Επίσημο διάλογο με τους εργαζομένους στον εμπορικό κλάδο αλλά «σε ρεαλιστικό πλαίσιο και με επιχειρήματα που θεμελιώνονται στις συνθήκες των καιρών», εξουσιοδοτήθηκε να ξεκινήσει το προεδρείο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), κατόπιν της συνεδρίασης του διοικητικού της συμβουλίου στη Θεσσαλονίκη, με την ευκαιρία της 78ης Διεθνούς Έκθεσης.
Της συνεδρίασης προηγήθηκε επίσκεψη εκπροσώπων του ΠΑΜΕ και της Πανελλαδικής Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων (ΠΑΣΕΒΕ), που επικεντρώθηκαν κυρίως στο ζήτημα της κλαδικής σύμβασης για το εμπόριο και εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη μείωση των μισθών. Ο διάλογος θα συνεχιστεί στην Αθήνα, όπως υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση της ΕΣΕΕ.
Κατά τη συζήτηση που ακολούθησε, το διοικητικό συμβούλιο ζήτησε τη διατήρηση της κλαδικής του εμπορίου αλλά με προϋπόθεση τη μείωση των μισθών της σημερινής κλαδικής σύμβασης άνω του 13%, ώστε να διατηρηθεί η μισθολογική διαφορά του συν – πλην 18% των κατώτατων αμοιβών της κλαδικής από τις αντίστοιχες της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης.
Το διοικητικό συμβούλιο ζήτησε τον επαναπροσδιορισμό της σύμβασης και την σύγκλιση των αμοιβών των διαφόρων ειδικοτήτων με τον βασικό μισθό του πωλητή, ως θεμέλιο. «Η υπογραφή σύμβασης με αυτό το περιεχόμενο θα εξασφαλίσει την συνέχειά της σε μία εποχή δύσκολη για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, θα αποτελέσει μία κίνηση καλής θέλησης προς την εργατική πλευρά και την ελληνική κοινωνία και θα καταδείξει την προσήλωση της ΕΣΕΕ και του εμπορικού κόσμου στον συνεχή και παραγωγικό διάλογο εργοδοτών – εργαζομένων», σημειώνει η Συνομοσπονδία σε ανακοίνωσή της.
Το διευρυμένο διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΕΕ προσδιόρισε ακόμη τις άμεσες προτεραιότητες του εμπορικού κόσμου σήμερα, οι οποίες συνοψίζονται στα εξής:
-Νομοθετική προστασία της «εντός κρίσης μικρομεσαίας επιχείρησης» και αυτόματη υπαγωγή της σε καθεστώς ευνοϊκών φορολογικών και ασφαλιστικών ρυθμίσεων.
-Εφαρμογή Τειρεσία «δύο ταχυτήτων» και εννέα κατηγοριών με βαθμολόγιο («credit score») και μοριοδότηση («point system») κατά το αμερικανικό πρότυπο.
-Δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας μικρομεσαίων επιχειρήσεων και παραγωγική συμμετοχή του εμπορίου στο νέο ΕΣΠΑ 2014 – 2020.
-Αλλαγές στο ασφαλιστικό καθεστώς των εμπόρων σε κρίση, με κεφαλαιοποίηση των οφειλών προς τον ΟΑΕΕ άνω των 20.000 ευρώ, ελεύθερη επιλογή κλάσης, μετατροπή σε ασφαλιστικό χρόνο και αφαίρεση συντάξιμου χρόνου από την αποδιδόμενη σύνταξη. Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους οφειλέτες εμπόρους, μέσω της ενεργοποίησης του ειδικού λογαριασμού για το Ταμείο Ανεργίας των εμπόρων.
-Συμμετοχή στο διάλογο για την επαγγελματική στέγη, υπό την προϋπόθεση ότι οι τυχόν μεταβολές δεν θα αφορούν τις υφιστάμενες μισθώσεις αλλά αυτές που θα συναφθούν μετά την ισχύ του νέου νόμου. Παράλληλα, πρέπει σε κάθε περίπτωση να διασφαλιστούν ως θεμέλια της ασφαλούς επιχειρηματικότητας η ελάχιστη χρονική διάρκεια προστασίας της μίσθωσης και η «ρήτρα εξόδου» για τον επιχειρηματία. Η ΕΣΕΕ συζητάει για τις νέες μισθώσεις μία κλιμακούμενη προστασία 6, 9 ή 12 χρόνων με αντίστοιχη αποζημίωση ή ένα σύστημα σαν το ιταλικό 6 χρόνια + 6 χρόνια παραμονής με πλήρωση αντικειμενικών κριτηρίων, όπως η συνέπεια και η εκπλήρωση των όρων της μίσθωσης.
-Ενότητα του εμπορικού κόσμου όλης της χώρας στην κατεύθυνση «καμία επιπλέον Κυριακή για τα καταστήματα, πέραν των επτά καθοριζόμενων από το νόμο».