Περισσότερα από 2,4 δις δολάρια συγκέντρωσε η διεθνής κοινότητα για τη στήριξη των εκατομμύρια Σύρων που πλήττονται για τρίτη συνεχή χρονιά από τον εμφύλιο πόλεμο στη χώρα τους. Τα κεφάλαια δεσμεύτηκαν ότι θα διαθέσουν τα κράτη-δωρητές που συμμετείχαν στη 2η Διεθνή Διάσκεψη Δωρητών για την Συρία που έλαβε χώρα την εβδομάδα που μας πέρασε στο Κουβέιτ.
Ο κύριος στόχος της Διάσκεψης που πραγματοποιήθηκε μετά από έκκληση του ΟΗΕ ήταν η κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας για άμεση χρηματοδοτική στήριξη και αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στους εκατομμύρια άμαχους Σύρους. “Περίπου 9,3 εκατομμύρια άνθρωποι, σχεδόν ο μισός πληθυσμός της Συρίας, έχουν επείγουσα ανάγκη για βοήθεια” είπε με τον πιο δραματικό τρόπο ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν αναδεικνύοντας παράλληλα το σημαντικό μεταναστευτικό ζήτημα που έχει δημιουργηθεί στις γειτονικές χώρες.
Στην 2η Διάσκεψη Δωρητών συμμετείχαν εκπρόσωποι από 69 χώρες και 24 διεθνείς οργανισμούς ενώ την Ελληνική Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Παναγιώτης Μίχαλος, Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών. Εκεί ο κ. Μίχαλος αναφέρθηκε στην έμπρακτη στήριξη της Ελλάδα προς τη Συρία αλλά και στην ανάγκη εξεύρευσης μόνιμης λύσης στο συριακό ζήτημα. Παράλληλα, στο περιθώριο της Διάσκεψης, είχε συναντήσεις με πολλούς ΥΠΕΞ όπου και συζητήθηκαν διμερή θέματα.
Σε ότι αφορά τη Διάσκεψη, τα Ηνωμένα Έθνη είχαν αρχικά κάνει έκκληση για 6,5 δις δολάρια, πρόκειται για την μεγαλύτερη έκκληση βοήθειας στην ιστορία τους, ώστε να μπορέσουν για το τρέχον έτος να παρέχουν πλήρη ιατρική φροντίδα, τροφή, νερό και στέγη σε όλους τους πρόσφυγες της Συρίας αλλά και στους πολίτες στο εσωτερικό της χώρας. Ωστόσο, όπως είπαν αξιωματούχοι του ΟΗΕ σε συνέντευξη τύπου μετά και το πέρας της Διάσκεψης, δεν ανέμεναν να συγκεντρώσουν ολόκληρο το ποσό, αλλά ήλπισαν μεταξύ άλλων πως με την Διάσκεψη αυτή θα στραφεί εκ νέου η προσοχή της διεθνούς κοινότητας στη μείζονα ανθρωπιστική κρίση της Συρίας. Παράλληλα, στη φετινή Διάσκεψη συγκεντρώθηκε 1 δις δολάρια παραπάνω από ότι στην περσινή (1,5 δις) ενώ όπως είπαν αξιωματούχοι του ΟΗΕ, θα συνεχίσουν να αναζητούν κεφάλαια.
Η Διάσκεψη άνοιξε με την προσφορά του Κουβέιτ όπου ο Εμίρης του Κουβέιτ, σεΐχης Σαμπάχ αλ Άχμαντ αλ Τζάμπερ αλ Σαμπάχ ανακοίνωσε ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 500 εκ δολαρίων. Όπως είπε, “οι φλόγες της ανθρωπιστικής κρίσης στη Συρία συνεχίζονται καταστρέφοντας όλα τα σημάδια της ζωής”. Στη συνέχεια, ο Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζον Κέρι, ανακοίνωσε δωρεά ύψους 380 εκ. δολαρίων λέγοντας πως η ανθρωπιστική κατάσταση στη Συρία “είναι ένα αίσχος που θα πρέπει να προσβάλλει κάθε λογική συνείδηση”.
