Με τη συμμετοχή δεκάδων υπαλλήλων, καθηγητών, φοιτητών αλλά και εκπροσώπων της διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών έγινε σήμερα, Τρίτη, το μεσημέρι εκδήλωση διαμαρτυρίας για το θέμα της διαθεσιμότητας των διοικητικών του υπαλλήλων.
Στην εκδήλωση μίλησε ο πρύτανης του Ιδρύματος κ. Θεοδόσης Πελεγρίνης, η πρόεδρος του Συλλόγου ΔΕΠ της Ιατρικής κυρία Μαρία Λυμπέρη, ενώ παρέστη και ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου κ. Θάνος Δημόπουλος.
Οι ομιλητές αλλά και οι εκπρόσωποι του Ιδρύματος παρουσίασαν σειρά στοιχείων. Συγκεκριμένα είπαν ότι:
– Ο εξυπηρετούμενος φοιτητικός πληθυσμός του Ιδρύματος είναι 65.682, το διδακτικό προσωπικό είναι 1.974 και υπηρετούν σε αυτό 1.316 διοικητικοί υπάλληλοι (317 μόνιμοι υπάλληλοι και 999 ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου). «Σύμφωνα με την πρόσφατη αξιολόγηση των δομών και των υπηρεσιών του Πανεπιστημίου ο απαιτούμενος αριθμός διοικητικών υπαλλήλων για την κάλυψη των αναγκών του Ιδρύματος είναι 1.917. Δηλαδή αντί να απομακρύνει διοικητικούς υπαλλήλους η πολιτεία οφείλει να προσλάβει άλλους 600 προκειμένου το Πανεπιστήμιο να λειτουργεί ομαλά» ανέφεραν οι ομιλητές.
– Με βάση διεθνώς έγκυρες και αντικειμενικές μετρήσεις η αναλογία μη διδακτικού προσωπικού και φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι 1,66 ανά 100 φοιτητές, τη στιγμή που η μέση αναλογία στα πανεπιστήμια της Βρετανίας είναι 7,9 ανά 100 φοιτητές και των ΗΠΑ 9,5 ανά 100 φοιτητές.
Οι ομιλητές ανέφεραν ότι «η απόλυση των διοικητικών υπαλλήλων αποτελεί έναν ακόμη κρίκο στη μακρά αλυσίδα της απαξίωσης, διάλυσης και καταστροφής της δημόσιας δωρεάν τριτοβάθμιας παιδείας». Και δήλωσαν ότι με βάση τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί, τα αρμόδια υπουργεία και η κυβέρνηση στο σύνολό της θα πρέπει αμέσως να σταματήσουν το θέμα της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων, για να είναι συνεπείς στους όρους που εκείνοι έθεσαν.
Τέλος, προειδοποίησαν ότι ενδεχόμενη απομάκρυνση διοικητικών υπαλλήλων από τις θέσεις τους θα οδηγήσει νομοτελειακά στη διακοπή της λειτουργίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και των πανεπιστημίων της χώρας γενικότερα, γεγονός που θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες για την ελληνική κοινωνία και τη δημόσια υγεία.