Αναστέλλει όλες τις εκπαιδευτικές και διοικητικές λειτουργίες του το ΤΕΙ Κρήτης για μία εβδομάδα και μέσα στην εξεταστική περίοδο που ξεκίνησε χθες, 2 Σεπτεμβρίου.
Πρόκειται για την πρώτη περίπτωση ιδρύματος που αποφασίζει εφέτος να διαμαρτυρηθεί με αυτό τον ακραίο τρόπο στην υποχρηματοδότησή του και στην επικείμενη μείωση των διοικητικών υπαλλήλων του.
Η αναστολή λειτουργίας του ΤΕΙ Κρήτης θα ισχύσει τουλάχιστον ως την επόμενη Τετάρτη με απόφαση της Συγκλήτου του, η οποία ελήφθη έπειτα από μαραθώνια σημερινή συνεδρίαση των μελών της.
Ο πρόεδρος του Ιδρύματος κ. Ευάγγελος Καπετανάκης εισηγήθηκε στη συνεδρίαση της Συγκλήτου την αναστολή της λειτουργίας του μετά την ολοκλήρωση της εξεταστικής Σεπτεμβρίου, προκειμένου να μη δημιουργηθεί πρόβλημα στους φοιτητές του. Ωστόσο τελικά η Σύγκλητος κατά πλειοψηφία αποφάσισε να προχωρήσει το Ιδρυμα σε αυτή την ενέργεια άμεσα.
Εκπρόσωποι του ΤΕΙ Κρήτης κάνουν λόγο για αδυναμία του να καλύψει ακόμη και τις στοιχειώδεις λειτουργικές του ανάγκες, την προμήθεια υλικών εκπαίδευσης, επισκευής και συντήρησης των εγκαταστάσεών του.
Όπως λέει μάλιστα χαρακτηριστικά ο κ. Καπετανάκης μιλώντας στο «Βήμα», το ίδρυμα είχε ένα πλεόνασμα 2 εκατομμυρίων ευρώ από κονδύλια που δεν είχε απορροφήσει τα προηγούμενα χρόνια το οποίο και σχεδίαζε να αξιοποιήσει εφέτος. Από το υπουργείο Παιδείας όμως τους ενημέρωσαν ότι δεν υπάρχει πλέον αυτή η δυνατότητα και ο προϋπολογισμός τους δεν μπορεί να τροποποιηθεί για να χρησιμοποήσουν τα χρήματα αυτά εφέτος.
«Έχουμε τα ίδια τμήματα με πέρυσι με περισσότερες κατευθύνσεις και φοιτητές και αυτή τη στιγμή έχουμε στα ταμεία μας 25.000 ευρώ για την κάλυψη όλων των άμεσων λειτουργικών αναγκών του ιδρύματος» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Καπετανάκης.
«Σύντομα δεν θα έχουμε καν χαρτί. Αν καεί ένας μετασχηματιστής δεν θα μποορέσουμε να τον αντικαταστήσουμε. Αν προκύψει μια άμεση οικονομική ανάγκη δεν θα μπορέσουμε να την καλύψουμε» προσθέτει.
«Με αυτό τον τρόπο υπονομεύουμε τη ζωή και τα πτυχία των φοιτητών μας» συνεχίζει σε δραματικό τόνο. «Δεν μπορεί η ανώτατη εκπαίδευση να είναι αντικείμενο μιας κουβέντας που γίνεται στην αυλή ή ενός σχεδιασμού που δεν λαμβάνει υπόψη του τους ανθρώπους. Σύντομα θα κινδυνεύουμε να εκθέσουμε τους φοιτητές σε κινδύνους. Δεν θα μπορούν καν να ανταγωνιστούν άλλους πτυχιούχους ανά τον κόσμο» καταλήγει.
Την ερχόμενη Τετάρτη η Σύγκλητος του ΤΕΙ θα συνεδριάσει και πάλι για να λάβει σχετικές αποφάσεις.
Προβληματισμός στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Ανησυχία για το ενδεχόμενο απομάκρυνσης διοικητικών υπαλλήλων αλλά και τη λειτουργία των πανεπιστημίων τους επόμενους μήνες εκφράζει και η πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
«Η οριζόντια εφαρμογή του “σχεδίου μεταρρύθμισης της Δημόσιας Διοίκησης” στην ανώτατη εκπαίδευση, εκτός των σοβαρών νομικών ζητημάτων που εγείρει, θα οδηγήσει σε ουσιαστική υποβάθμιση του συνολικού εκπαιδευτικού έργου. Πιθανή συρρίκνωση του προσωπικού των υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων θα διαμορφώσει μόνιμα δυσμενείς συνέπειες στην αποστολή και τη λειτουργία του Ιδρύματος» αναφέρεται στην ανακοίνωση της πρυτανείας του Ιδρύματος.
«Αναφορικά με το ενδεχόμενο να τεθούν σε διαθεσιμότητα διοικητικοί υπάλληλοι των πανεπιστημίων, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων δηλώνει κατηγορηματικά ότι αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις προσωπικού όλων των κατηγοριών. Επισημαίνει επίσης ότι με τη διαδικασία – εφαρμογή των διατάξεων του ν. 4039/2012 το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων είναι ένα από τα τρία πανεπιστήμια της χώρας, στο οποίο τέθηκαν ήδη σε διαθεσιμότητα 19 διοικητικοί υπάλληλοι του ιδρύματος, ενώ συνολικά από το έτος 2008 έχουν αποχωρήσει από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων περισσότεροι από διακόσιοι υπάλληλοι. Παράλληλα έχουν καταργηθεί αναιτιολόγητα από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων 96 κενές οργανικές θέσεις μόνιμου διοικητικού προσωπικού και 27 κενές θέσεις διοικητικού προσωπικού Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου» τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση.
«Κατά συνέπεια, το διοικητικό προσωπικό του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων δεν επαρκεί, σε καμία περίπτωση, για την εξασφάλιση της λειτουργίας των επτά σχολών και των δεκαπέντε τμημάτων του ιδρύματος, με πολλούς τομείς, εργαστήρια και άλλες λειτουργικές και ακαδημαϊκές μονάδες και με βασική επιδίωξη την έρευνα και τη διασφάλιση των σπουδών και της μέριμνας των φοιτητών του. Με βάση τα παραπάνω, η πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων απαιτεί να μην ενταχθεί το ακριτικό πανεπιστήμιό μας σε διαδικασίες ένταξης διαθεσιμότητας και μάλιστα για δεύτερη φορά. Η Πρυτανεία είναι σε ετοιμότητα, από κοινού με όλα τα ακαδημαϊκά και διοικητικά όργανα του ιδρύματος και τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, να αντιμετωπίσει κάθε δυσμενή εξέλιξη με αίσθημα ευθύνης και αλληλεγγύης» καταλήγει η ανακοίνωση της πρυτανείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.