Για διαχρονικές ευθύνες της εκτελεστικής εξουσίας έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Χαράλαμπος Αθανασίου, στην γενική συνέλευση της ένωσης, το Σάββατο 11 Δεκεμβρίου, καθώς, όπως είπε, δεν έχει αναθεωρήσει τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, με αποτέλεσμα η κοινωνία να θεωρεί υπεύθυνη τη Δικαιοσύνη για την παραγραφή αδικημάτων υπουργών.
“Γνωρίζει ο λαός ότι δεν αποφασίζουν αόριστα τα δικαστήρια την παραγραφή, αλλά ο νόμος; Οι δικαστές έφτιαξαν τον νόμο περί ευθύνης υπουργών; Ποιος φταίει που παραγράφονται τα αδικήματα των υπουργών πριν καλά καλά αποκαλυφθούν; ” διερωτήθη ο κ. Αθανασίου, ενώ αναφέρθηκε “σε προσπάθεια επηρεασμού των δικαστών από πολιτικούς”.
Στην κοινή επιθυμία όλων η Δικαιοσύνη να λειτουργεί ταχύτερα, να εξασφαλίζει συνθήκες δίκαιης δίκης και να δίνει στον πολίτη την αίσθηση ότι του παρέχει την έννομη προστασία στον προσήκοντα χρόνο, αναφέρθηκε ο υπουργός Χάρης Καστανίδης στην ομιλία του. Αναφερόμενος στην κριτική που ασκείται τόσο σε πολιτικούς όσο και σε δικαστικούς λειτουργούς, υπογράμμισε:
«Υπολογίζω ότι, όπως ακριβώς μπορεί να διατυπώνεται η κρίση ελευθέρως προς την πολιτική και προς τους λειτουργούς της πολιτικής, κατά τον ίδιο τρόπο, σε οριακές περιπτώσεις, χωρίς ποτέ να προσωποποιείται η κρίση, ιδιαίτερα όταν αναφερόμαστε στον τρόπο λειτουργίας της Δικαιοσύνης, μπορούν ασφαλώς να εκφέρονται κρίσεις.
» Είμαι βέβαιος ότι, πρώτα απ’ όλα, αυτό το δέχονται οι ίδιοι οι δικαστικοί λειτουργοί. Πιστεύω πάντοτε ότι η αυτοκριτική για όλους μας είναι μια καθαρτήρια διαδικασία».
Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι είναι πρόθυμος διαχρονικά, για λογαριασμό του πολιτικού συστήματος, να αναλάβει τις ευθύνες για όσα δεν έγιναν.
«Δεν έχει σημασία να προσδιορίσει κανείς επιμέρους ευθύνες. Σημασία έχει ότι ισχύει η παρατήρηση πως οφειλόμενα δεν συνέβησαν, παρά το γεγονός ότι κατά καιρούς έχουν γίνει προσπάθειες οι οποίες και συνεχίζονται».
Στη συνέχεια εστίασε στους τρεις παράγοντες που πρέπει να ενισχυθούν, ώστε να επιτευχθεί η ταχεία και ορθή απονομή της Δικαιοσύνης: το ευνοϊκό δικονομικό πλαίσιο, το επαρκές ανθρώπινο δυναμικό και τις υποδομές.
«Θεωρώ ότι αυτή τη φορά γίνεται μια εκτεταμένη παρέμβαση στη διοικητική, την πολιτική και την ποινική δίκη με στόχο τον εξορθολογισμό τους», υπογράμμισε.