Η ατυχής έκβαση της συνάντησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Αλέξη Τσίπρα αλλά και η επίμονη άρνηση του Φώτη Κουβέλη να συνδράμει στον σχηματισμό Κυβέρνησης εθνικής ενότητας μόνο με τα δύο παραδοσιακά μεγάλα πολιτικά κόμματα -ΝΔ και ΠΑΣΟΚ- οδήγησαν σε ναυάγιο τις προσπάθειες συγκρότησης Κυβέρνησης στο πλαίσιο της ερευνητικής εντολής που έχει ακόμη στα χέρια του ο κ. Βενιζέλος.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιστρέφει το μεσημέρι τη διερευνητική εντολή τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και πλέον δρομολογείται η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Κάρολο Παπούλια. Για το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών συζήτησαν ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την χθεσινή τους συνάντηση, αδιευκρίνιστο ωστόσο, παραμένει αν ο κ. Παπαδήμος εξέφρασε στον Κάρολο Παπούλια την επιθυμία του να μην παραμείνει ως υπηρεσιακός Πρωθυπουργός, αν προκύψουν νέες εκλογές.
«Ο ελληνικός λαός μας είπε στις εκλογές ότι θέλει Κυβέρνηση συνεργασίας. Θέλει τη χώρα στο ευρώ, θέλει εγγυήσεις ασφάλειας. Ο ελληνικός λαός μας είπε την περασμένη Κυριακή ότι θέλει να αποκτήσει και πάλι προοπτική, να δει την κατάστασή του να βελτιώνεται» δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
«Από τις συζητήσεις που είχα με τον κ. Κουβέλη και τον κ. Σαμαρά, προκύπτει σύμπτωση επί της αρχής γύρω από την πρόταση να σχηματιστεί μια οικουμενική Κυβέρνηση, μια Κυβέρνηση εθνικής ενότητας με ορίζοντα διετίας, με τη συμμετοχή όλων των δυνάμεων ευρωπαϊκού προσανατολισμού, με όριο και με όρο τη συμμετοχή της χώρας στο ευρώ και με στόχο την οριστική υπέρβαση του Μνημονίου έτσι ώστε να πετύχουμε την ανάκτηση της αυτοδυναμίας της χώρας. Άρα τη βελτίωση της κατάστασης για κάθε πολίτη, για κάθε οικογένεια με όσο γίνεται πιο πρακτικούς και άμεσους όρους.
»Αυτό είναι τώρα εφικτό, χάρις στο σκληρό αγώνα που έχουμε κάνει και χάρις στα όσα πετύχαμε. Αυτό είναι τώρα εφικτό, γιατί καταφέραμε να μειωθεί το χρέος, γιατί πήραμε τη νέα δανειακή σύμβαση, 240 δισ. ευρώ συνολικά, γιατί η Ευρώπη έχει αναλάβει κινδύνους, γιατί τώρα υπάρχει προοπτική να πέσει χρήμα στην αγορά για επενδύσεις, για απασχόληση, για ανάπτυξη.
Η συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ, όπως είπα στον κ. Τσίπρα στο σχήμα αυτό, είναι προϋπόθεση που τίθεται. Προϋπόθεση που απορρέει από τη δίκαιη και αναλογική κατανομή της ευθύνης για την αντιμετώπιση της εθνικής κρίσης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων» τόνισε ο Βαγγέλης Βενιζέλος.
«Η εκλογική άνοδος ενός Κόμματος, είπα στον κ. Τσίπρα, συνεπάγεται και αυξημένη ευθύνη. Αυξημένη ευθύνη, για τη μετατροπή των λόγων, σε έργα. Αλαζονείες και μικροκομματικοί υπολογισμοί με το βλέμμα στραμμένο στις επόμενες εκλογές, δεν αρμόζουν στην κρισιμότητα των στιγμών.»Άλλωστε αν επαναληφθούν οι εκλογές τι θα αλλάξει από την άποψη αυτή; Τίποτε. Η ώρα της αλήθειας έφτασε για όλους».
Και κατέληξε ο κ.Βενιζέλος:«Θα ενημερώσω τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ελπίζω στη φάση των διαβουλεύσεων υπό την προεδρία του κ. Παπούλια, όλοι να σκεφτούν πιο ώριμα και πιο υπεύθυνα».
Στις δηλώσεις του ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η άρνησή του στην πρόταση Βενιζέλου είναι ουσιαστικά άρνηση του ελληνικού λαού από το βράδυ της περασμένης Κυριακής. Παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα του να παραμείνει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ σταθερός στις θέσεις του και να μην υποκύψει στη συμμετοχή κυβέρνησης με τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ.
Μέχρι αργά χθες το βράδυ ο Φώτης Κουβέλης εμφανιζόταν αμετακίνητος σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του κόμματός του σε κυβέρνηση στην οποία δεν θα είχε ρόλο ο ΣΥΡΙΖΑ – επαναλαμβάνοντας σε συνεργάτες του ότι προτιμά να δώσει με αξιοπρέπεια τη μάχη των εκλογών παρά να εμφανιστεί στους πολίτες ανακόλουθος με τις προεκλογικές του εξαγγελίες.
Μιλώντας δε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Αριστεράς, κατέστησε σαφές πως εάν αρνηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ τη συμμετοχή του, «πάμε σε εκλογές».
Ανάλογο κλίμα μετέφερε και στα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρος του κόμματος, ο οποίος είπε ότι δεν αισιοδοξεί για την έκβαση των διερευνητικών εντολών εναποθέτοντας τις τελευταίες, ελάχιστες ελπίδες για την επίτευξη λύσης στο ραντεβού των πολιτικών αρχηγών με τον Κάρολο Παπούλια.