Την ανάγκη να ολοκληρωθεί η τραπεζική ενοποίηση και ο Ενιαίος Μηχανισμός Εκκαθάρισης των Τραπεζών (Single Resolution Mechanism) πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου υπογράμμισαν ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο επίτροπος Οικονομίας Όλι Ρεν, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μετά τη λήξη του Ecofin στις Βρυξέλλες.
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών και προεδρεύων του Ecofin τόνισε ότι η ελληνική προεδρία φιλοδοξεί να ολοκληρώσει όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες για την τραπεζική ένωση πριν από τις ευρωεκλογές.
«Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να επιτύχουμε όσο το δυνατόν περισσότερα» ανέφερε ο υπουργός, ενώ χαρακτήρισε εξαιρετικά κρίσιμες τις δύο επόμενες συνεδριάσεις του Ecofin, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, επισημαίνοντας ότι η ελληνική προεδρία είναι έτοιμη να συζητήσει όλα τα ανοικτά θέματα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Από την πλευρά του, ο Όλι Ρεν υπογράμμισε ότι η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης είναι ζήτημα αξιοπιστίας της ΕΕ και των ευρωπαϊκών οργάνων, ενώ παράλληλα θα διασφαλίσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην ΕΕ και θα ενισχύσει τη ρευστότητα στην ευρωπαϊκή οικονομία.
Ο επίτροπος, αρμόδιος για θέματα εσωτερικής αγοράς, Μισέλ Μπαρνιέ υπογράμμισε ότι ο χρόνος πιέζει, σημειώνοντας ωστόσο ότι υπάρχει διάθεση ευελιξίας από την πλευρά των κρατών μελών.
Στην αρχή της ομιλίας του, ο κ. Στουρνάρας συνεχάρη την απερχόμενη λιθουανική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ για την «εξαιρετική δουλειά της» και την πολιτική συμφωνία που πέτυχε σε σημαντικούς τομείς. Ειδικότερα, ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε τη σημασία υιοθέτησης της οδηγίας για τα ενυπόθηκα δάνεια (mortgage credit directive), η οποία συμβάλει στην προστασία του καταναλωτή και στη χρηματοοικονομική σταθερότητα εντός της ΕΕ.
Στη συνέχεια, παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας, ο Γ. Στουρνάρας αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης της ανάπτυξης, της ανταγωνιστικότητας, της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, στη διασφάλιση της σταθερότητας και της ευημερίας για τους Ευρωπαίους πολίτες, καθώς και στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στον χρηματοπιστωτικό τομέα, μέσω της ολοκλήρωσης της τραπεζικής ένωσης.
Ο Έλληνας υπουργός τόνισε ότι η ελληνική προεδρία δεν θα εργαστεί μόνο για την περαιτέρω εμβάθυνση της ΟΝΕ και για την ενίσχυση του συντονισμού των εθνικών οικονομικών και δημοσιονομικών πολιτικών, αλλά και για την κοινωνική διάσταση της ΟΝΕ, η οποία -όπως είπε- είναι ουσιαστική για την συνοχή και την αλληλεγγύη στην ευρωζώνη.
Εξάλλου, ο Γ. Στουρνάρας υπογράμμισε την ανάγκη να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για τη χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής οικονομίας και ειδικότερα για τις ευρωπαϊκές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προκειμένου να τονωθεί η ανάπτυξη και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας στην ΕΕ.
Η ελληνική προεδρία, είπε, θα προωθήσει μία σειρά σημαντικών πρωτοβουλιών, όπως οι συστάσεις της «Ομάδας Εμπειρογνωμόνων Υψηλού Επιπέδου» για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης και η κοινή πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΤΕπ για τη χρηματοδότηση των ΜμΕ.
Σχετικά με τις προτεραιότητες για την πολιτική φορολόγησης, ο κ. Στουρνάρας επισήμανε την ανάγκη να συνεχιστούν οι δράσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την καταπολέμηση της φορολογικής απάτης και της φοροδιαφυγής.