Πρόσβαση στα ιατρικά τους δεδομένα για ερευνητικούς σκοπούς που αφορούν στη δημόσια υγεία αποφάσισαν να παράσχουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.
Ειδικότερα, η οργάνωση ανακοίνωσε την πρόθεσή της να επιτρέψει σε ερευνητές την πρόσβαση σε κλινικά και ερευνητικά δεδομένα που συγκεντρώνουν στη διάρκεια της αξιολόγησης και επίβλεψης των ιατρικών και ανθρωπιστικών τους προγραμμάτων.
Όπως εξηγεί ο Απόστολος Βεΐζης, υπεύθυνος προγραμμάτων των ΓΧΣ, πολλές από αυτές τις ομάδες δεδομένων προέρχονται από πληθυσμούς που είναι ‘ξεχασμένοι’, ή σε μεγάλο βαθμό αποκλεισμένοι, ζουν δηλαδή σε δύσβατες γεωγραφικά περιοχές ή κατέφυγαν σε αυτές λόγω πολέμου).
«Η προσφορά αυτών των δεδομένων σε άλλους ειδικούς προς ανάλυση, ελπίζουμε ότι θα δώσει το έναυσμα να βελτιωθούν ιατρικές και ανθρωπιστικές πρακτικές κάτι που ίσως εμείς δεν είχαμε την ικανότητα ή τους πόρους να επιτύχουμε», επισημαίνει.
Σύμφωνα με την οργάνωση προηγούμενες αντίστοιχες προσπάθειες ανταλλαγής δεδομένων βοήθησαν να απλοποιηθεί η θεραπεία και η παρακολούθηση της ασθένειας του ύπνου και έφεραν πρωτοποριακές ιδέες για την θεραπεία της πολυανθεκτικής φυματίωσης (ΜDR-TB) στις οποίες βασίστηκε η αναθεώρηση των οδηγιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας WHO για την θεραπεία της ασθένειας.
Αρχικά, θα κοινοποιηθούν στοιχεία από την εμπειρία των ΓΧΣ στη θεραπεία των παραπάνω ασθενειών, όπως και του HIV, καθώς αποτελούν ολοκληρωμένα «πακέτα» κλινικών και ερευνητικών δεδομένων που έχει στην κατοχή της η οργάνωση.
Ο τελικός κατάλογος δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Σύμφωνα πάντως με την οργάνωση η όλη διαδικασία «θα διασφαλίζει ότι δεν διακυβεύεται η ασφάλεια των ατόμων ή των κοινοτήτων που εμπλέκονται».