Δεκαέξι άτομα έχουν συλληφθεί μέχρι τώρα ως μέλη του διεθνούς κυκλώματος εισαγωγής και διακίνησης κοκαΐνης από τη Λατινική Αμερική στην Ελλάδα.
Στην παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, δόθηκαν λεπτομέρειες τόσο σε σχέση με τη σύσταση, όσο και με τον τρόπο λειτουργίας της οργάνωσης, η οποία αποτελείτο από πέντε τουλάχιστον παρακλάδια.
Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Αστυνομίας, οι αρχές παρακολουθούσαν το κύκλωμα εδώ κι ένα χρόνο. Η έρευνα ξεκίνησε έπειτα από παραγγελία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών για τη διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης, η οποία εκδόθηκε έπειτα από πόρισμα της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.
Σύμφωνα με την αστυνομία, η οργάνωση αναλάμβανε την αγορά μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης από χώρες της Λατινικής Αμερικής (Κολομβία, Εκουαδόρ και Βενεζουέλα), τις οποίες στη συνέχεια εισήγαγε στην Ελλάδα είτε μέσα σε εμπορευματοκιβώτια (απευθείας ή μέσω Αλβανίας), είτε μέσα σε χειραποσκευές από αέρος, ενώ στη συνέχεια τις προωθούσε για διακίνηση στο εσωτερικό.
Στη σχετική δικογραφία, εκτός από τα δεκαέξι συλληφθέντα άτομα περιλαμβάνονται άλλοι επτά άνδρες ως διευθύνοντες ή μέλη των εγκληματικών οργανώσεων, από τους οποίους τέσσερις είναι έγκλειστοι σε ελληνικές φυλακές, ένας σε φυλακές της Βενεζουέλας και οι υπόλοιποι δύο είναι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού.
Ανάμεσά τους κι ένας 44χρονος ανθυπαστυνόμος, ο οποίος είναι ήδη έγκλειστος στις φυλακές Κορυδαλλού για συμμετοχή του σε άλλη εγκληματική οργάνωση διάπραξης ενόπλων ληστειών σε φορτηγά αυτοκίνητα μεταφοράς τσιγάρων και άλλων εμπορευμάτων, καθώς και διαρρήξεις κοσμηματοπωλείων, η οποία εξαρθρώθηκε στα τέλη Αυγούστου.
Οι συλλήψεις έγιναν κατά τη διάρκεια της συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης με την κωδική ονομασία «Χιονοστιβάδα» και με την υποστήριξη της υπηρεσίας δίωξης ναρκωτικών των ΗΠΑ.
Όπως έγινε γνωστό, στους δεκαέξι συλληφθέντες περιλαμβάνεται ένας 45χρονος ομογενής από τη Γεωργία, που θεωρείται ηγετικό στέλεχος του διεθνούς δικτύου και ήταν διωκόμενος σε διεθνές επίπεδο, με εκκρεμείς «ερυθρές αγγελίες» της Interpol, για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση που διακινούσε ναρκωτικά (κοκαΐνη) και για απόπειρα ανθρωποκτονίας (συμβόλαιο θανάτου) εντός πλαισίου εγκληματικής οργάνωσης, στη Γεωργία. Επίσης κατηγορείται για πλαστογραφία και διακεκριμένη απάτη στο Αζερμπαϊτζάν.
Στους δεκαέξι περιλαμβάνεται ακόμα ένας 33χρονος ομογενής από την Αλβανία, που θεωρείται επίσης ηγετικό στέλεχος του δικτύου, σε βάρος του οποίου εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης για ηθική αυτουργία σε ανθρωποκτονία από πρόθεση κατά συναυτουργία, η οποία αφορά αντιδικία για μεταφορά ποσότητας 26 κιλών κοκαΐνης από τη Μαδρίτη προς την Ελλάδα.
Επίσης ανάμεσα στους δεκαέξι βρίσκονται ακόμα ένα 42χρονος, ηγετικό στέλεχος του δικτύου, μόνιμος κάτοικος Μαδρίτης, ένας 57χρονος υπήκοος από τη Βενεζουέλα, ένας 51χρονος από την Ουκρανία, τέσσερις Έλληνες, τρεις ομογενείς από την Αλβανία και τέσσερις Αλβανοί.
Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα κατά περίπτωση αδικήματα της διεύθυνσης και συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και της εισαγωγής, εμπορίας και διακίνησης ναρκωτικών.
