Θετικό ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων προκύπτει τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι το ισοζύγιο προσλήψεων και απολύσεων στον ιδιωτικό μισθωτό τομέα της οικονομίας είναι θετικό κατά 165.702 θέσεις εργασίας, αποτελώντας την υψηλότερη επίδοση πρώτου εννεάμηνου έτους από οποιοδήποτε αντίστοιχο καταγεγραμμένο εννεάμηνο, δηλαδή από το 2001 έως σήμερα.
Η αύξηση θεωρείται αποτέλεσμα της επιβολής των νέων υψηλών προστίμων για την ανασφάλιστη εργασία, ενώ ένα μεγάλο μέρος των νέων προσλήψεων αφορά μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση. Από τις 165.623 προσλήψεις που αναγγέλθηκαν τον Σεπτέμβριο, οι 59.431 αφορούν συμβάσεις πλήρους απασχόλησης οι 85.685 μερικής απασχόλησης και οι 20.507 εκ περιτροπής εργασία. Ακόμη, 2.672 συμβάσεις αορίστου χρόνου, μετατράπηκαν σε συμβάσεις μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης. Από αυτές, οι 1.295 μετατράπηκαν με συμφωνία εργαζόμενου- εργοδότη και οι 676 με μονομερή απόφαση του εργοδότη. Από τις 102.501, συνολικά, αποχωρήσεις, οι 42.876 προήλθαν από οικειοθελείς αποχωρήσεις και οι 59.625 από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου.
«Οι εντατικοί και διασταυρούμενοι έλεγχοι για την ταυτοποίηση των δηλούμενων στοιχείων στο Πληροφοριακό Σύστημα “ΕΡΓΑΝΗ” με τα αντίστοιχα στοιχεία των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων θα συνεχισθούν» δήλωσε, κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης.
Ο κ. Βρούτσης ανέφερε, επίσης, ότι προτίθεται να επεκτείνει την επιβολή ισόποσου προστίμου 10.550 ευρώ σε όσους εργοδότες δεν συμπεριλάβουν τους εργαζόμενούς τους στην Αναλυτική Περιοδική Δήλωση που κάθε μήνα υποβάλλουν στο ΙΚΑ, ακόμη και εάν έχουν ήδη δηλώσει αυτούς τους εργαζόμενους στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο οι εργοδότες να δηλώνουν εργαζομένους στο σύστημα αλλά να μην καταβάλλουν, εν συνεχεία, τις εισφορές. Πρόσθεσε επίσης ότι, από την 1η Δεκεμβρίου, θα υποβάλλεται με την Αναλυτική Περιοδική Δήλωση το σύνολο των εισφορών για ασφαλιστικά ταμεία, δηλαδή των εισφορών για κύριες συντάξεις, επικουρικές και παροχές εφάπαξ.
Στη συνέχεια, ο υπουργός Εργασίας απέδωσε την αύξηση των προσλήψεων στα νέα υψηλότερα πρόστιμα που οδήγησαν «στη συμμόρφωση των εργοδοτών και τη «μεταφορά» αδήλωτων εργαζομένων σε νόμιμες θέσεις εργασίας.
«Η απόφαση να οριστούν τα υψηλότερα πρόστιμα που έχουν ποτέ επιβληθεί για την αδήλωτη εργασία έπιασε “τόπο”» τόνισε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος, ο υπουργός Εργασίας διαβεβαίωσε ότι, για το 2013, το ασφαλιστικό εξελίσσεται «εντός στόχων και προβλέψεων» και «δεν θα υπάρξει απολύτως καμία επίπτωση στην ομαλή ροή της συνολικής χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος».
«Από το σύνολο της ετήσιας κρατικής δαπάνης των 10,5 δισ. ευρώ για τις ανάγκες χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος το 2013, είχε προϋπολογιστεί να δοθεί στο ενδεκάμηνο εκτέλεσης το 91,7% και έχει δοθεί το 91,5%, με διασφαλισμένη, σε κάθε περίπτωση, την ομαλή και απρόσκοπτη καταβολή των συντάξεων» τόνισε ο υπουργός Εργασίας και πρόσθεσε ότι η «δέσμη των διαρθρωτικών και οργανωτικών παρεμβάσεων-“Ήλιος”, “Αριάδνη”, “Εστία”- συνιστά ένα ριζικό “νοικοκύρεμα” που θα κλείσει “τρύπες”, θα άρει αδικίες και ανισότητες όπου ακόμα υπάρχουν, θα βελτιώσει σημαντικά την εισπρακτική ικανότητα του συστήματος».
«Αυτό μας επιτρέπει να διαβεβαιώσουμε ότι και το 2014, αν και έτος μειωμένης συμμετοχής του Κρατικού Προϋπολογισμού στη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού, σύμφωνα με το εγκριθέν από τον Φεβρουάριο του 2013 επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, η χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος» κατέληξε ο κ. Βρούτσης.
Η θετική επίδοση του ισοζυγίου ροών του μηνός Σεπτεμβρίου 2013 είναι η μεγαλύτερη θετική επίδοση οποιουδήποτε αντίστοιχου καταγεγραμμένου μηνός Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα.
Από τα στοιχεία που γνωστοποιήθηκαν, προκύπτει ότι ο μήνας Σεπτέμβριος 2013 είναι ο έβδομος συνεχόμενος μήνας με θετικό ισοζύγιο στις ροές μισθωτής απασχόλησης, ενώ αθροιστικά για την περίοδο Ιανουάριος- Σεπτέμβριος 2013, οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν στις 802.881 θέσεις εργασίας, παρουσιάζοντας -σε ετήσια βάση- αύξηση κατά 25,4% και οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 637.179, εκ των οποίων οι 413.932 ήταν αποτέλεσμα καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου και οι 223.247 οικειοθελείς αποχωρήσεις. Έτσι, το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης του πρώτου εννεάμηνου του 2013 είναι θετικό και διαμορφώνεται στις 165.702 νέες θέσεις εργασίας, συνιστώντας, όπως και τους τελευταίους μήνες, μια ενθαρρυντική επίδοση, καθώς το εν λόγω επίπεδο είναι σημαντικά υψηλότερο του αντίστοιχου ισοζυγίου του πρώτου εννεάμηνου του 2012, που ανήλθε στις 33.646 θέσεις εργασίας.
Στα αποτελέσματα του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» του Σεπτεμβρίου καταγράφονται για πρώτη φορά οι χειρόγραφες εκπρόθεσμες υποβολές στις περιφερειακές υπηρεσίες του ΟΑΕΔ από 1ης Μαρτίου 2013 έως και 31 Σεπτεμβρίου 2013 που αφορούν ειδικές κατηγορίες επιχειρήσεων. Το μερίδιο συμμετοχής των εγγραφών αυτών δεν υπερβαίνει το 2% στο σύνολο των ροών απασχόλησης και άρα δεν επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα.
Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας, από τις 15 Νοεμβρίου 2013 θα μπορεί να γίνει η ηλεκτρονική καταγραφή του συνόλου των εργαζομένων και των επιχειρήσεων στον ιδιωτικό τομέα μέσω του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», στην οποία θα περιλαμβάνονται στοιχεία για το μορφωτικό επίπεδο, το φύλο, την ηλικία και την αμοιβή των εργαζομένων, πανελλαδικά, κατά πόλη και κατά περιφέρεια.