Παράλληλα πρόσθεσε πως η νέα χρηματοδότηση έφερε τη συνολική συμβολή της ανθρωπιστικής βοήθειας των ΗΠΑ στην Συρία, σε 1,7 δις δολάρια μέσα σε τρία χρόνια. Επιπλέον, ανθρωπιστική βοήθεια δεσμεύτηκαν ότι θα στείλουν τα περισσότερα κράτη-δωρητές που συμμετείχαν στη Διάσκεψη. Ενδεικτικά, η Βρετανία δεσμέυτηκε ότι θα προσφέρει 164 εκ. δολάρια, η ΕΕ μέσω της Κομισιόν επιπλέον 224 εκ. δολάρια, η Ιταλία 38 εκ., η Ιαπωνία 120 εκ., η Νορβηγία 75 εκ., η Ελβετία 34 εκ., η Γαλλία 27.6 εκ, η Γερμανία 110 εκ δολάρια κ.α. Η Ελλάδα φέτος θα συνεισφέρει με το ποσό των 100.000 ευρώ.
Εκπροσωπόντας την Ελληνική Κυβέρνηση, ο Παναγιώτης Μίχαλος επανέλαβε την προσήλωση της Ελλάδας στη διπλωματική διαδικασία εξεύρεσης μόνιμης λύσης στο συριακό ζήτημα. Παράλληλα, τόνισε ότι η Ελλάδα στέκεται αρωγός, από την αρχή της κρίσης στη Συρία, στην διεθνή διπλωματική προσπάθεια για την υποστήριξη των περίπου 3 εκατομμύρια Σύρων προσφύγων που έχουν καταφύγει σε γειτονικές χώρες.
Όπως χαρακτηριστικά είπε, “η Ελλάδα ανησυχεί βαθύτατα για την κλιμάκωση της παρατεταμένης ανθρωπιστικής κρίσης στη Συρία και από τη θέση της Προεδρίας της ΕΕ που έχει για το πρώτο εξάμηνο του 2014, θα στηρίξει και θα προωθήσει όλες τις κοινές πρωτοβουλίες της ΕΕ, τόσο για την αντιμετώπιση της κρίσης όσο και στο να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να βρεθεί μια βιώσιμη πολιτική λύση για την Συρία”. Επιπλέον, “παρά τους οικονομικούς περιορισμούς, η Ελληνική Κυβέρνηση αποφάσισε να συνεισφέρει ένα συμβολικό ποσό για τη βοήθεια των προσφύγων στη Συρία”.
Στο περιθώριο της Διεθνούς Διάσκεψης, ο κ. Μίχαλος είχε προγραμματισμένη συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου Nabil Fahmy όπου συζήτησαν θέματα μεταφορών, την υπογραφή Αεροπορικής Συμφωνίας, την συνεργασία μεταξύ λιμένων, την αύξηση του τουρισμού αλλά και τα προβλήματα που έχουν ελληνικές εταιρείες στην Αίγυπτο όπως η τσιμεντοβιομηχανία του Τιτάνα, που αποκρατικοποιούνται και μετά από δικαστήρια κρατικοποιούνται.
Ο Αιγύπτιος υπουργός εξέφρασε την αγανάκτηση του για τους ντόπιους δικαστές ενώ θεωρεί πως θα λύσουν το θέμα μόλις εκλέξουν Βουλή και Πρόεδρο. Ο κ. Μίχαλος, συναντήθηκε επίσης με τον Υφυπουργό Εξωτερικών του Ιράν Hossein Amir Abdollahian και επιβεβαίωσε την υποστήριξη της χώρας μας στην ειρηνευτική διαδικασία της Γενεύης. Παράλληλα, συζήτησαν για το πως θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν την ενδιάμεση προσωρινή συμφωνία για περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης ώστε να καλλιεργηθούν διμερείς οικονομικές και πολιτικές σχέσεις.
Όπως ειπώθηκε, προγραμματίζεται στο άμεσο μέλλον επίσκεψη ελληνικής αντιπροσωπείας στο Ιράν για συζητήσεις. Επίσης, ο κ. Μίχαλος είχε συνάντηση με την αρμόδια Επίτροπο της ΕΕ για θέματα Διεθνούς Συνεργασίας και Ανθρωπιστικής Βοηθείας Kristalina Georgieva όπου συζήτησαν θέματα συντονισμού της πολιτικής των κρατών μελών της ΕΕ στον τομέα της μετανάστευσης.
Συνάντηση επίσης είχε με τον Υπουργό Οικονομικών της Σαουδικής Αραβίας Ibrahim Abdulaziz Al-Assaf όπου του ζήτησε την επίσπευση της σύγκλησης της επόμενης Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής ενώ με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας Lapo Pistelli συζήτησε θέματα που αφορούν στην υλοποίηση του αγωγού TAP και την ενίσχυση της ναυτιλιακής συνεργασίας, ιδίως εν όψει της ελληνικής και της επικείμενης ιταλικής Προεδρίας της ΕΕ.