Πρόγραμμα Επαγγελματικής Κατάρτισης Εργαζομένων (ΛΑΕΚ 0,45%) θα υλοποιηθεί και το 2014, σύμφωνα με απόφαση της Διοίκησης του ΟΑΕΔ. Σχετική εγκύκλιο προβλέπει ότι στο πρόγραμμα μπορούν να λάβουν μέρος ιδιωτικές επιχειρήσεις και φορείς του Δημοσίου, ενώ το προσωπικό το οποίο έχουν δικαίωμα να καταρτίσουν πρέπει να είναι ασφαλισμένο στο ΙΚΑ και να υπάγεται έστω και σε ένα κλάδο ασφάλισης του ΟΑΕΔ.
Το ποσό που δικαιούται να λάβει κάθε επιχείρηση για προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης, που θα υλοποιήσει το έτος 2014, διαμορφώνεται ως εξής:
– Το 70% της εργοδοτικής εισφοράς (0,45%) που θα καταβάλλει κάθε επιχείρηση το έτος 2014, εφόσον οι δαπάνες κατάρτισης είναι μεγαλύτερες ή ίσες με το ποσό αυτό.
– Το 100% των δαπανών κατάρτισης, εφόσον η επιχείρηση θα καταβάλλει δαπάνες για κατάρτιση μικρότερες ή ίσες του 70% του ποσού της εργοδοτικής εισφοράς (0,45%) που θα καταβάλλει το έτος 2014.
Επιχειρήσεις που δεν υλοποίησαν προγράμματα κατάρτισης ΛΑΕΚ το έτος 2013 μπορούν να μεταφέρουν και να χρησιμοποιήσουν το 70% του ποσού της εργοδοτικής εισφοράς (0,45%) του έτους 2013 που έχουν καταβάλλει στο ΙΚΑ.
Επιχειρήσεις που δεν εξήντλησαν το 70% της εργοδοτικής εισφοράς το 2013, μπορούν να μεταφέρουν και να χρησιμοποιήσουν το υπόλοιπο ποσό μέχρι τη συμπλήρωση του παραπάνω ποσοστού στο έτος 2014.
Κατά τη διάρκεια της κατάρτισης οι συμμετέχοντες πρέπει να έχουν την ιδιότητα του εργαζόμενου στην συγκεκριμένη επιχείρηση.
Η συμμετοχή των εργαζόμενων της επιχείρησης στο πρόγραμμα κατάρτισης, σύμφωνα με την εγκύκλιο, αποτελεί και υπεύθυνη δήλωση της επιχείρησης ότι εργάζονται στην επιχείρηση κατά τη χρονική διάρκεια της κατάρτιση και καταβάλλεται για αυτούς η εργοδοτική εισφορά ΛΑΕΚ 0,45%. Εξαιρούνται οι εποχικές επιχειρήσεις (Αρθρο 24 του Ν. 1836/89).
Ένας εργαζόμενος δύναται να καταρτισθεί μέχρι 100 ώρες συνολικά. Δεν προσμετράται ως συμμετοχή εργαζόμενου σε πρόγραμμα κατάρτισης η περίπτωση ακύρωσης προγράμματος από την επιχείρηση.
Σύμφωνα με την απόφαση, για τα προγράμματα κατάρτισης που υλοποιούνται μέσω εκπαιδευτικού φορέα ή με ξαωτερικούς συνεργάτες, το μέσο ωριαίο κόστος, δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 33 ευρώ.
Για τα προγράμματα που υλοποιούνται με εσωτερικούς εκπαιδευτές, το μέσο ωριακό κόστος διαμορφώνεται για έως τρείς εργαζόμενους στο τμήμα στα 33 ευρώ. Έως έξι εργαζόμενους στα 25 ευρώ, έως δέκα εργαζόμενους στα 19 ευρώ, έως 15 στα 16 ευρώ και έως 33 εργαζόμενους στο τμήμα στα 12 ευρώ.
Σε περίπτωση που η επιχείρηση κάνει χρήση εργαζόμενου ως γραμματειακή υποστήριξη , ισχύουν τα εξής:
α) Για προγράμματα κατάρτισης που υλοποιούνται εκτός ωραρίου εργασίας, εντός ή εκτός ορίων Νομού που εργάζεται ο καταρτιζόμενος, η καταβολή ωριαίας αμοιβής είναι υποχρεωτική. Εξαιρούνται τα προγράμματα που υλοποιούνται στο εξωτερικό. Η αμοιβή αυτή ορίζεται στο ποσό των πέντε ευρώ ανά ώρα κατάρτισης. Στο ποσό των πέντε ευρώ συμπεριλαμβάνονται οι εισφορές των εργαζόμενων.
β) Για προγράμματα κατάρτισης, που υλοποιούνται εντός ωραρίου εργασίας δικαιολογείται -εφόσον η επιχείρηση επιθυμεί- ως δαπάνη του προγράμματος ποσό ίσιο με το ωρομίσθιο του καταρτιζόμενου, ανά ώρα κατάρτισης.
Σε περίπτωση που η επιχείρηση κάνει χρήση εσωτερικού εκπαιδευτή για προγράμματα κατάρτισης που υλοποιούνται ενός η εκτός ωραρίου εργασίας η καταβολή ωριαίας αμοιβής είναι προαιρετική και ορίζεται στο ποσό των 15 ευρώ αν ώρα κατάρτισης.
Σε περίπτωση που η επιχείρηση καταρτίσει άτομα με ειδικές ανάγκες, για προγράμματα που υλοποιούνται εντός η εκτός ωραρίου εργασίας η καταβολή ωριαίας αμοιβής είναι υποχρεωτική. Η αμοιβή αυτή ορίζεται στο ποσό των επτά ευρώ ανά ώρα κατάρτισης. στο ποσό των επτά ευρώ συμπεριλαμβάνονται οι εισφορές των εργαζόμενων. Στην περίπτωση αυτή το μέσο ωριαίο κόστος αυξάνεται κατά δύο ευρώ.
