Δεν δέχεται συγκυβέρνηση μόνο με τη Νέα Δημοκρατία ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αλλά λέει «ναι» σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων που έχουν ευρωπαϊκό προσανατολισμό είπε χθες το βράδυ ο Βαγγέλης Βενιζέλος, συμπυκνώνοντας την επίσημη πρόταση του ΠΑΣΟΚ μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής αναμέτρησης.
Η πρόταση αυτή, όπως αποτυπώθηκε στη δήλωσή του, αποτελεί τον συγκερασμό των αποφάσεων που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια δύο κρίσιμων συσκέψεων υπό την προεδρία του και με τη συμμετοχή της άτυπης ηγετικής ομάδας, της μίνι εκλογικής επιτροπής. Με τη συγκεκριμένη πρόταση το ΠΑΣΟΚ αφενός θέλησε να δείξει ότι έλαβε το μήνυμα της κοινωνίας και αφετέρου πέταξε το μπαλάκι της ακυβερνησίας στις άλλες πολιτικές δυνάμεις και πρωτίστως στις αντιμνημονιακές.
Επί της ουσίας, η πρώτη σύσκεψη επικεντρώθηκε σε δύο βασικούς άξονες: ο πρώτος σχετιζόταν με το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να σφυρίζει αδιάφορα μπροστά στο γεγονός ότι το 65% της κοινωνίας είπε «όχι» με την ψήφο του στη μνημονιακή πολιτική. Επομένως η συμμετοχή σε μία κυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία θα οδηγούσε σε απόλυτο αδιέξοδο και θα ήταν ανακόλουθη με το εκλογικό αποτέλεσμα. Ένας επιπλέον λόγος για την άρνηση της συγκυβέρνησης αποκλειστικά με το κόμμα της Συγγρού δεν είναι άσχετος με το σκεπτικό ότι στις επόμενες εκλογές το ΠΑΣΟΚ ενδεχομένως θα καταποντιζόταν, καθώς θα βρισκόταν για ακόμη μία φορά απολογούμενο αφού δεν θα είχε να προτάξει τίποτε διαφορετικό στην προεκλογική ατζέντα του πλην του μνημονιακού δρόμου.
Ο δεύτερος άξονας σχετιζόταν με την προεκλογική επισήμανση του Βαγγέλη Βενιζέλου ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο για συμμετοχή σε κυβέρνηση συνεργασίας μετά τις εκλογές. Οπως τονίστηκε, το ΠΑΣΟΚ σε καμία περίπτωση δεν θα έπρεπε να αναλάβει την ευθύνη ενδεχόμενης προοπτικής ακυβερνησίας της χώρας. Αντιθέτως, θα έπρεπε να καταδείξει στους πολίτες ότι όντας πολιτική δύναμη υπευθυνότητας έχει πολιτική πρόταση για σχηματισμό κυβέρνησης με τη συμμετοχή όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων.
Με την εισήγηση του κ. Βενιζέλου συμφώνησαν σχεδόν όλα τα στελέχη και πρωτίστως η Άννα Διαμαντοπούλου που εμφανίστηκε κάθετα εναντίον της συμμετοχής σε κυβέρνηση με τη ΝΔ. Αντιρρήσεις διατύπωσαν οι Ανδρέας Λοβέρδος και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και εν μέρει και ο Χρήστος Παπουτσής. Οι δύο πρώτοι ανέφεραν ότι η χώρα δεν θα πρέπει να μείνει ακυβέρνητη ούτε μία ώρα κι ως εκ τούτου θα πρέπει να ξεκινήσουν αμέσως διεργασίες με τηΝΔ για τον σχηματισμό κυβέρνησης.Οι όποιες επιφυλάξεις αποσύρθηκαν πάντως στην επόμενη σύσκεψη λίγο μετά τις 9 το βράδυ, όταν τα αποτελέσματα της κάλπης αποτύπωναν περίπου το αδιέξοδο.
Το ΠΑΣΟΚ δεν αποκλείει – τουλάχιστον για να μη χρεωθεί εκείνο νέες εκλογές – να δώσει ψήφο ανοχής στην περίπτωση που η Αριστερά και δη ο ΣΥΡΙΖΑ κατορθώσει να σχηματίσει κυβέρνηση.