Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Κεφαλλονιά, μετά τον σεισμό των 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες για την καταγραφή των ζημιών και την αποκατάσταση των πληγέντων.
Σύμφωνα με την απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας:«Αποφασίζουμε την κήρυξη σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Κεφαλληνίας – Ιθάκης και συγκεκριμένα του Δήμου Κεφαλληνίας προκειμένου να αντιμετωπισθεί η υπάρχουσα δυσμενής κατάσταση. Ο συντονισμός θα ανατεθεί στον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων».
45 μετασεισμοί
Εν τω μεταξύ σαράντα πέντε μετασεισμοί, μεγέθους από 3 έως 5,1 βαθμούς Ρίχτερ, είχαν καταγράψει μέχρι τις 9 το πρωί της Δευτέρας οι σεισμογράφοι στην Κεφαλονιά.
Οι σεισμολόγοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί, καθώς δεν είναι σαφές εάν η δόνηση των 5,8 βαθμών ήταν ο κύριος σεισμός και όχι προσεισμός.
Με εντολή του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, μετέβη εσπευσμένα στην Κεφαλλονιά, καθώς επίσης οι γενικοί γραμματείς Πολιτικής Προστασίας Πάτροκλος Γεωργιάδης, Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος, Υγείας Πελοπίδας Καλλίρης, Παιδείας Αθανάσιος Κυριαζής για τον αποτελεσματικότερο και ταχύτερο επί τόπου συντονισμό.
Πλοία θα φιλοξενήσουν τους πληγέντες
Τα σχολεία τόσο στην Κεφαλλονιά, όσο και στη Ζάκυνθο θα παραμείνουν σήμερα, Δευτέρα, κλειστά, ενώ στο νησί έχει ήδη φτάσει το πλοίο το Superfast 11 προκειμένου να φιλοξενήσει προσωρινά όσους δεν μπορούν να επιστρέψουν άμεσα στα σπίτια τους. Το Superfast 11 διαθέτει 700 κλίνες.
«Συνέχεια επιβιβάζεται κόσμος από την ώρα που έδεσε το πλοίο στο λιμάνι του Αργοστολίου. Μέχρι τις 10.00 είχαν μπει περίπου 300 άτομα» αναφέρει στο Βήμα ο κ. Διονύσης Περδίκης, ταξιδιωτικός πράκτορας του νησιού.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι κάτοικοι του νησιού που έχουν καταφύγει στο πλοίο ξεπερνούν τους 600. Οι περισσότεροι είναι φοιτητές του ΤΕΙ, οι οποίοι φοβήθηκαν από την ένταση και την διάρκεια της σεισμικής δόνησης μιας και δεν είναι συνηθισμένοι σε τέτοιου είδους καταστάσεις.
Οι περισσότερες ζημιές καταγράφονται στο εσωτερικό των σπιτιών και αφορούν ρωγμές στις μεσοτοιχίες, ενώ σε πολλά σπίτια και σε εκκλησίες της Παλικής ζημιές έχουν υποστεί και οι στέγες.
Παράλληλα ο δρόμος Αργοστολίου Ληξουρίου παραμένει μέχρι αυτή την στιγμή κλειστός λόγω των κατολισθήσεων, ενώ το υπόλοιπο οδικό δίκτυο έχει δοθεί ξανά στην κυκλοφορία.
Κανονικά εκτελούνται και τα δρομολόγια των ΚΤΕΛ από και προς Αθήνα. Για την εξυπηρέτηση των κατοίκων του Ληξουρίου έχουν προστεθεί επιπλέον δρομολόγια και των ferry boat τα οποία εξυπηρετούν την σύνδεση των δύο πόλεων.
Καθησυχάζουν οι σεισμολόγοι
Ο σεισμολόγος του Πανεπιστημίου Πατρών, Άκης Τσελέντης, δήλωσε ότι πιθανότατα αυτός ο σεισμός -των 5,9 Ρίχτερ- ήταν ο κύριος, εξηγώντας ότι το λέει αυτό, λαμβάνοντας και τα στοιχεία της μελέτης της ομάδας ΒΑΝ, στην οποία συμμετέχει.
Καθησυχαστικό, πάντως, για τους σεισμολόγους είναι το γεγονός ότι έχουν γίνει πολλοί μετασεισμοί.
Πάντως, ο σεισμός των 5,9 Ρίχτερ, γινε αισθητός στην Πελοπόννησο, σε πολλές πόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας, στην Αθήνα, την Καρδίτσα και τη Λάρισα.
Ο κ. Τσελέντης δήλωσε ότι “η Κεφαλονιά είχε την τύχη να έχει πολύ καλή ρυμοτομία και δόμηση” και έτσι, το νησί άντεξε, χωρίς μεγάλες ζημιές, παρά το μέγεθος του σεισμού. “Θυμόμαστε τι έγινε σε άλλους σεισμούς, στην Πάτρα ή στον Πύργο… Τα σπίτια στην Κεφαλονιά χτίστηκαν με τις πιο νέες προδιαγραφές για σεισμό”, πρόσθεσε.
Η έντονη σεισμικότητα θα διαρκέσει για εβδομάδες στην Κεφαλλονιά, δήλωσε στο ραδιόφωνο του Αθήνα 9,84 ο καθηγητής δυναμικής τεκτονικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος βρίσκεται ήδη από την Κυριακή στο νησί.
Όπως είπε, ήδη έχουν καταγραφεί δεκάδες μετασεισμοί, με το μεγαλύτερο να έχει φτάσει τα 5,1 Ρίχτερ, και συνέστησε υπομονή στους κατοίκους.
Ο κ. Λέκκας πρόσθεσε ότι πρόκειται για σεισμό, που έφτασε στα 0,4g, στο όριο αντοχής των προδιαγραφών κατασκευής των κτισμάτων στην Κεφαλλονιά (είναι 0,35-0,36), γι΄αυτό και τα περισσότερα κτίρια άντεξαν.