«Κοσμικά κριτήρια» ωθούν όσους συνδέουν την Εκκλησία με το κοινωνικοπολιτικό σύστημα και «τίποτε δεν είναι πιο επικίνδυνο από αυτό», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, που προέταξε την οικογένεια ως αντίβαρο στην κρίση.
Ο Ιερώνυμος προήδρευσε της Ιεράς Συνόδου και αναφέρθηκε εκτενώς στον κυκεώνα προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας.
Σημείωσε ότι «οι πνευματικές φωνές στον τόπο μας μοιάζουν να έχουν σιγήσει. Οι νέοι μας μεταναστεύουν. Οι πολίτες έχουν κυριευθεί από απογοήτευση και τυφλή οργή κατά πάντων, ενώ οι εκπρόσωποι των κομμάτων διαξιφίζονται υπεραμυνόμενοι τις απόψεις τους με κύριο μέλημα τη διατήρηση της εξουσίας».
«Ο θεσμός της οικογενείας αποτελεί διαχρονικά το πιο εγγυημένο και ασφαλέστερο κοινωνικό πλαίσιο για την ορθή διαπαιδαγώγηση και την εν Χριστώ αγωγή των νέων μελών της κοινωνίας μας. Η οικογένεια διαπλάθει τις παιδικές ψυχές και προετοιμάζει τους πολιτικούς, τους καθηγητές, τους καλλιτέχνες, τους κληρικούς, τους ηγέτες του τόπου μας. Έχουμε χρέος να την κρατήσουμε ενωμένη και ισχυρή», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος, που παραδέχθηκε παράλληλα ότι «όλοι μας, και προσωπικά η ελαχιστότης μου, έχουμε μερίδιο ευθύνης για όσα βιώνουμε τα τελευταία έτη».
Αναφέρθηκε επίσης στην εμπλοκή της Εκκλησίας στην πολιτική αντιπαράθεση της τελευταίας περιόδου: «Πολλοί επιχειρούν να ταυτίσουν την Εκκλησία με μέρος του κοινωνικού και πολιτικού συστήματος. Να μας παρουσιάσουν σαν συνδιαχειριστές κοσμικής εξουσίας. Δεν υπάρχει τίποτα πιο επικίνδυνο από αυτό. Η Εκκλησία, παρ’ ότι συνιστά σάρκα από τη σάρκα του τόπου μας και έχει συνδεθεί αδιαχώριστα με την ιστορική του πορεία, ούτε ταυτίζεται με κόμματα ούτε αντλεί την ύπαρξή της από την Πολιτεία. Εντάσσεται φυσιολογικά σε ένα ευνομούμενο κράτος, σεβομένη τους νόμους που διέπουν το δημοκρατικό πολίτευμα. Κάθε άλλη προσέγγιση υπαγορεύεται από κοσμικά κριτήρια», υπογράμμισε ο Ιερώνυμος.