Tην έντονη αντίδραση τους για την διαγραφή μεγάλου αριθμού ασφαλιστικών διαμεσολαβητών (πάνω από 1.600) από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών και άλλα επιμελητήρια, εκφράζουν με κοινή ανακοίνωση τους 5 σωματεία διαμεσολαβούντων – Σύνδεσμος Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων, Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Συμβούλων, Πανελλήνιος Σύνδεσμος Συντονιστών Ασφαλιστικών Συμβούλων, Πανελλήνια Ομοσπονδία Ασφαλιστικών Πρακτόρων και Σύνδεσμος Συνεργαζόμενων με Μεσίτες LLOYD’S στην Ελλάδα- με επιστολή προς την Τράπεζα της Ελλάδος.
Οι διαμεσολαβούντες ζητάνε συνάντηση με την αναπληρώτρια προϊστάμενη τμήματος εποπτείας διαμεσολαβητών και διαφάνειας συναλλαγών κυρία Μαρία Κρητικού για την διευθέτηση των εκκρεμών υποθέσεων.
Όπως αναφέρεται στην επιστολή, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών καθώς και άλλα Επαγγελματικά Επιμελητήρια της χώρας, προέβησαν σε διαγραφή μεγάλου αριθμού ασφαλιστικών διαμεσολαβητών (άνω των 1600) από τα μητρώα τους, με το αιτιολογικό της μη έγκαιρης προσκόμισης ασφαλιστηρίων συμβολαίων επαγγελματικής αστικής ευθύνης.
Η ενέργεια αυτή όπως σημειώνουν οι φορείς, είχε ως αποτέλεσμα την πρόκληση τεράστιας αναστάτωσης σε όλο τον κλάδο των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, καθώς διεκόπησαν άδειες εργασίας ”στην συντριπτική πλειοψηφία τους άδικα και αναίτια”.
Όπως εξηγούν, στις περισσότερες των περιπτώσεων τα ασφαλιστήρια συμβόλαια έχουν κατατεθεί εμπρόθεσμα, είτε από τις ασφαλιστικές Εταιρείες που τα εξέδωσαν με ομαδική αποστολή, είτε από τους ίδιους τους ασφαλισμένους διαμεσολαβητές ”αλλά δυστυχώς τούτο δύσκολα αποδεικνύεται, καθώς τα επιμελητήρια δεν χορηγούν αριθμούς πρωτοκόλλου κατά την παραλαβή τους, παρά μόνο εάν τους ζητηθεί. Η δε, συστημένη επιστολή που έπρεπε να αποσταλεί από τα επιμελητήρια ως προειδοποίηση, πολλές φορές δεν επεδόθει, καθώς υπήρχαν εσφαλμένες διευθύνσεις”’ όπως σημειώνεται στην επιστολή και προστίθεται ότι ”από τα παραπάνω προκύπτει πως το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό”.
Στην επιστολή αναφέρεται η εκτίμηση του κλάδου, ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε εξαιτίας της ελλιπούς υποδομής και της έλλειψης σωστής μηχανογραφικής υποστήριξης, και εκτιμούν ότι το πρόβλημα θα διαιωνίζεται, ”εάν η διαδικασία εξακολουθεί να στηρίζεται σε χειροκίνητη διεκπεραίωση, χιλιάδων ετησίως ανανεωμένων συμβολαίων”.
Προκειμένου να καταθέσουν τις προτάσεις τους για την επίλυση του προβλήματος που ανέκυψε, αλλά και για τους τρόπους αποφυγής μελλοντικών εμπλοκών ζητούν παράταση τριών μηνών για την διευθέτηση των εκκρεμών υποθέσεων.