«Η Ελλάδα μπορεί να δει το φως της ανάπτυξης», εξηγεί σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στη dealnews.gr, λίγο πριν το photo finish της κάλπης- ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στη Β΄Αθήνας και πρώην υπουργός Άρης Σπηλιωτόπουλος.
Συνέντευξη στον Κώστα Νούση
Ο κ. Σπηλιωτόπουλος μιλάει για τα λάθη του παρελθόντος, ασκεί κριτική στις πολιτικές παρατάξεις τονίζοντας, μάλιστα, ότι κάποιοι δεν επιθυμούν της σταθερότητα, ενώ σχολιάζει το μείζον πρόβλημα της ελληνικής οικογένειας και το πώς εκείνος θα μπορούσε να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του λαμβάνοντας τον κατώτατο μισθό.
ΕΡ: Το σίγουρο είναι ότι όλα τα κόμματα επιζητούν την πολιτική σταθερότητα. Ο κ. Σαμαράς είναι σίγουρος για την αυτοδυναμία, σε αντίθεση με τον κ. Βενιζέλο που χαρακτηρίζει κάτι τέτοιο ως ουτοπικό. Ποια είναι δική σας εκτίμηση για την πολιτική κατάσταση; θα υπάρξει αυτοδυναμία;
ΑΠ: Θα μου επιτρέψετε, κύριε Νούση, να διαφωνήσω με τις διαπιστώσεις σας. Δεν επιθυμούν όλα τα κόμματα την σταθερότητα. Κάθε άλλο. Υπάρχουν συγκεκριμένα κόμματα που, άλλα άμεσα και άλλα συγκεκαλυμμένα, επιδιώκουν την αποσταθεροποίηση και το πολιτικό χάος. Για παράδειγμα, ακούμε ξεκάθαρα από το ΚΚΕ ότι επιδιώκει την έξοδό μας από την Ε.Ε. και απροκάλυπτα καλούν τον κόσμο να βγει τη Δευτέρα στους δρόμους για να αποτραπεί ο σχηματισμός κυβέρνησης, ενώ και ο ΣΥΡΙΖΑ, τις τελευταίες ημέρες, συνομολογεί ότι δεν αρνείται την έξοδο από το ευρώ και ότι, αν πάρει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, πιθανότατα να μην την παραδώσει ποτέ. Τι είναι λοιπόν αυτά; Δεν είναι πολιτικές αποσταθεροποίησης και ανωμαλίας της δημοκρατίας και του κοινοβουλευτικού μας συστήματος; Από την άλλη μεριά, δεξιοί και δεξιότεροι σχηματισμοί λαϊκίζουν προκλητικά και επικίνδυνα, με νομικίστικα και έωλα επιχειρήματα, ότι δήθεν δεν κινδυνεύει η θέση μας στην Ε.Ε. και την ευρωζώνη ακόμη και αν μονομερώς αρνηθούμε στους δανειστές μας την επιστροφή των χρημάτων, ότι οι Έλληνες είμαστε «έξυπνοι» και ότι, αν τελικά ξεμείνουμε από χρήματα, θα δανειστούμε από άλλες δυνάμεις. Πρόκειται για στείρα και ανεύθυνη πολιτική τακτική. Οδηγούν τη χώρα σε περιπέτεια, με την δημαγωγία τους, την μικροκομματική ιδιοτέλειά τους και την εκλαϊκευμένη σκέψη τους.
Σε ό,τι αφορά το θέμα της αυτοδυναμίας. Εμείς δεν λέμε ότι η αυτοδυναμία είναι σίγουρη. Εμείς επιζητούμε την αυτοδυναμία ή, εν πάση περιπτώσει, την ισχυρή εντολή, για να κυβερνηθεί ο τόπος και για να μπορέσουμε ως χώρα, σε συνθήκες πολιτικής σταθερότητας και ομαλότητας, να προχωρήσουμε αποφασιστικά στην υλοποίηση του σχεδίου οικονομικής ανασυγκρότησης και του αναπτυξιακού προγράμματος που έχουμε προτείνει, ως τη μόνη ρεαλιστική και εφικτή πρόταση εξόδου από την κρίση. Εμείς επιζητούμε την ισχυρή εντολή για να προχωρήσουμε όλοι μαζί αποφασιστικά και χωρίς καθυστέρηση στην υλοποίηση των κοινών στόχων που θέσαμε ως χώρα.