Η καταβολή της ωριαίας αμοιβής αποτελεί μέρος των συνολικών εξόδων του προγράμματος και πρέπει να γίνεται με την ολοκλήρωση της υλοποίησης του προγράμματος και οπωσδήποτε πριν την υποβολή της αίτησης αποπληρωμής στο Πληροφοριακό Σύστημα του ΛΑΕΚ.
Εάν αποδειχθεί ότι η επιχείρηση δεν κατέβαλε τη σχετική δαπάνη, τότε ο ΟΑΕΔ επιβάλει ως ποινή την μη αποπληρωμή του προγράμματος κατάρτισης. Σύμφωνα με την εγκύκλιο του προγράμματος, που έχει αναρτηθεί στον διαδικτυακό τόπο του ΟΑΕΔ, δεν επιτρέπονται αλλαγές, μέχρι πέντε ημέρες πριν την ημερομηνία έναρξης, στον τίτλο, το περιεχόμενο και το συνολικό αριθμό των ωρών κατάρτισης, καθώς και στον τόπο υλοποίησης του προγράμματος.
Αντίθετα, επιτρέπονται αλλαγές στους καταρτιζόμενους, όπως αυτοί έχουν δηλωθεί αρχικά, εφόσον η αλλαγή τους καταχωρηθεί στο Ηλεκτρονικό Πληροφοριακό Σύστημα του ΛΑΕΚ μέχρι δύο εργάσιμες ημέρες πριν την έναρξη του προγράμματος κατάρτισης.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι απουσίες για κάθε καταρτιζόμενο δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 10% του συνόλου των ωρών κατάρτισης που έχουν δηλωθεί.. Ειδικά για εργαζόμενους που ανήκουν στην κατηγορία των ΑΜΕΑ το ποσοστό απουσιών προβλέπεται αυξημένο στο 20%.
Σε κάθε πρόγραμμα κατάρτισης πραγματοποιούνται επιτόπιοι έλεγχοι ανάλογα με τη διάρκεια του προγράμματος.
Με ευθύνη της επιχείρησης και του φορέα υλοποίησης πρέπει να παρέχεται κάθε διευκόλυνση προς τους ελεγκτές, ώστε να μπορούν να μεταβούν στην αίθουσα υλοποίησης του προγράμματος εντός 10 λεπτών από την προσέλευση τους.
Σε περίπτωση που κατά τον έλεγχο διαπιστωθούν απουσίες καταρτιζομένων που δεν έχουν δηλωθεί μέχρι και 20 λεπτά μετά την έναρξη του προγράμματος, τότε θεωρείται ότι οι συγκεκριμένοι καταρτιζόμενοι απουσίαζαν και από όλες τις ημέρες κατάρτισης που έχουν προηγηθεί.
Ο έλεγχος χαρακτηρίζεται αρνητικός και το πρόγραμμα κατάρτισης απορρίπτεται και δεν αποπληρώνεται όταν διαπιστωθεί ότι:
– Απουσιάζουν όλοι οι καταρτιζόμενοι ή σε κάθε περίπτωση ποσοστό άνω του 50% του αριθμού που η επιχείρηση έχει δηλώσει.
– Στην περίπτωση συμμετοχής στο πρόγραμμα κατάρτισης ενός μόνο καταρτιζόμενου από μια επιχείρηση, ο έλεγχος είναι αρνητικός μόνον εάν δεν έχει καταχωρηθεί η απουσία.
– Απουσιάζει ο εκπαιδευτής.
– Ο διδάσκων κατά τον έλεγχο εκπαιδευτής δεν έχει δηλωθεί στο πρόγραμμα.
– Στην αίθουσα κατάρτισης υπάρχουν πάνω από 33 άτομα, εκτός των εκπαιδευτών.
– Το πρακτικό μέρος του προγράμματος γίνεται χωρίς την παρουσία εκπαιδευτή.
– Το θεωρητικό μέρος του προγράμματος δεν γίνεται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους που πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζονται με τη σχετική εγκύκλιο.
– Δεν υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης ή δεν παρασχέθηκαν οι διευκολύνσεις ώστε οι ελεγκτές να μεταβούν στο χώρο εντός του προβλεπόμενου χρόνου των 10 λεπτών.
– Έχει γίνει αλλαγή στον τίτλο ή το περιεχόμενο του προγράμματος ή το συνολικό αριθμό των ωρών του προγράμματος κατάρτισης.
– Έχει γίνει αλλαγή στις ώες ή τις ημέρες υλοποίησης, χωρίς να έχει ενημερώσει η επιχείρηση ηλεκτρονικά το πληροφοριακό σύστημα του ΛΑΕΚ.
– Στην αίθουσα βρίσκονται ως καταρτιζόμενοι άτομα διαφορετικά από αυτά που έχουν δηλωθεί.
– Δεν υπάρχει ηλεκτρονικός υπολογιστής με σύνδεση στο διαδίκτυο.
– Έχει δηλωθεί ηλεκτρονικά διαφορετικό ΚΠΑ απο αυτό που βρίσκεται ο τόπος υλοποίησης του προγράμματος.
– Δεν εντοπιστεί ο χώρος υλοποίησης του προγράμματος λόγω ελλιπών η ανακριβών στοιχείων.
Τα προγράμματα κατάρτισης υλοποιούνται από την ημερομηνία δημοσίευσης της απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως έως και την 20η Δεκεμβρίου 2014.