Την ομοφωνία της τοπικής αυτοδιοίκησης ως προς την ανάγκη αξιολόγησης δομών και προσωπικού των ΟΤΑ, διαπίστωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα Πέμπτη με το προεδρείο της ΠΟΕ-ΟΤΑ, που προέβαλλε πάντως ενστάσεις για την διαδικασία μοριοδότησης όσων υπαλλήλων τεθούν σε διαθεσιμότητα ενώ κατέθεσε προτάσεις.
Ο υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος είχε χθες συνάντηση και με το προεδρείο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος, επεσήμανε ότι υπάρχει συμφωνία με όλους τους φορείς για την αξιολόγηση των ΟΤΑ.
«Ολοι συμφωνούμε, επιτέλους, ότι θα πρέπει να υπάρξει αξιολόγηση των δομών και του προσωπικού των ΟΤΑ. Ξεκινώντας από αυτή την ουσιαστική βάση, στην οποία συμφωνούμε όλοι, πιστεύω ότι την αξιολόγηση στους ΟΤΑ μπορούμε να την κάνουμε σωστά, καθώς έχουμε χρόνο» σημείωσε ο κ.Μιχελάκης.
Εκ μέρους της ΠΟΕ-ΟΤΑ, ο Θέμης Μπαλασόπουλος δήλωσε ότι κατατέθηκαν πολλές παρατηρήσεις για προβλήματα που αφορούν στις δύο υπουργικές αποφάσεις σχετικά την αξιολόγηση όσων θα βγουν σε διαθεσιμότητα αλλά και για την ίδια την διαδικασία της διαθεσιμότας.
«Φαίνεται ότι από την πλευρά του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπήρξε προχειρότητα, και οι δυο αποφάσεις περισσότερο δημιουργούν παρά λύνουν προβλήματα», είπε.
Προκειμένου να υποστηρίξει την άποψη της ΠΟΕ-ΟΤΑ, ο κ. Μπαλασόπουλος παρουσίασε τέσσερα παραδείγματα μοριοδότησης υπαλλήλων πανεπιστημιακής εκπαίδευσης σύμφωνα με τις αποφάσεις του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Από τα παραδείγματα διαπιστώνεται ότι όποιοι διορίστηκαν πριν από το 1994, όσα προσόντα κι αν έχουν (διδακτορικό, μεταπτυχιακό, γλώσσες κ.λπ.), δεν μπορούν να φθάσουν σε μόρια ένα μέσο υπάλληλο που διορίσθηκε με γραπτό διαγωνισμό ΑΣΕΠ.
Επίσης, ένας υπάλληλος τμηματάρχης που διορίσθηκε εκτός ΑΣΕΠ, δεν μπορεί να φθάσει σε μόρια έναν ιδίων προσόντων υπάλληλο που διορίσθηκε από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, ακόμα κι αν ο δεύτερος έχει σχεδόν εξαντλήσει το Πειθαρχικό Δίκαιο.
«Με την αξιολόγηση κάποιος μπορεί να γίνει διευθυντής, αλλά με την υπουργική απόφαση μπορεί να βγει σε διαθεσιμότητα» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαλασόπουλος και πρόσθεσε ότι οι υπουργικές αποφάσεις δεν λαμβάνουν υπόψη τους όσους έχουν προσληφθεί με γραπτούς διαγωνισμούς από το 1980 έως το 1993 και όσους ειδικούς επιστήμονες προσελήφθησαν στους καποδιστριακούς δήμους το 1999.
Μάλιστα, η ΠΟΕ-ΟΤΑ έκανε μια πρόταση τεσσάρων σημείων:
Καταρχάς, ζήτησε από τον υπουργό Εσωτερικών να μεσολαβήσει ώστε να δημιουργηθούν άμεσα Οργανισμοί Εσωτερικών Υπηρεσίας σε όλους τους δήμους της χώρας.
Δεύτερον, σύνεστησε να γίνει καταγραφή των αναγκών και των ελλείψεων που υπάρχουν στο προσωπικό της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Τρίτον, επεσήμανε ότι κατά την αξιολόγηση υπηρεσιών και προσωπικού πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι από τις αρχές του 2013 εκκρεμεί η ανάληψη από τους δήμους 130 αρμοδιοτήτων του «Καλλικράτη», καθώς και να ληφθούν υπόψη οι άμεσες συνταξιοδοτήσεις.
Τέταρτον, προτάθηκε -όπως και χθες από την ΚΕΔΕ- να γίνουν ενδο-δημοτικές και δια-δημοτικές μετακινήσεις προσωπικού από τις υπηρεσίες όπου είναι πλεονάζον στις υπηρεσίες που υπάρχουν ελλείψεις.
Σε ό,τι αφορά τα κριτήρια με τα οποία γίνεται η πιλοτική αξιολόγηση στους 11 δήμους και τις 3 Περιφέρειες, ο κ. Μπαλασόπουλος είπε ότι η ΠΟΕ-ΟΤΑ δεν συμφωνεί, διότι δεν έχουν επιλεγεί με γνώμονα την αξιοποίηση του προσωπικού και την ενίσχυση των υπηρεσιών.
«Η συζήτηση για τα κριτήρια έχει ξεκινήσει εδώ και τρία χρόνια, αλλά δεν έχουν προχωρήσει διότι τα αποτελέσματα θα είναι διαφορετικά από τις επιδιώξεις της τρόικας» δήλωσε χαρακτηριστικά.