Τον Νοέμβριο καθορίζει ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης ως χρόνο ολοκλήρωσης του διαλόγου -που ξεκινά την ερχόμενη εβδομάδα με όλους τους φορείς και τα κόμματα- μέσα από τον οποίο θα αποφασιστεί το νέο μοντέλο του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).
Ο κ. Γεωργιάδης κατέθεσε επισήμως στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή τις εκθέσεις των δύο επιστημονικών επιτροπών για τον Οργανισμό κι ενημέρωσε ότι στόχος του υπουργείου, σε κάθε περίπτωση, είναι ο διάλογος να καταλήξει τότε στη στρατηγική επιλογή εάν ο ΕΟΠΥΥ θα είναι αγοραστής υπηρεσιών υγείας μόνο ή και πάροχος. Πρόσθεσε, επίσης, πως εφόσον επιλεγεί η ενιαία δομή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας -κάτι στο οποίο διαφαίνεται συμφωνία- στο αμέσως επόμενο στάδιο (και έως το τέλος του έτους) θα αποφασιστεί ο τρόπος υλοποίησης της μεταρρύθμισης.
Δεδομένου ότι θα διευθετηθούν ζητήματα κινητικότητας και δεν θα υπάρξει κανένα μεταβατικό στάδιο (δεν θα κλείσει δηλαδή, καμία μονάδα υγείας κατά τη διάρκεια της διοικητικής αναδιάρθρωσης), ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε ότι θα απαιτηθεί ειδική νομοθετική ρύθμιση σε πλήρη συνεργασία με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. «Να ολοκληρωθεί η διαβούλευση, η οποία θα είναι εξαντλητική και με όλους, τον Νοέμβριο, γιατί έχει μεγάλη σημασία η όποια απόφαση να έχει υλοποιηθεί στο διοικητικό κομμάτι γρήγορα, ώστε και ο ΕΟΠΥΥ να ξέρει τον ρόλο του και εμείς να αντιμετωπίσουμε τα θέματα» ξεκαθάρισε.
Ο υπουργός Υγείας, αφού μίλησε για «εθνικό στόχο» που υπερβαίνει τις κομματικές αντιπαραθέσεις, απηύθυνε κάλεσμα στις πολιτικές δυνάμεις να υπάρξει σύμπνοια.
«Δική μας δέσμευση είναι να εξελιχθεί ένας εξαντλητικός διάλογος, χωρίς αιφνιδιασμούς, με όλους και με τελικό στόχο μια ισχυρή πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας» τόνισε και ο υφυπουργός Υγείας Αντ. Μπέζας.
Υπέρ της διαμόρφωσης ενός ενιαίου πρωτοβάθμιου συστήματος υγείας τάχθηκε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Μ. Βλασταράκος, καθώς και η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, Βαρβάρα Ανεμοδουρά. Εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην κινητικότητα, που, όπως είπαν, σημαίνει απολύσεις, στην αλλαγή των εργασιακών σχέσεων και στο μέτρο του οικογενειακού γιατρού.
Οι επικεφαλής των δύο επιστημονικών επιτροπών, Κυριάκος Σουλιώτης και Παύλος Θεοδωράκης, αναφέρθηκαν στις στρεβλώσεις του συστήματος και ανέλυσαν το σκεπτικό των προτάσεών τους, τονίζοντας πως εκτός από το στοίχημα του νοικοκυρέματος, στόχος είναι η διαμόρφωση ενός ενιαίου συστήματος υγείας σε 24ωρη λειτουργία.
Τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ να είναι δωρεάν και δημόσιου χαρακτήρα η πρωτοβάθμια περίθαλψη εξέφρασαν οι βουλευτές Δ. Στρατούλης και Α. Ξανθός, δηλώνοντας ότι δίνουν το βάρος στους όρους και τις προϋποθέσεις του εγχειρήματος και ξεκαθαρίζοντας τη διαφωνία τους στα εργασιακά θέματα και την κινητικότητα, όπως προωθούνται από την κυβέρνηση.