ΕΡ: Αν έπρεπε να συγκυβερνήσετε, με ποιο κόμμα θα το κάνατε; Ποιου κόμματος οι απόψεις συγκλίνουν στις δικές σας και θα μπορούσατε να πείτε το «ναι»;
ΑΠ: Ας μην μπούμε σήμερα σε παρελκυστικές υποθέσεις και σεναριολογία. Ας μείνουμε στα ουσιαστικά διλήμματα που πρέπει να απαντηθούν στις εκλογές και τα μηνύματα που πρέπει να σταλούν στο εσωτερικό και εξωτερικό. Ας μην λησμονούμε κάτι θεμελιώδες. Ότι όλοι μαζί, με αίσθημα ευθύνης, πρέπει να πετύχουμε στους κοινούς στόχους που θέσαμε ως χώρα. Αν πετύχουμε, πετυχαίνουμε όλοι μαζί, αν αποτύχουμε, αποτυγχάνουμε όλοι μαζί. Δυστυχώς οι πολιτικοί σχηματισμοί που προανέφερα δεν αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα της κατάστασης και παίζουν επικίνδυνα παιχνίδια σε βάρος των θεσμών, των δημοκρατικών διαδικασιών και σε βάρος της ίδιας της χώρας.
ΕΡ: Ακούμε συνέχεια για την ανάπτυξη. Υπάρχει σχεδιασμός επί χάρτου την ώρα που η επόμενη Κυβέρνηση κληρονομεί ότι ψήφισε η Κυβέρνηση Παπαδήμου; Ποια βασικά βήματα πρέπει να ακολουθήσει για να φτάσουμε στην ανάπτυξη;
ΑΠ: Σαφέστατα υπάρχει, παρουσιάστηκε στον ελληνικό λαό και αναλύθηκε με λεπτομέρειες στο Ζάππειο. Πρόκειται για ένα στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης. Για την άμεση επανεκκίνηση της οικονομίας απαιτείται: η αποκατάσταση της καλής ψυχολογίας της αγοράς, ώστε να έρθουν οι επενδύσεις σε ασφαλές οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον. Προτεραιότητά μας αποτελεί η βελτίωση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας, η τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας. Αυτό το κλίμα θα εμπεδωθεί με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις, με την απλοποίηση της επιχειρηματικότητας, με τη φορολογική μεταρρύθμιση μέσω απλού, δίκαιου και μόνιμου φορολογικού συστήματος, με τις περικοπές της κρατικής σπατάλης, με τις αποκρατικοποιήσεις και ιδιωτικοποιήσεις παθητικών κρατικών οργανισμών και επιχειρήσεων, που απομυζούν τα δημόσια έσοδα και επιβιώνουν παρασιτικά σε βάρος των φορολογουμένων, με την ορθολογική εκμετάλλευση και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, με την άμεση προώθηση της απορροφητικότητας των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, με τη θέσπιση νέου επενδυτικού νόμου, για να δημιουργηθούν νέες θέσεις απασχόλησης μέσα από τις επενδύσεις και την ανάπτυξη. Και ας το ξεκαθαρίσουμε για μια ακόμη φορά. Η μείωση μισθών και συντάξεων δεν είναι λύση. Η πολιτική της φοροεισπρακτικής βαρβαρότητας από μέρους του κράτους σε βάρος ιδιωτών και επιχειρήσεων και τα οριζόντια μέτρα αφαίμαξης μισθών και συντάξεων, οδήγησαν την οικονομία μας στο φαύλο κύκλο της ύφεσης και την παρακμή.
