Με τη μνημονιακή υποχρέωση των 4.000 απολύσεων από το Δημόσιο να παραμένει «αγκάθι» στη διαπραγμάτευση, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης συναντάται εκ νέου με την τρόικα.
Το προσχέδιο για το «δεύτερο κύμα» διαθεσιμότητας (Δεκεμβρίου) και ο κατάλογος των 12.500 δημόσιων υπαλλήλων του «πρώτου κύματος» (Σεπτεμβρίου) βρέθηκαν στο επίκεντρο της πρώτης συνάντησης του υπουργού με τους επικεφαλής της τρόικας, το πρωί της Παρασκευής.
Ο Κ.Μητσοτάκης, βγαίνοντας από το γραφείο του μετά τη συνάντηση, χαρακτήρισε καλή και παραγωγική τη συζήτηση με τους εκπροσώπους της τρόικας και τόνισε ότι υπήρξε «καλή πρόοδος» στη διαπραγμάτευση.
Σήμερα, θα συζητηθεί και το θέμα της προσμέτρησης στον συνολικό αριθμό των 4.000 δημοσίων υπαλλήλων που θα απολυθούν το 2013, των εργαζομένων που θα απολυθούν από τα αμυντικά συστήματα και την ΕΛΒΟ, μετά από την αναδιάρθρωσή τους, εφόσον κάτι τέτοιο αποφασίσει τελικά η κυβέρνηση.
Επίσης, θα συζητηθεί το θέμα των συμβασιούχων, που παραμένουν στις θέσεις τους με προσωρινές διαταγές δικαστηρίων (υπολογίζονται σε περίπου 6.000) και αναμένεται σε σύντομο χρονικό διάστημα να εξεταστούν οι υποθέσεις τους από τα δικαστήρια, μετά από νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ζητά να προσμετρηθούν στις απολύσεις που ζητά η τρόικα.
Σύμφωνα με το Έθνος, η εναλλακτική πρόταση του υπουργείου, ώστε να κλείσει ο αριθμός των 4.000 απολύσεων του 2013 είναι η απόλυση των 1.370 γιατρών του ΕΟΠΥΥ, λόγω κατάργησης των ειδικοτήτων στο πλαίσιο του νέου σχεδιασμού για την Υγεία.
Πάντως, οι γιατροί της Αθήνας προειδοποιούν ότι η αντίδραση στο παραπάνω σχέδιο θα είναι σφοδρή.