Τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα θα απονείμει το Πανεπιστήμιο Αθηνών στον κύπριο ποιητή και αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών Κυριάκο Χαραλαμπίδη, κατόπιν πρότασης του Τομέα Νεοελληνικής Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής.
«Είναι κατά γενική παραδοχή ένας από τους καλύτερους και γνωστότερους σύγχρονους Κύπριους ποιητές με σημαντική παρουσία στην ευρύτερη σύγχρονη ελληνική ποίηση. Πολύ περισσότερο στο έργο του με αφετηρία την Κύπρο προβάλλει με εγρήγορση, καλλιτεχνική ευαισθησία και λογιοσύνη τα εθνικά και πανανθρώπινα αιτήματα του καιρού μας» αναφέρεται στο σχετικό ψήφισμα του Τομέα Νεοελληνικής Φιλολογίας.
Ποιητής, αλλά και δοκιμιογράφος και μεταφραστής, ο Κυριάκος Χαραλαμπίδης γεννήθηκε το 1940 στην Άχνα της Αμμοχώστου. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, παρακολούθησε μαθήματα θεάτρου στην Αθήνα και ειδικεύτηκε σε θέματα Ραδιοφωνίας στο Μόναχο. Ακολούθως, εργάστηκε στην κυπριακή μέση εκπαίδευση (1965-1968), δίδαξε (1966-1967) στη Σχολή Θεάτρου του Εύη Γαβριηλίδη και από το 1968 ήταν στέλεχος του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου από όπου αφυπηρέτησε ως διευθυντής Ραδιοφωνίας. Είναι ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου και της Εταιρείας Συγγραφέων.
Στα γράμματα εμφανίστηκε το 1957, δημοσιεύοντας ποιήματα στο μαθητικό περιοδικό Αγωγή της Αμμοχώστου και στην εφημερίδα Κύπρος. Το πρώτο του βιβλίο ήταν η συλλογή Πρώτη πηγή (1961). Έκτοτε ακολούθησαν άλλες δώδεκα ποιητικές συλλογές με πιο πρόσφατες κυκλοφορίες στην Ελλάδα τις συλλογές Ίμερος (2012) και Στη γλώσσα της υφαντικής (2013). Οι συλλογές του Το αγγείο με τα σχήματα (1973), Αχαιών ακτή (1977), Αμμόχωστος βασιλεύουσα (1982) τιμήθηκαν με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης της Κύπρου, η συλλογή Θόλος (1989) βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών, ενώ η Μεθιστορία (1995) με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης της Ελλάδας.
Τα δοκίμιά του συγκεντρώθηκαν στη δίτομη έκδοση Ολισθηρός ιστός (2009). Για τη μετάφραση τριών ύμνων του Ρωμανού του Μελωδού τιμήθηκε με το Βραβείο της Ελληνικής Εταιρείας Μεταφραστών Λογοτεχνίας.
Έντονη ήταν η πολιτισμική δράση του ως προέδρου της Καλλιτεχνικής Επιτροπής του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου και μέλους των διοικητικών συμβουλίων άλλων πολιτισμικών φορέων της Κύπρου.
Για την προσφορά του στα γράμματα και στον πολιτισμό έχει τιμηθεί με το Διεθνές Επαθλο Καβάφη στην Αίγυπτο (1998), με το βραβείο Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών (2003), με το Βραβείο Πολιτιστικής Προσφοράς Τεύκρου Ανθία-Θοδόση Πιερίδη (2006) και με το Αριστείο Γραμμάτων, Τεχνών και Επιστημών της Κυπριακής Δημοκρατίας (2007).
Μεταφυσική στην αρχή, στοχαστική αργότερα, κάποτε αλληγορική και κρυπτική, πάντοτε σε διάλογο με τον μύθο, την Ιστορία και τους μεγάλους λυρικούς της νεοελληνικής ποίησης, η ποίηση του Χαραλαμπίδη επεξεργάζεται θεματικά τις περιπέτειες του κυπριακού ελληνισμού και μετασχηματίζει με τους τρόπους της λυρικής έκφρασης το συλλογικό βίωμα και το προσωπικό τραύμα.
Η τελετή αναγόρευσής του σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα τελετών του κεντρικού κτιρίου του Πανεπιστημίου (Πανεπιστημίου 30), την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου, στις 7.00 μ.μ.
Το έργο του τιμώμενου και τη συμβολή του στα ελληνικά γράμματα θα παρουσιάσουν στην προσφώνησή τους οι καθηγητές Νεοελληνικής Φιλολογίας Έρη Σταυροπούλου και Ευριπίδης Γαραντούδης. Μετά την επίδοση των διασήμων θα ακολουθήσει αντιφώνηση του τιμώμενου.
Ακούστε εδώ το ποίημα «Παιδί με μια φωτογραφία» από τη συλλογή Αμμόχωστος Βασιλεύουσα του Κυριάκου Χαραλαμπίδη, μελοποιημένο από τον Μάριο Τόκα, με τη φωνή του Δημήτρη Μητροπάνου.