ΕΡ: Σε κάποιες από τις ομιλίες σας αναφέρατε ότι, την Κυριακή που ψηφίζατε για το νέο δάνειο, οι τράπεζες -χωρίς να το γνωρίζει η Κυβέρνηση- κλείδωσαν τις καταθέσεις, προσθέσατε μάλιστα ότι ήταν μια πρόβα για το τι μπορεί να ακολουθήσει κα φέρατε το παράδειγμα της Αργεντινής. Πώς μια Κυβέρνηση μπορεί να εγγυηθεί ασφάλεια από τη στιγμή που δεν μπορεί να ελέγξει τους τραπεζίτες;
ΑΠ: Κύριε Νούση, στο ερώτημά σας βρίσκεται η ουσία της πολιτικής μας. Ακριβώς για αυτό το λόγο επιδιώκουμε την παραμονή μας στην ευρωζώνη και την Ε.Ε. και επιζητούμε την ψήφο των πολιτών. Το σκληρό νόμισμα αποτελεί τη μοναδική εγγύηση, το μοναδικό ανάχωμα και δίχτυ προστασίας στα κακόβουλα σχέδια των κερδοσκόπων. Για αυτό άλλωστε οι κερδοσκοπικές αγορές βάλλουν κατά του ευρώ. Επιδιώκουν την διάλυση της ευρωζώνης, ώστε να πολλαπλασιάσουν την αγοραστική δύναμή τους μέσα από την ανταλλαγή πληθωριστικών εθνικών νομισμάτων και για να επανακτήσουν τον μετοχικό έλεγχο των επιχειρήσεών τους, επαναγοράζοντας σε χαμηλές τιμές τις μετοχές που ενεχυρίασαν προκειμένου να πάρουν ρευστό. Συνεπώς, η έξοδος από το ευρώ συμφέρει τα μεγάλα κεφαλαιακά ημεδαπά και αλλοδαπά συμφέροντα, που έχουν διασφαλίσει τα χρήματά τους στο εξωτερικό σε σκληρά νομίσματα, όπως ευρώ και δευτερευόντως δολάρια, και από την άλλη οδηγεί τους Έλληνες μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες σε οικονομική κατάρρευση και τους μισθωτούς και συνταξιούχους σε βαθύτατη ανέχεια.
ΕΡ: Η εμπιστοσύνη των πολιτών για τους πολιτικούς έχει χαθεί. Λέγατε αλήθειες ή ψέματα, σας πίστευαν. Τώρα ο κόσμος δεν ξέρει τι να πιστέψει και καταχωρεί τις δηλώσεις σας στα παιχνίδια κινδυνολογίας και συνωμοσιολογίας.
ΑΠ: Τα τελευταία χρόνια ζούμε μια καθοδική περίοδο. Η απαξίωση των κομμάτων, των πολιτικών και συνεπώς του κοινοβουλευτισμού, η οργή των πολιτών, ο θυμός, τα έντονα συναισθήματα, η αμφισβήτηση για τους πάντες και τα πάντα, η αποσάθρωση του κοινωνικού ιστού, η ανασφάλεια, η αβεβαιότητα, ο φόβος για τη ζωή μας στο κέντρο της πόλης, για τη δουλειά μας, για την Παιδεία και το μέλλον των παιδιών μας, έχουν ριζικά μεταβάλει την διάθεση και επηρεάσει τη σκέψη των πολιτών. Κατά την εκτίμησή μου, για αυτή την κατάσταση ευθύνες υπάρχουν σε όλους. Στα κόμματα, τους πολιτικούς, τη πνευματική ηγεσία, αλλά και τους πολίτες. Διότι ανεχθήκαμε διαχρονικά κάθε μορφή λαϊκισμού, δεν αντιδράσαμε στην πολιτική νοοτροπία των υποσχέσεων χωρίς αντίκρισμα, στο βόλεμα, στο εύκολο κέρδος, στη πλασματική ευδαιμονία των δανεικών, και διολισθήσαμε ως κοινωνία σε λύσεις που ακούγονται ευχάριστα, αλλά που οδηγούν σε αδιέξοδα.
Αποτέλεσμα, το κενό αξιοπιστίας της δημόσιας ζωής, η διαφθορά, η σκανδαλολογία, οι στείρες παλαιοκομματικές νοοτροπίες, οι αναχρονιστικές πολιτικές εξαπλώθηκαν ραγδαία. Τη χαριστική βολή σε αυτή τη καθοδική πορεία έδωσε η ανεύθυνη πολιτική του «λεφτά υπάρχουν», που εγκλώβισε τη χώρα σε επικίνδυνη ακροβασία και την έφερε ένα βήμα πριν την χρεοκοπία. Σίγουρα όμως χρεοκόπησε η αξιοπιστία της πολιτικής.
Προσωπικά, όλα αυτά τα χρόνια που ασχολούμαι με την πολιτική, ακόμα και όταν το πλήρωσα πολιτικά, δεν έπαψα να μιλώ την γλώσσα της αλήθειας, του ρεαλισμού και της ειλικρίνειας. Μπήκα στην πολιτική με το όραμα να φανώ χρήσιμος για την πατρίδα μου και τους ανθρώπους της, όχι για να κολακέψω και να χαϊδέψω αυτιά, κάνοντας εμπόριο ελπίδας. Ακολούθησα το δύσκολο δρόμο της συνέπειας λόγων και έργων, της υπευθυνότητας, της αποτελεσματικότητας. Πιστεύω ότι είναι ο μοναδικός δρόμος για την πολυπόθητη κοινωνική και πολιτική ανάταση και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στους δημοκρατικούς θεσμούς, στο κράτος και στην αξία της πολιτικής.
