ΙΣΑ: Εθνική προτεραιότητα τα μέτρα πρόληψης κατά του AIDS

Εθνικός στόχος για την Ελλάδα πρέπει να γίνει η αναχαίτιση της μετάδοσης του ιού HIV, αν θέλουμε να περιορίσουμε το θάνατο που σπείρει καθημερινά το AIDS, τονίζει με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS (1η Δεκέμβρη) ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

 

- Διαφήμιση -

Ο Ιατρικός Σύλλογος, επικαλούμενος στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, σημειώνει πως ο αριθμός των κρουσμάτων AIDS στη χώρα μας συνεχίζει να παρουσιάζει μεγάλη αύξηση, κυρίως ανάμεσα στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών λόγω έλλειψης αποτελεσματικών μέτρων πρόληψης.

 

Όπως λέει, τα αυστηρά μέτρα λιτότητας οδήγησαν σε περικοπή και πολλές φορές διακοπή πολλών επιτυχημένων προγραμμάτων για το AIDS, ακόμη και του ζωτικού, όπως λέει, προγράμματος ανταλλαγής συριγγών, που διαφύλαττε τις στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής στην αναχαίτιση της μετάδοσης του ιου .

 

Ο ΙΣΑ επισημαίνει πως η οικονομική κρίση, η πτώση της εμβολιαστικής κάλυψης για πολλά λοιμώδη νοσήματα και η διηπειρωτική μετακίνηση μεγάλων ομάδων πληθυσμών με άσχημες υγειονομικές συνθήκες, κυρίως από την Αφρική όπου βρίθει το AIDS, αύξησε τον τελευταία καιρό ανεξέλεγκτα τη μετάδοση πολλών λοιμωδών νοσημάτων, και κυρίως του AIDS.

 

Παράλληλα, προσθέτει, τα κονδύλια των νοσοκομείων για τα αντιρετροϊκά φάρμακα υψηλού κόστους είναι πολύ περιορισμένα και εξαντλούνται γρήγορα λόγω των οριζόντιων περικοπών, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς φαρμακευτική αγωγή.

 

«Έτσι, πολλές φορές οι ασφαλισμένοι ασθενείς αναγκάζονται να σταματήσουν την αντιρετροϊκή θεραπεία. Την ίδια στιγμή, που οι ανασφάλιστοι ασθενείς με AIDS δεν έχουν τα χρήματα ούτε καν να την ξεκινήσουν…οπότε συνεχίζουν να μεταδίδουν αδιακρίτως τον ιό».

 

Ο ΙΣΑ κάνει λόγο για απειλή της Δημόσιας Υγείας, καθώς, όπως τονίζει, ένας ασθενής που παίρνει τα φάρμακά του δεν μεταδίδει τον ιό ή τον μεταδίδει σε πολύ μικρή πιθανότητα, ενώ, αντίθετα, ενας ασθενής που δεν παίρνει τα φάρμακά του, είναι έντονα μεταδοτικός.

 

Τονίζει ακόμη πως μόνο στην τριετία 2010 – 2013 σημειώνεται εντυπωσιακή αύξηση του αριθμού των φορέων του ιού HIV και από 5,4 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού που ήταν το 2010, φτάσαμε στα 10,7 ανά 100.000 πληθυσμού το 2012 και 7,2 μέχρι στιγμής το 2013. Από τις καταγραφές του ΚΕΕΛΠΝΟ δηλώνεται ότι από το 1981 που παρουσιάστηκε το πρώτο κρούσμα στη χώρα μας ως σήμερα, καταγράφηκαν λιγότεροι από 14.000 άνθρωποι με τη διάγνωση του AIDS.

 

Όμως αυτοί που δεν καταγράφηκαν και αυτοί που δεν διαγνώστηκαν ακόμη, συνεχίζουν να είναι πολλαπλάσιοι και να αποτελούν απειλή για τη δημόσια υγεία, σημειώνει ο Ιατρικός Σύλλογος και προσθέτει:

 

«Η δήλωση των κρουσμάτων AIDS που θεσμοθετήθηκε το 1986 με την Υ. Α. Α1/6122/19-9-1986, ήταν στην Ελλάδα ο κυριότερος τρόπος παρακολούθησης της νόσου, ενώ η δήλωση των οροθετικών ατόμων ξεκίνησε μολις το 1998 μέσα από μία επιβεβλημένη ανώνυμη και απόρρητη διαδικασία. Σαφή οπισθοδρόμηση στην επιδημιολογική καταγραφή και αποτελεσματική συμμόρφωση (compliance) του οροθετικού πληθυσμού αποτέλεσε η στοχοποίηση των ιερόδουλων οροθετικών το 2011-2012 εκ μέρους των τότε ιθυνόντων της Υγείας. Επρόκειτο για ένα μεγάλο λάθος εθνικής στρατηγικής, διότι η ποινικοποίηση των ατόμων που νοσούν ή των φορέων του ιού, όπως και αν έχουν κολλήσει τη λοίμωξη, δε βοηθά σε τίποτε, αλλά μόνο αναχαιτίζει κάθε προσπάθεια επιδημιολογικής καταγραφής και κάθε δυνατότητα παρέμβασης της πολιτείας».

 

Μιλώντας για τα μέτρα πρόληψης και διαφύλαξης της Δημόσιας Υγείας στο 25ο Πανελλήνιο Συνέδριο του AIDS, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνων Γιώργος Πατούλης τόνισε πως «πριν η Ελλάδα τεθεί σε τροχιά πανδημίας», άμεση προτεραιότητα για την προστασία της Δημόσιας Υγείας από το AIDS αποτελεί η λήψη μέτρων, όπως:

 

1) η διασφάλιση επαρκούς ποσότητας αντιρετροϊκής θεραπείας για όλους τους ασθενείς με HIV λοίμωξη και η συμμόρφωση τους στη θεραπευτική αγωγή, ώστε να είναι καλυμμένοι και να μη μεταδίδουν τον ιό στο γενικό πληθυσμό

 

2) η διεξαγωγή εθνικών προγραμμάτων για το AIDS (π.χ. προγράμματα ανταλλαγής συριγγών) που διαφύλαγε τις στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής στους χρήστες ουσιών, ως προς την αναχαίτιση μετάδοσης του ιου .

 

3) η λειτουργία οίκων ανοχής με ιερόδουλες ιατρικά ελεγμένες μέσα από πιστοποιημένες και αδειοδοτημένες διαδικασίες

 

4) η αποφυγή στοχοποίησης του νοσούντα πληθυσμού και των φορέων του ιού και παράλληλο σεβασμό στο ιατρικό απόρρητο και στον ανθρώπινο πόνο

 

5) η ευαισθητοποίηση του πληθυσμού στη χρήση προφυλακτικού και τα ενημερωτικά προγράμματα παιδιών και εφήβων, τόσο στο σχολείο όσο και στην οικογένεια για την πρόληψη του AIDS, κατά τη σεξουαλική επαφή.

 

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών καλεί την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να αναπτύξει μια Εθνική στρατηγική για την προστασία της Δημόσιας υγείας από το AIDS «και να πάρει άμεσα μέτρα πρόληψης και προστασίας του πληθυσμού, καλύπτοντας τα κενά του τελευταίου χρονικού διαστήματος, πριν θρηνήσουμε μαζικά χιλιάδες θύματα του AIDS».

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