Την αναστολή της λειτουργίας του Πανεπιστημίου Αθηνών για μια εβδομάδα, αποφάσισε η Σύγκλητος του ιδρύματος, προκειμένου να εκφράσει τη διαμαρτυρία της για την υπαγωγή των διοικητικών υπαλλήλων του στο καθεστώς της διαθεσιμότητας.
«Εκφράζουμε την αγωνία μας» τόνισε, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της συνεδρίασης της Συγκλήτου, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου, Θεοδόσης Πελεγρίνης, κάνοντας γνωστό ότι θα επιδιώξει συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.
«Αυτή είναι η μεγαλύτερη κρίση που αντιμετωπίζει το Πανεπιστήμιο Αθηνών, τις τελευταίες δεκαετίες. Για πρώτη φορά, το πανεπιστήμιο βρίσκεται σε απόλυτο αδιέξοδο. Δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει. Απέναντι στο δίλημμα “μείωση της κρατικής επιχορήγησης ή διαθεσιμότητα” θα προτιμούσα σαφώς την περικοπή, μολονότι η επιχορήγηση έχει μειωθεί ήδη στο ήμισυ σε σχέση με το 2009» πρόσθεσε.
Ο κ. Πελεγρίνης υποστήριξε ότι το Πανεπιστήμιο Αθηνών περιλαμβάνεται στο 1% των καλύτερων ανώτατων ιδρυμάτων στον κόσμο και παρουσίασε μια σειρά από συγκριτικά στοιχεία προκειμένου να καταδείξει το γεγονός ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια υπολείπονται των ξένων τόσο σε διδακτικό όσο και σε διοικητικό προσωπικό.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε ο γενικός διευθυντής της διοίκησης του πανεπιστημίου, Παναγιώτης Φωτόπουλος, στις Ηνωμένες Πολιτείες αντιστοιχούν 9,5 διοικητικοί υπάλληλοι ανά 100 φοιτητές, στη Βρετανία 7,9, ενώ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών μόλις 2.
Ως προς το διδακτικό προσωπικό, η αναλογία είναι 8,7 καθηγητές ανά 100 φοιτητές στις ΗΠΑ, 7,3 ανά 100 φοιτητές στη Βρετανία και μόλις 3,1 στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
«Το Πανεπιστήμιο Αθηνών παρέχει ουσιαστική προσφορά στην κοινωνία, καθώς υποστηρίζει με το προσωπικό του 66 κλινικές. Εάν παυθεί αυτό το προσωπικό, θα πληγεί η Δημόσια Υγεία. Σημαντική είναι επίσης η υποστήριξη που προσφέρει σε βιβλιοθήκες και ερευνητικά κέντρα» σημείωσε ο Θ. Πελεγρίνης, για να προσθέσει ότι το όφελος του κράτους μόνο από την προσφορά τού πανεπιστημίου στη Δημόσια Υγεία φτάνει τα 30 εκατ. ευρώ τον χρόνο.
Σύμφωνα με τον πρύτανη, το πανεπιστήμιο Αθηνών όχι μόνο δεν έχει τη δυνατότητα να χάσει υπαλλήλους, αλλά χρίζει άμεσης ενίσχυσης για να μπορέσει να λειτουργήσει ανταγωνιστικά στο διεθνές περιβάλλον.
«Δεν επιρρίπτουμε την ευθύνη στον υπουργό Παιδείας που είναι επίσης πανεπιστημιακός, αλλά σε μια πολιτική που ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια με αποτέλεσμα να μην υπάρχει επιστροφή» σημείωσε, για να κάνει γνωστό ότι η πρυτανεία θα επιδιώξει νέα συνάντηση με τον κ. Αρβανιτόπουλο, σε ακόμη μια προσπάθεια να αποτραπεί η υπαγωγή των διοικητικών υπαλλήλων της ανώτατης εκπαίδευσης στο καθεστώς διαθεσιμότητας.
Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής της διοίκησης του πανεπιστημίου, Παναγιώτης Φωτόπουλος επισήμανε ότι ενώ η ελληνική οικονομία έχει συρρικνωθεί κατά 25%, η μείωση στη χρηματοδότηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης έχει φτάσει το 52,5% και η μείωση του μισθολογικού κόστους, την πενταετία 2008- 2013, το 35,7%. «Η δυσαναλογία είναι εμφανής» υπογράμμισε.
Ως προς την αξιολόγηση των πανεπιστημίων, ο κ. Φωτόπουλος τόνισε ότι αυτή γίνεται τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά, ενώ αναφερόμενος ειδικά στις οικονομικές υπηρεσίες του πανεπιστημίου, ανέφερε ότι αυτές έχουν πιστοποίηση ISO, προσφέρουν δηλαδή υψηλών προδιαγραφών έργο.
Τέλος, η πρόεδρος των Διοικητικών Υπαλλήλων, Νάνσι Μιχοπούλου τόνισε ότι το μέτρο της διαθεσιμότητας αποτελεί «κόκκινη γραμμή». «Δεν περισσεύει ούτε ένας υπάλληλος» είπε.
Οι διοικητικοί υπάλληλοι πραγματοποίησαν σήμερα στάση εργασίας, ενώ έχουν προαναγγείλει δύο 48ωρες απεργίες γι’ αυτή την εβδομάδα και μια πενθήμερη για την επόμενη. Σε ανακοίνωσή τους, καλούν τους πρωτοετείς φοιτητές να μην προσέρχονται στις γραμματείες των σχολών για την εγγραφή τους.
Η περίοδος των εγγραφών ξεκινά την Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνεται στις 27 του μηνός.