ΕΡ: Διάβασα τις επισημάνσεις σας για τις πανελλαδικές εξετάσεις. Η κ. Διαμαντοπούλου, πέρα από το να ελαφρύνει τη σχολική σάκα, κατάφερε κάτι άλλο με το dvd;
ΑΠ: Η αξία του βιβλίου δεν μετριέται με το βάρος και τον όγκο του. Μετριέται με βάση την ποιότητα της γνώσης που εμπεριέχει αλλά και με το συμβολισμό του. Σε κάθε περίπτωση, η γνώση είναι συνυφασμένη με το βιβλίο, η χαρά της εκπαίδευσης κερδίζεται μέσα από το βιβλίο. Δεν αρνούμαι τις νέες τεχνολογίες στην εκπαίδευση. Κάθε άλλο, άλλωστε ήμουν αυτός που ως υπουργός Παιδείας, με ολοκληρωμένο σχέδιο, πετύχαμε την διανομή 126.000 ηλεκτρονικών υπολογιστών, έναν για κάθε μαθητή της Α’ τάξης του Γυμνασίου όλων των σχολείων της Ελλάδας, την αγορά 8.000 υπολογιστών για τους αντίστοιχους καθηγητές, την αγορά 5.000 διαδραστικών πινάκων για το σχολικό έτος 2010-2011 και την ανάπτυξη πληροφοριακού συστήματος διεξαγωγής εξετάσεων και την ανάπτυξη και προσαρμογή εκπαιδευτικού λογισμικού και ψηφιακού υλικού. Τι θέλω να πω; Ότι στο χώρο της Παιδείας πληρώνονται πιο ακριβά οι λάθος επιλογές από ό,τι σε οποιονδήποτε άλλο τομέα. Για αυτό απαιτείται η θετική συνδρομή όλων χωρίς μικροκομματισμούς και συμπλέγματα. Στον χώρο της Παιδείας δεν χωρούν στείρες αντιπαραθέσεις. Απαιτείται συνεννόηση και ουσιαστική θέληση προσφοράς.
ΕΡ: Έχετε διατελέσει υπουργός Τουρισμού και έχετε γυρίσει σχεδόν όλο τον κόσμο. Γιατί πάσχουμε ακόμα και σε αυτό τον τομέα; Τι κάνουμε λάθος;
ΑΠ: Για την ανάπτυξη του τουρισμού υπάρχει ένας βασικός κανόνας. Η ανάπτυξη του τουρισμού εξαρτάται από το τι θα κάνει κάθε χώρα, με ποια πολιτική και με ποια στρατηγική θα προσελκύσει όσο το δυνατόν περισσότερο κομμάτι από τη μεγάλη πίτα της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς. Η τουριστική αγορά έχει τους δικούς της ρυθμούς και δεν περιμένει κανέναν. Ο τουρισμός είναι σαν ένα εμπορικό κατάστημα: Όσο πιο ελκυστική βιτρίνα έχει και εξυπηρέτηση προσφέρει τόσο περισσότερους πελάτες προσελκύει. Δυστυχώς δεν έχουμε συνειδητοποιήσει σε όλη την διάσταση αυτό τον κανόνα, με αποτέλεσμα να αντιλαμβανόμαστε τις επενδύσεις ως απλές δαπάνες. Στον τουρισμό όμως όσο περισσότερα χρήματα επενδύουμε για να κάνουμε την αγορά μας ελκυστική τόσο περισσότερο πλούτο παράγουμε για τον ελληνικό λαό.
ΕΡ: Τελειώνοντας, κ. Σπηλιωτόπουλε, αυτό που σκέφτεται η μέση ελληνική οικογένεια είναι το εξής: Σας δίνω τον κατώτατο μισθό με τον οποίο πρέπει να περάσετε ένα μήνα. Πώς θα τον αξιοποιήσετε;
ΑΠ: Οι ατομικές και οικογενειακές ανάγκες μας εύκολα προσδιορίζονται από τον καθένα. Το μείζον δυστυχώς σήμερα, αυτό που κρίνεται ως διακύβευμα σε αυτές τις εκλογές, είναι αν θα συνεχίσουμε ως κράτος να έχουμε την δυνατότητα να καταβάλλουμε, στο μέλλον, έστω και αυτούς τους μειωμένους και στερημένους μισθούς και συντάξεις.