Πώς δρούσε το κύκλωμα
Ως προς τη μεθοδολογία δράσης τους, η πρώτη εγκληματική οργάνωση συγκροτήθηκε από τον 45χρονο ομογενή από τη Γεωργία, ενώ ξεκίνησε τη δράση της τουλάχιστον από τις αρχές του 2013, με σκοπό την αγορά ναρκωτικών από τη Λατινική Αμερική και την περαιτέρω μεταφορά τους στην Ελλάδα με φορτηγό πλοίο. Για τη μεταφορά των χρηματικών ποσών, που προέρχονταν από την εμπορία των ναρκωτικών, φέρονται να στρατολογούσαν «αχυράνθρωπους» και να χρησιμοποιούσαν την «τεχνική του μυρμηγκιού», δηλαδή κατάτμηση του συνολικού ποσού σε περισσότερα μέρη κάτω από το όριο υποχρεωτικής αναφοράς ύποπτης συναλλαγής, που έχει τεθεί διεθνώς για την αντιμετώπιση του ξεπλύματος χρήματος, ώστε να μην κινούν υποψίες για τη φύση και το σκοπό της συναλλαγής.
Το απόγευμα της Τετάρτης σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, σε εμπορευματοκιβώτιο, με δηλωθέν νόμιμο φορτίο μπανανών, προερχόμενο από το λιμάνι του Εκουαδόρ, το οποίο αφίχθη τον Οκτώβριο με φορτηγό πλοίο, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν επιμελώς κρυμμένα, κάτω από το μεταλλικό πάτωμα, 108 ανισοβαρείς συσκευασίες κοκαΐνης, συνολικού μεικτού βάρους 119 κιλών περίπου.
Η δεύτερη εγκληματική οργάνωση συγκροτήθηκε τουλάχιστον από τον Μάρτιο, με σκοπό την εισαγωγή και διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης, από τη Λατινική Αμερική στη χώρα μας, μέσω της Αλβανίας. Ένα από τα ηγετικά της μέλη είναι έγκλειστος στις φυλακές, απ’ όπου φέρεται να καθοδηγούσε τα μέλη της οργάνωσης για την παραλαβή και διακίνηση των ναρκωτικών, να προέβαινε σε συμφωνίες για την εμπορία κοκαΐνης και να συντόνιζε την είσπραξη και συγκέντρωση μεγάλων χρηματικών ποσών προερχόμενων από την πώλησή της. Όπως προέκυψε, η εγκληματική οργάνωση είχε εισαγάγει μέσω Αλβανίας ναρκωτικά στη χώρα μας τουλάχιστον τέσσερις φορές.
Η τρίτη εγκληματική οργάνωση συγκροτήθηκε επίσης τουλάχιστον από το Μάρτιο, με σκοπό την καθημερινή διακίνηση μικροποσοτήτων κοκαΐνης σε χρήστες, κυρίως στην περιοχή της ΝΑ Αττικής και του Πειραιά. Η συγκεκριμένη οργάνωση λειτουργούσε με όρους «φατρίας», καθώς όλα τα μέλη της κατάγονται από την περιοχή των Αγίων Σαράντα Αλβανίας και συνδέονται μεταξύ τους με συγγενικούς δεσμούς, εξ αίματος ή εξ αγχιστείας.
Οι ποσότητες που προμηθευόταν συσκευάζονταν σε δόσεις του ενός γραμμαρίου και κάθε δόση πωλούνταν αντί του ποσού των 80 ευρώ. Η εγκληματική οργάνωση συγκρότησε ένα κλειστό κύκλο αγοραστών ναρκωτικών ουσιών, χρηστών κοκαΐνης, τους οποίους φέρεται να προμήθευε με δόσεις, κατόπιν παραγγελίας τους. Για να ενταχθεί κάποιος χρήστης στον κύκλο του «πελατολογίου» της οργάνωσης θα έπρεπε να τον έχει συστήσει άλλος αγοραστής-χρήστης που αναγνωριζόταν από την οργάνωση ως αξιόπιστος. Από τη διενεργηθείσα έρευνα προέκυψαν συνολικά 67 αγοραστές δόσεων κοκαΐνης, εκ των οποίων ταυτοποιήθηκαν πλήρως οι 45, οι οποίοι προμηθεύτηκαν από την οργάνωση από ελάχιστα γραμμάρια έως μερικές δεκάδες γραμμαρίων κοκαΐνης.
Η τέταρτη εγκληματική οργάνωση συγκροτήθηκε τουλάχιστον από τον Ιούνιο, με σκοπό τη μεταφορά και τη διάθεση ναρκωτικών στη χώρα από τη Βενεζουέλα. Ο επικεφαλής της δεν εμπλεκόταν απευθείας στην αγορά και διακίνηση των ναρκωτικών, αλλά ανέθετε τις διαπραγματεύσεις και τις επικοινωνίες με τη Βενεζουέλα καθώς και τα ταξίδια για την προμήθεια και μεταφορά της κοκαΐνης στα άλλα μέλη που ενεργούσαν υπό τις εντολές του.
Η πέμπτη εγκληματική οργάνωση, που είναι και η πλέον ολιγομελής, συγκροτήθηκε επίσης από τον Ιούνιο, με σκοπό την περαιτέρω διακίνηση και εμπορία των ποσοτήτων κοκαΐνης, που εισάγονταν από την Λατινική Αμερική, σε αγοραστές στην Αττική, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας.
Όλοι οι συλληφθέντες οδηγούνται σήμερα, Παρασκευή στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης.