΥΛ ολοκληρώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ η απόλυση των εργαζομένων (εκ των οποίων 21 απολύθηκαν τον Ιανουάριο και 19 το Φεβρουάριο) ήταν -μεταξύ άλλων- αποτέλεσμα της αναστολής λειτουργίας τριών τμημάτων της εταιρείας.
Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας, Φιλοκτήμων Βακάλη, «ο όμιλος θα συνεχίσει να κάνει αυτό που κάνει ήδη από την αρχή της οικονομικής κρίσης, μέσω της διαδικασίας της αναδιάρθρωσής του».
Ερωτηθείς αν έπονται περισσότερες απολύσεις, απάντησε ότι οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν, μελλοντικώς, συναρτώνται άμεσα με την πορεία της εταιρείας και το πόσο παραγωγική είναι και, άρα, δεν μπορεί να προβλεφθεί τίποτα. Σχετικά με το αν υπάρχει, εκ μέρους της διοίκησης, πρόθεση αξιοποίησης του “εργαλείου” των ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων, ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει τέτοια διάθεση».
Το Εργατικό Κέντρο Ξάνθης χαρακτηρίζει παράνομες τις απολύσεις και έκανε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας, ενώ ο πρόεδρός του, Άγγελος Μπεμπεκίδης, υποστήριξε ότι η συγχώνευση της ΑΛΟΥΝΕΦ στη μητρική ήταν απλά ένα τέχνασμα.
Κι αυτό γιατί, όπως εξήγησε, έτσι δόθηκε στη διοίκηση η δυνατότητα να απολύσει το 5% των εργαζομένων συνολικά στον όμιλο και όχι το 5% εκείνων της ΑΛΟΥΝΕΦ.
Ο κ. Μπεμπεκίδης επεσήμανε ακόμη ότι η τριμερής συνάντηση για το θέμα, που πραγματοποιήθηκε στις 11 το πρωί σήμερα, μεταξύ της εργοδοσίας, του Εργατικού Κέντρου και της Επιθεώρησης Εργασίας, απέβη άκαρπη, καθώς περιορίστηκε στην κατάθεση θέσεων, χωρίς κάποια δέσμευση από πλευράς της διοίκησης, για να «πέσουν πιο μαλακά» οι εργαζόμενοι.
Στο επόμενο διάστημα, συνέχισε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, οι απολυμένοι της ΑΛΟΥΝΕΦ, οι οποίοι -σημειωτέον- δεν έχουν επιχειρησιακό σωματείο, θα συμμετέχουν σε τακτικές συναντήσεις στο Εργατικό Κέντρο, προκειμένου να καθοριστεί ο ακριβής τρόπος αντίδρασης στις απολύσεις.
Ο κ. Μπεμπεκίδης ανέφερε πως η ανεργία στην Ξάνθη ξεπερνά πλέον το 30% και, όπως χαρακτηριστικά είπε, «αυτό δεν είναι σχήμα λόγου, αλλά η ζοφερή πραγματικότητα».